Την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα εντείνεται ενόψει των εκλογών, αναλύουν οι Financial Times σε άρθρο τους, που κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην απαξίωση, στην οποία έχει περιέλθει το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων.
“Η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου είναι σε τόσο χαμηλό επίπεδο που και τα δύο μεγάλα κόμματα, αυτό της κεντροδεξιάς και αυτό της κεντροαριστεράς, αντιμετωπίζουν προβλήματα να βρουν υποψηφίους για τις εκλογές”, σημειώνει ο αρθρογράφος.
Όπως υπογραμμίζει, οι πολιτικοί αντιμετωπίζονται ως “κλέφτες” και “προδότες” πράγμα που αντικατοπτρίζει το κοινό αίσθημα πως οι δικές τους πράξεις οδήγησαν στην οικονομική κρίση και κατάρρευση της χώρας.
Παλαιό στέλεχος της ΝΔ αναφέρει ανώνυμα: “Η δεξαμενή υποψηφίων βουλευτών έχει ‘στεγνώσει’ και για τα δύο κόμματα – ειδικά στην επαρχία. Τόσο επαγγελματίες, όσο και παλαιοί αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης απορρίπτουν προτάσεις να κατέλθουν στον εκλογικό στίβο”.
Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί ότι “όλο και λιγότεροι είναι οι πρόθυμοι να συμμετέχουν στις εκλογές ως υποψήφιοι”.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά σε όσα δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Αναφέρει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναμένεται να συγκεντρώσουν ως 41% των ψήφων, ενώ σημειώνει πως οι δανειστές προσβλέπουν στον Α. Σαμαρά και στον Ευ. Βενιζέλο να ανανεώσουν την “συμμαχία” τους μετά τις εκλογές ώστε να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και να βγει η οικονομία από τη στενωπό γύρω στο τέλος του 2013.
Ωστόσο “ο κ. Βενιζέλος αγωνίζεται να κερδίσει δυσαρεστημένους σοσιαλιστές και υποστήριξη από το κέντρο, ενώ η ΝΔ έχει χτυπηθεί σκληρά από την ‘λιποταξία’ του Πάνου Καμμένου, ο οποίος μπορεί να συγκεντρώσει ως και το 10% των ψήφων”, αναφέρει το άρθρο.
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο τα δύο μεγάλα κόμματα αναμένεται να καταλάβουν το 45% των εδρών στη Βουλή, ενώ “είναι ακόμη πιθανό ότι θα ξανακερδίσουν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης”, σύμφωνα με στέλεχος του σοσιαλιστικού κόμματος.
Πάντως, καταλήγει η ανάλυση των FT, το όποιο συμμαχικό σχήμα προκύψει δεν αναμένεται να είναι ισχυρό και έτσι παραμένει ο φόβος ότι οι εκλογές δεν θα φέρουν την ποθητή σταθερότητα.