Tue, 16 April 2024
 
Απολύσεις αφού γίνουν αξιολογήσεις πρότεινε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς απέτυχε το μέτρο της εφεδρείας στο Δημόσιο. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας ζήτησαν να εξαιερεθούν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία τους και ο Δημήτρης Ρέππας τούς απάντησε ότι θα πρέπει να κάνουν οριζόντιες αξιολογήσεις. Το θέμα της εφεδρείας μονοπώλησε το υπουργικό συμβούλιο μαζί με το πρόβλημα του ελλείμματος καθώς η πορεία των εσόδων εξακολουθεί να είναι απογοητευτική και η τρόικα περιμένει από την κυβέρνηση Παπαδήμου προτάσεις για νέα μέτρα που θα καλύψουν τη «μαύρη τρύπα» των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, που προκύπτει από την αύξηση του ελλείμματος κατά 1% στο 10% του ΑΕΠ.  

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, αναφέρθηκε εκτενώς στο επιτελικό κράτος με ισχυρό συντονιστικό κέντρο και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, καθώς και σε ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Όμως το καυτό θέμα που συζητήθηκε, επίσης, στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ήταν η εφεδρεία, με τους υπουργούς να υποστηρίζουν ότι πρέπει να «φύγουμε από τα οριζόντια μέτρα» και να «προχωρήσουμε με ορθολογικά και αξιολογικά κριτήρια».

Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές για το ζήτημα αυτό ενδέχεται να ζητηθούν προτάσεις από την ευρωπαϊκή task force.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Ρόβλιας, με τις αποχωρήσεις και την ρύθμιση 1 προς 5, λόγω συνταξιοδότησης, στα τέλη του 2015 «θα είμαστε 150.000 λιγότεροι στον δημόσιο τομέα».

Αναφερόμενος στο θέμα της εφεδρείας, ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι για την εργασιακή εφεδρεία επιλέχθηκε ένα αντικειμενικό κριτήριο, προκειμένου να μην υπάρξει καν υποψία για μεροληψία, αλλά αυτό οδηγεί σε ανορθολογισμό, δυσλειτουργίες και αδικίες.

Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων με οριζόντιες διαδικασίες και λόγω συνταγματικής επιταγής, αλλά και για να μην οδηγηθεί το κράτος σε κατάρρευση και επανέλαβε ότι το «πολιτικό μήνυμα» της εργασιακής εφεδρείας που συνίσταται στο ότι «δεν είναι ταμπού η απομάκρυνση ή η κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο, έχει εκπεμφθεί».

Ωστόσο, αρκετοί υπουργοί επικαλούμενοι προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον χώρο της αρμοδιότητάς τους με την απομάκρυνση χρήσιμων υπαλλήλων, ανέφεραν ότι το μέτρο της εφεδρείας απέτυχε.

Ο κ. Ρέππας εμμένοντας στο ότι η μόνη ορθή πολιτική είναι εκείνη της αξιολόγησης, η οποία ωστόσο θα έπρεπε να εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια, κάλεσε τους συναδέλφους του να στείλουν τις προτάσεις κάθε υπουργείου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, για την αναδιοργάνωση των δομών, καθώς και την αξιοποίηση των υπαλλήλων μέσω της κινητικότητας.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, παρότι δήλωσε πως στη συνάντηση που είχε με την τρόικα δεν ζητήθηκαν επίσημα απολύσεις υπαλλήλων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις.

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση λέει «όχι» σε απευθείας απολύσεις και «ναι» μόνο σε απολύσεις «με σχέδιο, κριτήρια και αξιολόγηση», που θα βοηθούν στη μεταρρύθμιση του κράτους και υπό την προϋπόθεση να έχει προηγηθεί μελέτη για το προσωπικό και τις ειδικότητες, κάτι για το οποίο -όπως παραδέχτηκε- χρειάζεται χρόνος.

Ο κ. Ρέππας άφησε αιχμές και για την τοποθέτηση του Πολ Τόμσεν για έξοδο εργαζομένων με μη οικειοθελείς αποχωρήσεις.

«Aς μας πουν τι να κάνουμε και όχι να βάζουν μόνο στόχους», είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι ο κ. Τόμσεν «θέτει θέμα απολύσεων με τρόπο που δεν προϋποθέτει λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας».

Έκταση, επίσης, έλαβε στο υπουργικό συμβούλιο η συζήτηση για την αξιολόγηση του δημοσίου τομέα, σε ότι αφορά το πλεονάζον προσωπικό, αλλά και εταιρείες -που όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε- «υπάρχουν για να υπάρχουν».
 
Όπως διευκρίνισαν η αξιολόγηση δεν σημαίνει απολύσεις, αλλά αξιοποίηση του προσωπικού.

Σε ότι αφορά τις εξαιρέσεις από το μέτρο της εφεδρείας, υπήρξαν υπουργοί που αναφέρθηκαν περιπτωσιολογικά και για πολύ μικρό αριθμό υπαλλήλων λόγω της φύσης του έργου τους, σε εξαιρέσεις.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στον «κανόνα για τα ελλείμματα» είπε ότι θα ήταν δυνατόν αυτός ο κανόνας να αποκτήσει, μέσω διάταξης, διακρατική ισχύ έως
ότου κατοχυρωθεί στα Συντάγματα των χωρών.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι στην παρούσα συγκυρία η Ελλάδα βοηθείται από τις συζητήσεις που διεξάγει για το PSI.

Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για όσα διεμείφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τους, στην οποία για πρώτη φορά συζητήθηκαν ζητήματα πολιτικής και όχι κάποιο νομοσχέδιο.

Πραγματοποιήθηκε εκτεταμένος διάλογος και έλαβαν τον λόγο πολλοί υπουργοί.

Σχετικά με τις επαφές με την τρόικα, στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση διεξάγει συζητήσεις για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και όχι κάποια συγκεκριμένα μέτρα.
 
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στους υπουργούς την αναγκαιότητα προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, είτε αυτές εμπεριέχονται στο Μνημόνιο, είτε προωθούν την παραγωγική διαδικασία και ζήτησε από τους υπουργούς να επιταχύνουν
το έργο τους, ιεραρχώντας και αξιολογώντας τις προτεραιότητες ανά υπουργείο και προτείνοντας λύσεις επί συγκεκριμένων ζητημάτων, δεδομένου ότι τα χρονικά όρια είναι περιορισμένα.

Σημειώνεται ότι η επόμενη επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 15-20 Ιανουαρίου 2012.

Το υπουργικό συμβούλιο, τέλος, ενέκρινε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το «πάγωμα» του πλειστηριασμού ακινήτων για χρέη.
 
Τέλος, όπως ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, μέχρι τα Χριστούγεννα το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει ακόμα δύο φορές, την μία φορά με θέματα του υπουργείου Εργασίας και την άλλη με θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης.