Tue, 15 October 2024

Με παρέμβασή του ο ΣΕΒ προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σε περίπτωση κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών. «Το πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να θεωρήσει την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως ευκαιρία για την επανακρατικοποίησή τους και την αποκατάστασή τους ως κύριο γρανάζι του πελατειακού μηχανισμού, όπως υπήρξαν στο παρελθόν επί κρατικής τους ιδιοκτησίας», τονίζει ο ΣΕΒ. Και ζητά «να ολοκληρωθεί άμεσα η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με βάση τις διεθνείς επιτυχημένες πρακτικές και όχι με «εφευρέσεις» ελληνικής κοπής».«Μόνο έτσι θα διατηρηθεί ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό κλάδο και θα αποφύγουμε να φορτωθούμε μια νέα μεγάλη κρατική και αναποτελεσματική ΔΕΚΟ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ.

Συνάντηση Λ. Παπαδήμου – Β. Ραπάνου
Συνάντηση για το κρίσιμο θέμα των όρων που θα διέπουν την επανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, είχε χθες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρο της Εθνικής Β. Ράπανο και το διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Απ. Ταμβακάκη. Η περίπου δίωρη συζήτηση αφορούσε τα κίνητρα τα οποία το σύνολο των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών συμφωνεί ότι θα πρέπει να δοθούν στους ιδιώτες προκειμένου να εισρεύσουν νέα κεφάλαια στις τράπεζες μέσω των υφιστάμενων, αλλά και νέων μετόχων, ώστε να καταστεί δυνατή η κάλυψη του 10% επί των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η κάλυψη του 10% των κεφαλαιακών αναγκών με ίδια μέσα, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους μετόχους, αφού έτσι θα διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών και θα εκδοθούν κοινές μετοχές με πενταετή αναστολή ψήφου, αντί για κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου.

Ο πρωθυπουργός, τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιήσει την καθοριστική -για το μέλλον του εγχώριου τραπεζικού συστήματος-, συνάντηση με την τρόικα, προκειμένου να επέλθει συμφωνία για τους συγκεκριμένους πλέον όρους της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Τα κρισιμότερα ζητήματα για τους τραπεζίτες αποτελούν:

1) Τα δικαιώματα επαναγοράς των μετοχών (επί του συνόλου των μετοχών), κατά τη λήξη της πενταετίας (warrants). Οι τραπεζίτες τονίζουν ότι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν όλες τις μετοχές που θα κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αν τα δικαιώματα αυτά είναι 1 προς 4, τότε η αναλογικότητα των μετόχων δεν διατηρείται, αφού το 50% θα παραμείνει στο ΤΧΣ και θα μπορεί να πωληθεί σε άλλους μετόχους.

2) Η τιμή στην οποία θα επαναγοράσουν τα δικαιώματα αυτά οι μέτοχοι.

3) Η απόδοση των κεφαλαίων που θα δανειστούν.

4) Οι φορολογικές ελαφρύνσεις για την απόσβεση μέρους των ζημιών.

Παράλληλα, στον εγχώριο έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) θα κατευθύνονται για τη στήριξή τους, οι «ελληνικές τράπεζες που δεν θα θεωρηθεί βιώσιμο να χρησιμοποιούν τη βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ μέχρι να επανακεφαλαιοποιηθούν». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με δηλώσεις του στο Reuters. Σημειώνεται ότι ο διαχωρισμός αυτός θα γίνει στο τέλος του τρέχοντος μήνα, δηλαδή όταν συγκεκριμενοποιηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες για κάθε ελληνική τράπεζα, αφού θα έχουν συνεκτιμηθεί τα επιχειρησιακά τους πλάνα (business plans) και εκείνα που αφορούν τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους (capital plans).

Με τρόικα
Ο πρωθυπουργός, τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιήσει την καθοριστική -για το μέλλον του εγχώριου τραπεζικού συστήματος- συνάντηση με την τρόικα, προκειμένου να επέλθει συμφωνία για τους συγκεκριμένους πλέον όρους της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στο ELA
Στον εγχώριο έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) θα κατευθύνονται για τη στήριξή τους οι «ελληνικές τράπεζες που δεν θα θεωρηθεί βιώσιμο να χρησιμοποιούν τη βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ μέχρι να επανακεφαλαιοποιηθούν», τόνισε ο Μάριο Ντράγκι στο Reuters.

Οριστικά 11 Απριλίου
Ο τρόπος της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα έχει οριστικοποιηθεί έως τις 11 Απριλίου, τονίζουν κατηγορηματικά κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Φ. Σαχινίδης: Στήριξη τραπεζών με όσα χρήματα έχουν προβλεφθεί
Ο τρόπος της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα έχει οριστικοποιηθεί έως τις 11 Απριλίου, τονίζουν κατηγορηματικά κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Ο τρόπος της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα έχει οριστικοποιηθεί έως τις 11 Απριλίου, τονίζουν κατηγορηματικά κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την αγωνία τους και ταυτόχρονα την αμφιβολία για το κατά πόσο θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο της συμφωνίας έως τη Μεγάλη Τετάρτη.

«Η απόφαση είναι να στηρίξουμε τις τράπεζες με τα χρήματα τα οποία έχουν προβλεφθεί από το πρόγραμμα των 130 δισ.» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης χθες στο Mega. Και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει σύγχρονη οικονομία η οποία μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τραπεζικό σύστημα».

«Αυτό που απομένει είναι να συμφωνηθεί με μια πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με ποιον τρόπο θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Οι τράπεζες θα προχωρήσουν στη συνέχεια σε σύγκληση γενικών συνελεύσεων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το οποίο θα διαρκέσει ένα αρκετά σημαντικό χρονικό διάστημα, σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Σαχινίδης είπε ότι ευελπιστεί, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, να έχει ολοκληρωθεί η εισήγηση για τον τρόπο επανακεφαλαιοποίησης, από το υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Παράλληλα τόνισε ότι «πάρα πολλές φορές υπάρχει μια σύγχυση ανάμεσα στις τράπεζες και στους τραπεζίτες» και επισήμανε ότι «θα πρέπει να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα στο ρόλο που παίζουν οι τράπεζες σε μια οικονομία για να διασφαλίσουν ότι η οικονομία αυτή θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί επενδυτικά προγράμματα, να συνεχίσει να δίνει στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια». Η πρωτοβουλία και η μέριμνα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι πρωτίστως να διασφαλίσει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να έχει υγιείς τράπεζες οι οποίες θα μπορούν να έχουν έναν αναπτυξιακό ρόλο

http://www.imerisia.gr/