Κοκτέιλ» γρίπης και φτώχειας προκαλούν ασφυξία στα νοσοκομεία Παίδων της πρωτεύουσας. Από την αρχή του έτους μέχρι και την περασμένη Παρασκευή ο απολογισμός των μικρών ασθενών που επισκέφθηκαν στις εφημερίες τα δύο νοσοκομεία- πυλώνες της παιδιατρικής περίθαλψης στη χώρα μας ήταν 46.000 παιδιά – αριθμός που αντιστοιχεί σε πληθυσμό 1.100 σχολείων ή στο σύνολο των μαθητών όλων των Δημοτικών σχολείων της Αθήνας.
Εκατοντάδες παιδιά με έντονα συμπτώματα γρίπης και άλλων ιώσεων (αναπνευστικών, γαστρεντερικών κα) συρρέουν καθημερινά στα εφημερεύοντα «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» προκαλώντας το αδιαχώρητο στα παιδιατρικά ιατρεία αλλά ελαφρύνοντας τα δυσβάσταχτα οικογενειακά βάρη των Ελλήνων καθώς η εξέταση των μικρών ασθενών στα Επείγοντα είναι δωρεάν.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τις τελευταίες δυο εβδομάδες στα παιδιατρικά νοσοκομεία στο Γουδή προσήλθαν με συμπτώματα ίωσης και γριπώδους συνδρομής περισσότερα από 11.000 μωρά, νήπια και παιδιά! Πέρυσι, όλο τον Μάρτιο, και στα δύο νοσοκομεία είχαν προσέλθει 15.000 παιδιά.
Κατά μέσο όρο τα δύο Παίδων «υποδέχονται» εναλλάξ κατά την εφημερία τους αυτόν τον μήνα περί τα 750 παιδιά στα Επείγοντα περιστατικά. Το υψηλότερο ρεκόρ προσέλευσης καταγράφηκε την Κυριακή 4 Μαρτίου: σε ένα 24ωρο οι γιατροί εξέτασαν 740 παιδιά!
Το αρνητικό ρεκόρ του έτους μέχρι τώρα καταγράφεται την Κυριακή της Αποκριάς (25 Φεβρουαρίου) όπου στο «Αγία Σοφία» προσήλθαν –και όχι με αποκριάτικη διάθεση- 835 παιδιά.
Η αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης το τελευταίο διάστημα προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους γονείς, δεδομένου ότι τον μήνα Μάρτιο το κύμα των ιώσεων όπως και της εποχικής γρίπης βρίσκεται συνήθως σε ύφεση. Εφέτος, ωστόσο, ακόμη και η κατάσταση στο πεδίο αυτό όπως την γνώριζαν τουλάχιστον εμπειρικά γονείς αλλά και οι ειδικοί, ανατράπηκε.
Η καλοκαιρία που επικρατούσε μέχρι και τις αρχές του έτους μετέθεσε χρονικά το μεγάλο κύμα των ιώσεων, ενώ ο ροταϊός που ευθύνεται για τις γαστρεντερίτιδες εμφανίστηκε πρώιμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από τα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, που ενέσκηψε η νόσος, μέχρι και την περασμένη Τετάρτη, 22 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ για άλλους 82 κρίθηκε αναγκαίο να εισαχθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω των επιπλοκών που παρουσίασαν μετά τη νόσηση με γρίπη. Οι επιστήμονες οριοθετούν χρονικά την υποχώρηση του κύματος των ιώσεων και της γρίπης το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.