Tue, 16 April 2024

Ράβδους καυσίμου για χρήση στα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας που διαθέτει, παρήγαγε και δοκίμασε με επιτυχία το Ιράν, όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση, αψηφώντας τις διεθνείς απαιτήσεις να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, υπέγραψε χθες ένα νόμο για την επιβολή και άλλων κυρώσεων στο Ιράν.

Κατασκεύασε ράβδους πυρηνικού καυσίμου το Ιράν- Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Οι ράβδοι, που περιέχουν μικρούς σβόλους καυσίμου, συνήθως ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού, είναι φτιαγμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκπέμπουν τη θερμότητα που παράγεται από τον πυρηνικό αντιδραστήρα χωρίς να λιώνουν. Κατασκευάστηκαν στο Ιράν και έχουν εισαχθεί στον πυρήνα του ερευνητικού πυρηνικού αντιδραστήρα της Τεχεράνης, ανέφερε η Ιρανική τηλεόραση.

“Αυτό το μεγάλο επίτευγμα θα μπερδέψει τη Δύση, επειδή οι δυτικές χώρες είχαν βασιστεί σε μια πιθανή αποτυχία του Ιράν να παραγάγει πλάκες πυρηνικού καυσίμου”, ανέφερε η εφημερίδα Tehran Times.

Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στις δυτικές δυνάμεις και το Ιράν μετά την έκθεση της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ το Νοέμβριο, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη φαίνεται να έχει εργαστεί στο σχεδιασμό πυρηνικού όπλου. Η έκθεση ανέφερε ότι είναι πιθανόν να συνεχίζεται η μυστική έρευνα για το σκοπό αυτό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν αυξήσει τις πιέσεις μέσω κυρώσεων στο Ιράν, μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο, προκειμένου να ωθήσουν την Τεχεράνη να σταματήσει τον εμπλουτισμό.

Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε χθες ένα νόμο για την επιβολή και άλλων κυρώσεων στο Ιράν, λίγο αφότου το Ιράν είχε στείλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμο για νέο γύρο συνομιλιών με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμά του και είπε ότι καθυστέρησε δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στον Κόλπο. Τα νέα μέτρα προβλέπουν ότι ο Ομπάμα θα έχει το δικαίωμα να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία όλων των ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συναλλάσσονται με την κεντρική τράπεζα του Ιράν στον πετρελαϊκό τομέα.

Από την πλευρά του, σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε πως η ιρανική Κεντρική Τράπεζα θα αντιδράσει με “δύναμη” στις νέες αμερικανικές κυρώσεις που την πλήττουν άμεσα με σκοπό να αναγκάσουν την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Η κεντρική τράπεζα μπορεί να πρέπει να αντιμετωπίσει “τις πιέσεις των εχθρών” και “οφείλει, με δύναμη και εμπιστοσύνη, να έχει την ισχύ να εξαλείψει όλες τις συνωμοσίες των εχθρών”, είπε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της τράπεζας, σύμφωνα με ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της ιρανικής προεδρίας.

“Οφείλουμε να προστατεύσουμε το λαό και το έθνος από τις συνωμοσίες των εχθρών, ώστε ο λαός να μην βρίσκεται υπό πίεση”, πρόσθεσε.

Ο Αχμαντινετζάντ είπε πως “τώρα δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στον οικονομικό τομέα” του Ιράν, ελαχιστοποιώντας έτσι τις επιπτώσεις των προηγούμενων κυρώσεων που έλαβαν οι δυτικές χώρες.

Προς επέκταση των κυρώσεων σε βάρος του Ιραν και η ΕΕ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να καταλήξει σε απόφαση για την επέκταση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν έως τα τέλη Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΕ.

“Περιμένουμε πως μια απόφαση (για τις κυρώσεις της ΕΕ) θα είναι έτοιμη το αργότερο μέχρι το επόμενο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στις 30 Ιανουαρίου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, ο Μάικλ Μαν, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η προοπτική ευρύτερων κυρώσεων οδήγησε την Τεχεράνη να απειλήσει με κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ, μέσω των οποίων διέρχεται το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, εάν επιβληθούν περιορισμοί στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Σε απάντηση, ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει να παρεμποδιστεί η ναυσιπλοΐα στα Στενά.

Πηγή: http://www.ethnos.gr