«Μη βάλετε θέμα αποζημίωσης των μικρό-ομολογιούχων στην προεκλογική αντιπαράθεση» ζητάνε κύκλοι της Κομισιόν εκτιμώντας ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ελλάδα «είναι καταστροφική».
Στο ανώτερο δυνατό επίσημο επίπεδο, ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ απαντάει γραπτώς στο ερώτημα που του έθεσε το real.gr ότι το θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «ο Έλληνας υπουργός οικονομικών δεσμεύθηκε στο eurogroup ότι δεν θα δοθεί καμία αποζημίωση και στη συνέχεια ενημέρωσε το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο για αυτή τη δέσμευση».
Οι Βρυξέλλες συνεπώς διαψεύδουν σχέδιο που φέρεται να διαρρέει το υπουργείο Oικονομικών και υποτίθεται πως προωθεί τον συμψηφισμό φορολογικών υποχρεώσεων με απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα. Ταυτόχρονα υπενθυμίζουν στις ελληνικές αρχές, δηλαδή στον, πρώην πια, Υπουργό, το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ, τις εμπλεκόμενες αρχές και το πολιτικό σύστημα ότι έχουμε ήδη δεσμευθεί για το αντίθετο.
Το θέμα έχει και νομικές προεκτάσεις καθώς αποζημίωση, έμμεση ή άμεση των μικροομολογιούχων απαγορεύεται από τους κανόνες της ΕΕ, και επί του θέματος έχει ήδη αποφανθεί το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών.
Παρόμοια είναι και η αντίδραση από το Λουξεμβούργο: «δεν γνωρίζουμε κανένα τέτοιο σχέδιο. Έχουμε διαβεβαιώσεις για το αντίθετο», αναφέρει πηγή που παραπέμπει στην on camera δήλωση του προέδρου του eurogroup.
Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε στις 12.03.2012, μετά το πέρας της συνεδρίασης που ενέκρινε το ελληνικό δάνειο, ότι «το eurogroup έλαβε διαβεβαιώσεις από τις ελληνικές αρχές που εκπροσωπεί ο υπουργός οικονομικών, ότι δεν θα υπάρξει καμία αποζημίωση, άμεση ή έμμεση σε κανένα ομολογιούχο».
Ο Γιούνκερ αναφερόμενος στην απόφαση του eurogroup εξήγησε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα νομικά προβλήματα με τους κατόχους ελληνικών τίτλων παντού στην ΕΕ και ουσιαστικά θα ξήλωνε τα οφέλη του PSI. O πρόεδρος του eurogroup δεν «έλεγε την άποψή του, αλλά θεσμικά διάβαζε το κείμενο της απόφασης για την ελληνική υπόθεση, έχοντας την ομόφωνη έγκριση των 17 υπουργών, της ΕΚΤ και του επιτρόπου Ρεν».
Στην Κομισιόν πάλι, κύκλοι ήδη μιλάνε για «αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης στην Ελλάδα, ενόψει εκλογών», ξεκαθαρίζοντας ότι οι διαρροές αυτές θυμίζουν πολύ το Σεπτέμβρη του 2009. Και τότε ο Χ.Αλμούνια έλεγε ότι «όλα τα κόμματα του ελληνικού πολιτικού συστήματος γνωρίζουν την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία», όμως η σύστασή του αγνοήθηκε με συνθηματολογία του στιλ «λεφτά υπάρχουν».
Εν τέλει, ιδέες όπως η φορολογική αμνηστία δεκαετούς βάθους, κάποιος άλλος συμψηφισμός με χρέη προς το δημόσιο ή κάθε άλλη συζήτηση είναι εκ του πονηρού και θα συναντήσει τον τοίχο της Τρόικας, των Βρυξελλών και των Εταίρων. Οι δε διαρροές που χαϊδεύουν αφτιά είναι τακτική παντελώς απαράδεκτη και έχει την δυναμική να καταρρακώσει την αξιοπιστία της χώρας, που τόσο δύσκολα χτίζεται, δίνοντας την εντύπωση πως πάλι «άλλα λέμε μέσα και άλλα λέμε έξω».
www.real.gr