Ριζικές αλλαγές φέρνει στο χάρτη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ είναι πεπεισμένη ότι η διαδικασία της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να οδηγήσει μέσα στο 2012 σε συγκεντροποίηση του τραπεζικού συστήματος σε “πολύ μικρότερο αριθμό τραπεζών με ισχυρούς ισολογισμούς”.
Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το καθεστώς λειτουργίας των “νέων” και ισχυρότερων τραπεζών στις οποίες θα έχουν απορροφηθεί οι υπόλοιπες, θα είναι τέτοιο που θα διασφαλίζει πλήρη αυτονομία διοίκησης “με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια” από επιρροές της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας, παρά το γεγονός ότι ο μακράν μεγαλύτερος μέτοχος θα είναι κράτος.
Η ΕΚΤ συνδέει την… μεταμόρφωση αυτή με τις ήδη δρομολογημένες διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (σ.σ. βλέπε αναλυτικό ρεπορτάζ στην “Κεφάλαιο» που κυκλοφορεί εκτάκτως τη Μ. Πέμπτη).
Ο ίδιος ο κ. Ντράγκι πιέζει στην κατεύθυνση αυτή, ενώ το επιτελείο του φέρεται να έχει ζητήσει να κριθούν οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών και τα capital plans που έχουν παρουσιάσει οι τράπεζες με αυστηρότερους όρους ακόμα και από εκείνους που έχει θέσει η BlackRock.
Με άλλα λόγια θεωρεί ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών ακόμα και μετά την “παρέμβαση” της BlackRock είναι… ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις που θα ξεδιπλωθούν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα τα επόμενα χρόνια.
Και για τον λόγο αυτό συναρτά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με “συστάσεις” για την συρρίκνωση του αριθμού των τραπεζών που θα προκύψουν σε δύο ή το πολύ τρεις ισχυρές τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να απορροφήσουν τις υπόλοιπες.
Σύμφωνα με τον προσανατολισμό αυτό οι “συγχωνεύσεις” θα γίνουν με ανταλλαγή μετοχών.
Για τις τράπεζες οι οποίες δεν θα κριθούν βιώσιμες ο σχεδιασμός προβλέπει την μεταβίβαση των “υγιών” κομματιών και των καταθέσεων στις βιώσιμες οι οποίες θα ενισχυθούν κεφαλαιακά μέσω του ΤΧΣ.
Πηγή:www.capital.gr