Tue, 15 October 2024

Την συγκρότηση κοινοβουλευτικής Επιτροπής με αντικείμενο την τεκμηρίωση και προώθηση του ζητήματος των γερμανικών κατοχικών οφειλών, αποφάσισαν οι Επιτροπές Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη δεύτερη κοινή συνεδρίασή τους.

Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση από τους υπουργούς Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, οι οποίοι επανέλαβαν πως το ζήτημα παραμένει ανοικτό και θα ασκηθεί «εν ευθέτω χρόνω, όποτε κριθεί αυτό αναγκαίο».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Π. Κουρουμπλής, και άλλοι βουλευτές που κάλεσαν τη συνεδρίαση είχαν ζητήσει να προσέλθουν στη συνεδρίαση τόσο οι πολιτικοί αρχηγοί όσο και ο πρωθυπουργός.

Όπως διαπιστώθηκε, ο σχετικός φάκελος που υπήρχε πριν από δεκαετίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναζητείται, η δε Τράπεζα της Ελλάδος παραπέμπει για το κατοχικό δάνειο στο υπ. Οικονομικών κι αυτό στην ΤτΕ.

Η ακριβής εκτίμηση του κατοχικού δανείου σε σημερινές τιμές, όπως σημείωσε η Βάσω Παπανδρέου, δεν έχει γίνει.

Ο υπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, δήλωσε πως αναζητεί το αρχείο που υπήρχε πριν από δεκαετίες στην Διεύθυνση 25 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και που αφορούσε ζητήματα πολεμικών αποζημιώσεων.

«Το αναζητώ και θα θέσω στη διάθεση της Επιτροπής οποιοδήποτε στοιχείο υπάρξει. Οι υπηρεσίες με ενημέρωσαν πως κανείς την τελευταία 20ετία δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό», ανέφερε.

Συμμεριζόμενος την ανάγκη επαναθέρμανσης του ζητήματος των ελληνικών αξιώσεων, και με το οικογενειακό του σπίτι στα Καλάβρυτα καμένο -όπως θύμισε- απ’ τα στρατεύματα κατοχής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, συνέστησε προσοχή και νηφαλιότητα, όχι για να παραπεμφθεί το ζήτημα εκ νέου στις ελληνικές καλένδες, αλλά για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή τεκμηρίωσή του.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε πως «θα είναι λάθος να συνδεθεί με τη συγκυρία».

Η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης που αναγνώρισε το δικαίωμα ετεροδικίας της Γερμανίας, δεν είναι μεν ευνοϊκή για ιδιωτικές αποζημιώσεις, αλλά «αφήνει ανοιχτά σε επίπεδο Πολιτείας, τα ζητήματα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων για καταστροφές και κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών», τόνισε.
 
«Αυτά όμως είναι κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να εξετάσουμε σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, καθώς η εξωτερική μας πολιτική, βασίζεται πρωτίστως στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Δυστυχώς, το διεθνές δίκαιο είναι εθιμικό και ως τέτοιο, δίκαιο των ισχυρών. Όταν λοιπόν διεκδικείς, πρέπει να πηγαίνεις με όλα σου τα επιχειρήματα και πρέπει να ξέρεις και το επόμενο βήμα σου. Το πολιτικό ερώτημα είναι το πώς θα καθίσει η Γερμανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πότε», πρόσθεσε.

Στις τοποθετήσεις των βουλευτών, κοινή υπήρξε η καταδίκη της αμέλειας που επέδειξε επί δεκαετίες το ελληνικό Δημόσιο, ενώ ομόφωνη υπήρξε η υιοθέτηση της πρότασης του Π. Κουρουμπλή και άλλων 37 βουλευτών, να συσταθεί η ειδική κοινοβουλευτική Επιτροπή, να ζητηθεί από τη γερμανική Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, η άδεια να εκθέσει δημόσια ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τα επιχειρήματα της χώρας και να υπάρξει ειδική ημερίδα της Ελληνικής Βουλής, με τη συμμετοχή των απανταχού ελληνικής καταγωγής βουλευτών, με θέμα «την κοινή στρατηγική παγκόσμιας προβολής αυτού του κρίσιμου εθνικού ζητήματος».

Καταγράφεται επίσης και η πρόταση του Κυριάκου Βελόπουλου (ΛΑΟΣ), «να επανασυσταθεί το γραφείο Εγκληματιών Πολέμου, που έκλεισε το 1952».

Δήμας: Εκκρεμεί το ζήτημα

«Στο πνεύμα αλληλοσεβασμού που διέπει τις ελληνογερμανικές σχέσεις, μπορεί και πρέπει να συζητηθεί ξανά το θέμα των αποζημιώσεων με τη δέουσα τεκμηρίωση που θα ενισχύσει τα επιχειρήματά μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας τονίζοντας ότι κανένας δεν μπορεί να διαγράψει το δράμα που έζησε η πατρίδα μας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Έθιξε παράλληλα και ένα άλλο θέμα για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, τονίζοντας ότι «ενοχλούνται οι Γερμανοί όταν βλέπουν να καίγεται η γερμανική σημαία. Τόσο όσο ενοχλούνται οι Έλληνες όταν βλέπουν να καίγεται η ελληνική».

Όπως ανέφερε, «είναι προσβλητικό να συγκρίνεται η σημερινή Γερμανία με τη ναζιστική Γερμανία. Τόσο προσβλητικό όσο οι προτάσεις να πουλήσουμε τα νησιά μας ή την Ακρόπολη. Ο λαϊκισμός τρέφει το λαϊκισμό και δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Αυτές είναι πρακτικές που δεν αρμόζουν στον πολιτισμό μας».

Παράλληλα, τόνισε ότι η εκκρεμότητα των γερμανικών αποζημιώσεων υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό του, ώστε να έχει τη δέουσα και προσφορότερη κατάληξη για τη χώρα μας.

Και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει.

http://www.nooz.gr