Η σφαίρα με την οποία ο 77χρονος συνταξιούχος φαρμακοποιός αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του, το πρωί της Τετάρτης, στην κεντρικότερη πλατεία της χώρας, στο Σύνταγμα, στη σκιά του Κοινοβουλίου, τάραξε ολόκληρη τη χώρα, προκαλώντας σοκ, θλίψη και οργή στους πολίτες.
Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και ποικίλες. Ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τη θλίψη του, αλλά τον πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν οι πολίτες, που αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και μνήμης για τον 77χρονο.
Ο αυτόχειρας, στο σημείωμα που άφησε για να εξηγήσει το απονενοημένο του διάβημα, τονίζει μεταξύ άλλων, ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας “εκμηδένισαν κάθε ίχνος επιβίωσής μου”.
Και πρόσθεσε: “Δεν μπορώ να βρω άλλο τρόπο αντίδρασης εκτός από ένα αξιοπρεπές τέλος, πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για να επιβιώσω και γίνω βάρος στο παιδί μου”.
Τα παραπάνω λόγια άγγιξαν μία μερίδα του πληθυσμού, προκαλώντας πολιτικό γεγονός- αυτό αποδείχθηκε στη συνέχεια και από τις δημόσιες συζητήσεις, όπου παντού επικράτησε το πολιτικό στοιχείο στην ανάλυση.
Μικρά επεισόδια, μεγάλη θλίψη
Ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκε πριν τις 22.00, έξω από το Κοινοβούλιο, μετά την ειρηνική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος στη μνήμη του 77χρονου.
Κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με ρίψη χημικών.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν λίγο πριν τις 21.00 κουκουλοφόροι προσπάθησαν να απομακρύνουν τα κιγκλιδώματα που είχαν τοποθετηθεί μπροστά από το Κοινοβούλιο.
Στόχος αποδοκιμασιών από τους πολίτες έγιναν διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο, ενώ μικρή ένταση επικράτησε όταν οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να απωθήσουν συγκεντρωμένους που θέλησαν να πλησιάσουν το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Στις 23.00 η αστυνομία προχώρησε σε δέκα προσαγωγές, ενώ η ένταση κλιμακώθηκε όταν αστυνομικός χτύπησε νεαρή γυναίκα, πετώντας την στο οδόστρωμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νεαρή είναι δημοσιογράφος σε τηλεοπτικό σταθμό.
Σημειώνεται, επίσης, ότι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ και του Βήματος που επιχείρησαν να περάσουν τη λ. Αμαλίας απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς με ασπίδες. Κατόπιν τους πέταξαν στο οδόστρωμα, ενώ ο δρόμος είχε ήδη δοθεί στην κυκλοφορία.
Πάντως, νωρίτερα, η διαμαρτυρία με αφορμή την αυτοκτονία του 77χρνου ήταν ειρηνική, με συνθήματα κατά του Μνημονίου και με “βροχή” λουλουδιών, σημειωμάτων και κεριών κάτω από το δέντρο, δίπλα στο οποίο αυτοκτόνησε το πρωί ο συνταξιούχος.
Νωρίτερα, ομάδα “Αγανακτισμένων” μοτοσικλετιστών πραγματοποίησε μηχανοκίνητη πορεία γύρω από το Σύνταγμα απευθύνοντας το δικό της “χαίρε” στον αυτόχειρα.
Το κάλεσμα για συγκέντρωση στο Σύνταγμα έγινε μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, με κεντρικό σύνθημα “Να μην συνηθίσουμε τον θάνατο”.
Κάτω από το δέντρο απόθεσε στεφάνι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, του οποίου ο αυτόχειρας ήταν μέλος, και πλάι σ΄αυτό, πολίτες αφήνουν ανθοδέσμες και ιδιόχειρα σημειώματα.
“Ο τρόπος που επέλεξε δηλώνει πολιτική θέση και στάση. Αν αυτός ο άνθρωπος αυτοκτονούσε στο σπίτι του δεν θα γινόταν τόσος θόρυβος, όπως δεν έγινε και για τις προηγούμενες αυτοκτονίες”, δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κ. Λουράντος.
“Η απελπισία δεν γνωρίζει όρια”, τόνισε ο συνταξιούχος Σταύρος Ευσταθίου, εκφράζοντας τη θλίψη του για το γεγονός, καθώς επίσης και την ανησυχία του για το μέλλον, που συμμερίζονται και άλλοι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι εκδήλωναν τη διαμαρτυρία τους για την οικονομική κρίση.
Με αφορμή το συμβάν, νέοι άνθρωποι, στην πλειονότητά τους, εξέφρασαν προβληματισμό για το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας.
“Είναι ακόμα ένα τραγικό περιστατικό από τα πολλά που βιώνουμε καθημερινά σε αυτή τη χώρα και τα πολλά που πρόκειται να έρθουν”, δήλωσε η 23χρονη Μαρία, φοιτήτρια της Νομικής κρατώντας ένα κερί.
Στο σημείωμα που άφησε πίσω του ο 77χρονος ανέφερε πως παρότι πλήρωνε ασφαλιστικές εισφορές για 35 χρόνια έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να ζήσει.
“Δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για τη διατροφή μου”, γράφει.
Συγκέντρωση και πορεία στη μνήμη του πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το κάλεσμα δόθηκε μέσω του Διαδικτύου και εκατοντάδες πολίτες, μεταξύ τους και αντιεξουσιαστές.
Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα απ’ όπου κινήθηκαν μέσω κεντρικών δρόμων προς το Άγαλμα του Βενιζέλου για να επιστρέψουν στο σημείο της αφετηρίας.
Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε ειρηνικά, ενώ η παρουσία της Αστυνομίας ήταν διακριτική.