Στα δικαστήρια ως κατηγορούμενη κινδυνεύει να βρεθεί σύντομα η ελληνική κυβέρνηση από ορισμένους κατόχους κρατικών ομολόγων της χώρας μας που υπάγονται σε ξένο δίκαιο – και μάλιστα με σίγουρη εκ των προτέρων την καταδίκη της! Την Ελλάδα θα καθίσουν στο σκαμνί του κατηγορουμένου μερικοί από τους πιο επιθετικούς κερδοσκοπικούς οίκους διαχείρισης κεφαλαίων οι οποίοι αρνούνται κατηγορηματικά να συμφωνήσουν σε δήθεν εθελοντικό «κούρεμα» των ομολόγων τους και απαιτούν να τα πληρωθούν στο 100% της αξίας τους.
Κάποιοι από τους κερδοσκοπικούς αυτούς οίκους ανήκουν στους αποκαλούμενους «γύπες των αγορών» που ειδικεύονται στην κατασπάραξη των «κουφαριών» χρεοκοπημένων αγορών. Αγοράζουν δηλαδή ομόλογα χωρών που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας σε πολύ χαμηλές τιμές, καθώς όλοι οι συνήθεις κάτοχοι τέτοιων ομολόγων θέλουν να τα ξεφορτωθούν πουλώντας τα όσο όσο, και στη συνέχεια απαιτούν να πληρωθούν το 100% της αξίας τους, αποκομίζοντας υπερκέρδη.
Αν η χρεοκοπημένη ή απειλούμενη με χρεοκοπία χώρα αρνηθεί να τους πληρώσει, έχουν πανίσχυρες ειδικευμένες νομικές ομάδες και τη σέρνουν στα δικαστήρια επί χρόνια, πολλές φορές πάνω από δέκα. Οσο η χώρα δεν πληρώνει, μπλοκάρουν ουσιαστικά την επιστροφή της στις διεθνείς χρηματαγορές με νομικές ή άλλες ενέργειες τόσο αποτελεσματικά ώστε σχεδόν πάντα η χώρα καταλήγει στο τέλος να υποκύψει στον εκβιασμό τους.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, υπολογίζεται ότι στα χέρια τέτοιων αδίστακτων κερδοσκόπων βρίσκονται ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι πιθανότατα θα αρνηθούν μέχρι τέλους να συναινέσουν στο «κούρεμα», σέρνοντας την κυβέρνηση στα δικαστήρια.
Η θέση της Αθήνας δεν είναι καθόλου εύκολη. Αν πληρώσει τους εκβιαστές κερδοσκόπους, θα γίνουν έξαλλοι όλοι οι άλλοι επενδυτές που συμμετείχαν στο «κούρεμα» και δέχτηκαν να υποστούν πραγματικές ζημιές του ολέθριου ύψους του 75%. Θα θεωρήσουν τους εαυτούς τους ηλίθιους και σε περίπτωση που επιχειρηθεί δήθεν εθελοντικό «κούρεμα» στο μέλλον είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης, αποκλείεται να συμμετάσχουν.
Αν η Αθήνα δεν πληρώσει τους «γύπες των αγορών», αφενός αυτοί θα αρχίσουν πολύχρονες δίκες εναντίον της Ελλάδας με εξασφαλισμένες εκ των προτέρων τις δικαστικές νίκες τους και αφετέρου η χώρα μας θα κηρυχτεί σε κατάσταση χρεοκοπίας αναφορικά με τους τίτλους αυτούς, με άμεση ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS).
Οι εξελίξεις αυτές δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορη την ελληνική κυβέρνηση. Πρώτον γιατί με αυτή τη νέα μερική χρεοκοπία δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο η ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολη έξοδός της εκ νέου για δανεισμό στις διεθνείς χρηματαγορές μετά από πολλά χρόνια που θα μεσολαβήσουν για να καταστεί δυνατή.
Δεύτερον επειδή θα οξυνθούν οι επιθέσεις κατά της Ελλάδας στους κόλπους του ΔΝΤ, καθώς το θεσμικό του πλαίσιο απαγορεύει να δανείζει χώρες που αρνούνται να πληρώνουν όλες ανεξαιρέτως τις δανειακές υποχρεώσεις τους σε οποιονδήποτε. Με αυτό δεν εννοούμε ότι το ΔΝΤ θα αποσυρθεί από τον δανεισμό της Ελλάδας, αλλά θα έχει προσχήματα για να αυξήσει τις πιέσεις και την υπαγόρευση εκβιαστικών όρων στην ελληνική κυβέρνηση. Οι αγορές πάντως προεξοφλούν την υποχώρηση της Αθήνας και τη συμμόρφωσή της προς όσα απαιτούν οι «γύπες». Ετσι, ενώ τα προηγούμενα ομόλογα έχασαν το 75% της αξίας τους και τα νέα ομόλογα έχουν ήδη εξευτελιστεί καθώς στη δευτερογενή αγορά πιάνουν μόλις το… 20% (!!!) της ονομαστικής τους τιμής, τα ελληνικά ομόλογα που υπάγονται σε ξένο δίκαιο και συμπεριλαμβάνονται σε εκδόσεις που κατέχουν οι «γύπες» πιάνουν αυτή τη στιγμή στις αγορές τουλάχιστον το 70% της αξίας τους.
Αυτό υποδηλώνει φυσικά ότι οι αγοραστές είναι βέβαιοι πως θα πάρουν τελικά τουλάχιστον τριπλάσια λεφτά ανά ομόλογο από τους «επενδυτές – κορόιδα» που συμφώνησαν «οικειοθελώς» στο «κούρεμα»!
Η ΕΚΤ
Αλλους χαϊδεύει, άλλους γδέρνει!
Ο ΤΡΟΠΟΣ που διαπραγματεύεται μια κυβέρνηση και κυρίως ο φόβος για τις αντιδράσεις του λαού της, καθορίζουν τη στάση των δανειστών απέναντί της. Οχι μόνο των ιδιωτών, αλλά και της ΕΚΤ. Στις 20 Μαρτίου η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα χρεοκοπούσε γιατί έπρεπε να πληρώσει ομόλογα αξίας 14,5 δισ. ευρώ. Τελικά πλήρωσε μόνο 4,7 δισ. ευρώ στην… ΕΚΤ, η οποία μάλιστα καθώς είχε αγοράσει τα ομόλογα με πάνω από 20% έκπτωση στη δευτερογενή αγορά, έβγαλε και… κέρδος 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην υγειά των κορόιδων των Ελλήνων! Στις 31 Μαρτίου έληγε ομόλογο 3 δισ. ευρώ της Ιρλανδίας. Επειδή όμως εκεί θα γίνει δημοψήφισμα στις 31 Μαΐου, η ΕΚΤ συμφώνησε να μην πληρώσει η Ιρλανδία το ομόλογο και να το κάνει κάποτε στο μακρινό μέλλον!