Tue, 16 April 2024

Στοά του βιβλίου: Νέος Κύκλος για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο γεμίζει με το φως της γνώσης για πέμπτη χρονιά την Στοά του Βιβλίου συνεχίζοντας την επιτυχημένη του πορεία με τον 16ο Κύκλο Μαθημάτων από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο του 2012. Έχοντας γίνει πια θεσμός, το εγχείρημα αυτό της Φιλεκεπαιδευτικής Εταιρείας προσφέρει στέγη, διέξοδο κι ενδιαφέροντα σε όσους αισθάνονται «πνευματικά άστεγοι», όπως λέει στο Βήμα ο κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Tο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκινά τον Ιανουάριο του 2012

Από την ίδρυσή του το 2007, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου έχει δώσει την ευκαιρία σε 17.000 ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και επαγγελματικής ενασχόλησης, να βαδίσουν σε νέους δρόμους πνευματικής αναζήτησης. Στους 15 Κύκλους Μαθημάτων που έχουν ολοκληρωθεί, έχουν καλυφθεί 90 θεματικές ενότητες από 190 διαπρεπείς πανεπιστημιακούς καθηγητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες και δημιουργούς.

«Διαμορφώνουμε τις θεματικές ενότητες με γνώμονα το ενδιαφέρον του κόσμου, γιατί η συνειδητή επιλογή είναι το κλειδί της επιτυχίας. Να έρχονται από ενδιαφέρον κι όχι από υποχρέωση ή επειδή τους έσπρωξε το σύστημα. Αυτή είναι η ψυχή της αειπαιδείας, όπως έλεγε ο Πλάτωνας» επισημαίνει ο κ. Μπαμπινιώτης. Κανείς δεν μπαίνει τυχαία στα μαθήματα, όλοι σπρώχνονται από κάποια επιθυμία. Ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι ανταποκρίνονται στις εσωτερικές και πνευματικές ελλείψεις που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να καλύψουν, όπως λέει.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν συμμετοχή ξανά και ξανά, δεδομένου ότι τα αντικείμενα σε κάθε κύκλο αλλάζουν και δεν πρόκειται να ακούσουν ποτέ τα ίδια, ακόμα κι αν παρακολουθήσουν τον ίδιο διδάσκοντα. «Αυτό αποτελεί πρόκληση, όπως μου λένε και οι πανεπιστημιακοί, γιατί δεν έχουν απέναντί τους μόνο φοιτητές. Δεν υπάρχει ομοιομορφία. Θα πρέπει να κρατήσουν και τον απόφοιτο λυκείου και τον πανεπιστημιακό, και τον ώριμο και τον νεαρό», λέει ο κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης.
Όσον αφορά τις δηλώσεις ενδιαφέροντος, τηρείται σειρά προτεραιότητας με κύριο μέλημα των διοργανωτών να μην μένουν άνθρωποι εκτός μαθημάτων. Μόνος περιορισμός είναι να μην δίνεται συνεχώς στους ίδιους η δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα και να τηρείται μια ποσόστωση συμμετοχής ανάμεσα σε φοιτητές, εργαζόμενους, νεότερους ή μεγαλύτερους.
Απόδειξη της ανταπόκρισης του κοινού είναι ότι τα μαθήματα δεν χάνονται και δεν αναβάλλονται ακόμα και μέρες δύσκολες για το κέντρο. «Οι άνθρωποι έρχονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα παρά τις ταραχές και τις διαδηλώσεις ή μέρες που δεν έχει μέσα μεταφοράς. Αυτό αποτελεί δικαίωση του εγχειρήματός μας», λέει ο κύριος Μπαμπινιώτης.

Μαθήματα και διδάσκοντες του 16ου Κύκλου Μαθημάτων
Το πρόγραμμα του 16ου Κύκλου Μαθημάτων έχει διαμορφωθεί με την προσωπική επιμέλεια του Προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και με ζητούμενο πάντα την ποιότητα. Μέσα από 6 σειρές μαθημάτων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαπρεπείς καθηγητές και ανθρώπους της Τέχνης με τους οποίους, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα είχαν την δυνατότητα να μοιραστούν σκέψεις και προβληματισμούς.
Μέσα σε μια σειρά 5 μαθημάτων με τον ίδιο τον κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν την συνέχεια της Γλώσσας και την εξέλιξή της από την Αρχαία στην Νέα Ελληνική. Όποιος ενδιαφέρεται για τον πολιτιστικό και παιδευτικό ρόλο των Μουσείων, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει 10 μαθήματα από Διευθυντές μεγάλων Μουσείων της Ελλάδας και καθηγητές που θα τους μυήσουν στις σύγχρονες προσεγγίσεις της μουσειολογίας.

Με την φράση «Η ζωή δεν είναι ποτέ ούτε τόσο όμορφη ούτε τόσο άσχημη όσο τη φανταζόμαστε. Είναι όμως το μόνο που έχουμε» η καθηγήτρια Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κυρία Φωτεινή Τσαλίκογλου υποδέχεται τους ενδιαφερόμενους σε 10 μαθήματα ζωής μέσα από την ψυχολογία. Ο καθηγητής Θεωρίας της Επικοινωνίας, κ. Γιώργος Βέλτσος θα παρουσιάσει 10 μαθήματα επικοινωνίας και πολιτισμού, μιλώντας για την δύναμη και την δυναμική των ΜΜΕ.
 
Τα ηθικά όρια και κριτήρια στην επιστήμη, την Τέχνη, την πολιτική, την οικονομία και τον έρωτα θα διερευνήσουν όσοι παρακολουθήσουν τα 10 μαθήματα φιλοσοφίας με τον κ. Χρήστο Γιανναρά, καθηγητή Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Ενώ, στον ευρωπαϊκό και τον ελληνικό μοντερνισμό θα μυήσει τους «φοιτητές» του σε 10 μαθήματα λογοτεχνίας ο κ. Δημήτρης Δημηρούλης, καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
Κάθε σειρά 5 ή 10 μαθημάτων έχει κόστος συμμετοχής 70 – 100 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Στοάς του Βιβλίου. Στους φοιτητές παρέχεται έκπτωση 30%, ενώ σε όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν επιπλέον σειρές παρέχεται έκπτωση 15% ανά σειρά. Στο τέλος των μαθημάτων, εφόσον συμπληρώσει τις απαιτούμενες παρουσίες, κάθε «φοιτητής» παίρνει βεβαίωση παρακολούθησης.
 
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: www.stoabibliou.gr

Πηγή: http://www.tovima.gr