Mon, 14 October 2024

Εντονος προβληματισμός επικρατεί σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα για την επανακεφαλαιοποίηση ύψους 35-40 δισ. ευρώ που θα διενεργήσει ο κλάδος υποχρεωτικά, μετά τις ζημίες από το PSI και των ετήσιων προβλέψεων που θα πρέπει να εγγράφουν επί τριετία, σύμφωνα με τη μελέτη της BlackRock και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ολα παραμένουν ανοιχτά προς το παρόν και γι’ αυτό, ο προβληματισμός συνδέεται με τους συγκεκριμένους όρους που πρόκειται να συνοδεύουν την άντληση των κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η αγωνία εντοπίζεται στο αν οι όροι που θα επιβληθούν θα συνιστούν, ουσιαστικά, κρατικοποίηση των τραπεζών ή τη διατήρηση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα.

Ετσι, τόσο οι μεγαλο-μέτοχοι όσο και οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομέτοχοι, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, η εκκλησία κ.λπ., ανησυχούν το αν θα χάσουν τις συμμετοχές τους και θα εκμηδενιστεί η περιουσία τους.

Τα επίμαχα σημεία που θα καθορίσουν τον ιδιωτικό ή κρατικό χαρακτήρα των τραπεζών, είναι πέντε.

– Το πρώτο ζήτημα, αφορά το ποσοστό της υποχρεωτικής συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων επί του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών. Η τελευταία τροπολογία που αφορά τις τράπεζες, ανέρχεται στο 10%, που σημαίνει ότι στα 35-40 δισ. ευρώ, οι ιδιώτες μέτοχοι θα πρέπει να καλύψουν τα 3,5-4 δισ. ευρώ, με τις αγορές κλειστές και τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους να αποφεύγουν τις αναδοχές στις εγχώριες τράπεζες. Το 10% χαρακτηρίζεται οριακό ποσοστό, λόγω της δυσκολίας εξεύρεσης κεφαλαίων από τις αγορές. Το 5%-7%, θεωρείται πιο εφικτό.

Το δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με την απόδοση κεφαλαίων που θα ζητήσει το ελληνικό δημόσιο για το υπέρογκο αυτό σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθεί από το ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα. Το αντίστοιχο ταμείο της Πορτογαλίας για παράδειγμα, δανείζει τις τράπεζες της χώρας με 2,75% ετησίως. Στη χώρα μας προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η απόδοση του Δημοσίου. Αν δηλαδή, θα είναι αντίστοιχο με το πορτογαλικό (2,75%), ή του PSI (3,5%) ή αν θα είναι πλησίον του ληστρικού -όπως χαρακτηρίζεται από τους τραπεζίτες- επιτόκιο της τάξης του 10% που προέβλεπε ο νόμος Αλογοσκούφη.

Το τρίτο θέμα που απασχολεί την τραπεζική κοινότητα, αφορά επί ποίου συνόλου αξίας θα υπολογίζονται τα ιδιωτικά κεφάλαια έναντι εκείνων που θα αντληθούν από το ΤΧΣ.

Το τέταρτο κρίσιμο σημείο που θέτουν οι τραπεζίτες αφορά το ποιος θα έχει το δικαίωμα επαναγοράς των κεφαλαίων από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Δηλαδή, δικαίωμα θα έχουν να επαναγοράσουν τις μετοχές οι μέτοχοι εκείνοι που θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου ή ολόκληρο το σχήμα; Και τέλος, αν θα υπάρξουν φορολογικά ή και άλλα κίνητρα για να αντισταθμιστούν οι ζημίες που θα προκύψουν από τη μεθοδολογία αποτίμησης που έχει προκύψει σύμφωνα με το PSI.

http://www.imerisia.gr