Σε επιτάχυνση των ενεργειών που έχουν καταγράψει στα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσής τους (capital plans) προβαίνουν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Μετά την καταγραφή ζημιών ύψους 27,95 δισ. ευρώ στην οικονομική χρήση του 2011, οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών τώρα στοχεύουν στην απορρόφηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους ζημιών μέσω της διαχείρισης των στοιχείων του ενεργητικού τους, προκειμένου να μειώσουν το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν να αντλήσουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Από τις συνολικές ζημίες ύψους 27,95 δισ. ευρώ που ανακοίνωσαν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες για την οικονομική χρήση του 2011, τα 25,5 δισ. ευρώ αφορούσαν τις ζημίες που κατέγραψαν από τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που αντάλλαξαν, στο πλαίσιο του PSI.
Το EFSF εγγυήθηκε κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ προκειμένου οι τράπεζες να διατηρήσουν το 8% της συνολικής κεφαλαιακής τους επάρκειας που αντιστοιχεί στο εποπτικό όριο. Με τον τρόπο αυτό είναι απολύτως εγγυημένη η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας, δεδομένου ότι τα 25 δισ. από τα συνολικά 50 δισ. των κεφαλαίων του ΤΧΣ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση είναι ήδη διαθέσιμα. Ετσι, οι ορκωτοί ελεγκτές των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών μπόρεσαν να πιστοποιήσουν τη βιωσιμότητα των τραπεζών, ενώ παράλληλα οι τράπεζες διατήρησαν την πρόσβασή τους στα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία από κοινού με τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) είναι οι μοναδικές και απαραίτητες πηγές άντλησης κεφαλαίων ρευστότητας.
Ωστόσο, ούτε τα 25,5 δισ. ευρώ που ανήλθαν οι ζημίες των τραπεζών από το PSI, αλλά ούτε και τα 18 δισ. ευρώ που εγγυήθηκε το Ευρωπαϊκό Ταμείο αντιστοιχούν στις συνολικές πραγματικές ανάγκες άντλησης κεφαλαίων από το ΤΧΣ, των τεσσάρων μεγαλύτερων ιδιωτικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Θυγατρικές
Η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς θα γίνει σε σχέση με τις ανάγκες κεφαλαίων που θα προκύψουν με βάση το «έλλειμμα» του δείκτη βασικών κυρίων κεφαλαίων (Core Tier I) της κάθε τράπεζας. Γι’ αυτό, κάθε πιστωτικό ίδρυμα θα επιχειρήσει, μέσω πωλήσεων μεριδίου ή ολόκληρων θυγατρικών του, να ενισχύσει τα εποπτικά της κεφάλαια και να απελευθερώσει ρευστότητα που απασχολεί η μητρική της. Αλλη μία κίνηση για την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων που έχουν ήδη υλοποιήσει οι τράπεζες Εθνική, Eurobank και Πειραιώς (και μέχρι τις 4 Μαΐου θα έχει ολοκληρώσει και η Alpha Bank), είναι η επαναγορά υβριδικών και ομολογιακών τίτλων που έχουν εκδώσει. Σημειώνεται, ότι τα υβριδικά κεφάλαια δεν προσμετρούνται στο Core Tier I, παρά μόνο στα συνολικά εποπτικά κεφάλαια.
Παράλληλα, το σύνολο των εγχώριων τραπεζών, θα επιχειρήσει την πώληση των δραστηριοτήτων που δεν εντάσσονται στο βασικό πυρήνα των τραπεζικών εργασιών. Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν μπροστά τους τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου που θα συνεισφέρουν σημαντικά στην ενίσχυση των κεφαλαίων τους.
Ανακεφαλαιοποίηση
Οι διοικήσεις των τραπεζών αναμένουν την οριστικοποίηση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης για την οποία το βασικότερο ρόλο πλέον διαδραματίζουν οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Η τρόικα επιθυμεί να διαγνώσει το εάν θα υπάρξει πολιτικο-οικονομική σταθερότητα και να διασφαλίσει την πρόθεση πιστής εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό θα κριθούν οι πραγματικές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η πιο στενή και αυστηρή παρακολούθηση των ελληνικών τραπεζών από την τρόικα, ακόμη και στην περίπτωση της πιο πιστής διεκπεραίωσης των συμφωνηθέντων από την πλευρά των διοικήσεων των τραπεζών.
Μετά την οριστικοποίηση των όρων στους οποίους θα καθορίζεται και η αναλογία των χρηματο-οικονομικών εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν (κοινές μετοχές, COCOs), θα είναι εφικτός και ο ακριβής υπολογισμός των κεφαλαιακών αναγκών. Προηγουμένως, θα έχουν συνεκτιμηθεί οι ζημίες από το PSI και τα δανειακά χαρτοφυλάκια που έχει προκύψει από τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock και τα σχέδια κάθε τράπεζας για την άντληση κεφαλαίων (Capital Plans).
Οσον αφορά τις ζημίες από τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, οι διοικήσεις των τραπεζών θα επιχειρήσουν να τις απορροφήσουν από την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη διαχείριση των στοιχείων του ενεργητικού τους που έχουν προγραμματίσει μέσω των Capital Plans. Αλλωστε, οι εν λόγω ζημίες αφορούν την τριετία 2012-2014, γεγονός που δίνει χρόνο στις τράπεζες να υλοποιήσουν τις προγραμματισμένες ενέργειες. Πάντως, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ο δείκτης βασικών κυρίων κεφαλαίων κάθε τράπεζας θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον στο 9% και στο τέλος Ιουνίου του 2013 στο 10%.
Λειτουργικό κόστος
Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ήδη ξεκινήσει πυρετωδώς να εργάζονται και προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους λειτουργίας των μητρικών (κυρίως) πιστωτικών ιδρυμάτων. Σε επίπεδο ομίλου, το 2011 η Eurobank μείωσε το κόστος της στο 6,4%, η ETE 6%, η Πειραιώς στο 5% και η Alpha Bank στο 4,5%.
Μία άλλη κίνηση στην οποία προχωρούν ορισμένες από τις τράπεζες, αφορά την απεξάρτηση της μητρικής τους από τις θυγατρικές του εξωτερικού που δεν θα πωληθούν. Ορισμένες τράπεζες, όπως η ΕΤΕ, προχωρούν στη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών (holding), στην οποία θα συμπεριληφθούν όλες οι θυγατρικές του εξωτερικού προκειμένου να αυτονομηθούν και να μην «απασχολούν» εποπτικά κεφάλαια και ρευστότητα της μητρικής.
http://www.imerisia.gr/
Β. Κονστάντσιο
Ευρωπαϊκός έλεγχος
Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα σε καμία περίπτωση δεν θα υποτιμηθεί. «Το πρόβλημα του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη χρειάζεται πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Β. Κονστάντσιο, μιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσε η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας. «Η Ευρωζώνη χρειάζεται διασυνοριακά ιδρύματα, διασυνοριακά ταμεία εξυγίανσης και ευρωπαϊκούς ελεγκτές για τις μεγαλύτερες τράπεζες», πρότεινε ο Κονστάντσιο. Επιπλέον, κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν όλες τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει τους τελευταίους μήνες, «γιατί είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση».
Οικονομίες κλίμακας
Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ήδη ξεκινήσει πυρετωδώς να εργάζονται και προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους λειτουργίας των μητρικών (κυρίως) πιστωτικών ιδρυμάτων.
Σε επίπεδο ομίλου, το 2011 η Eurobank μείωσε το κόστος της στο 6,4%, η ETE 6%, η Πειραιώς στο 5% και η Alpha Bank στο 4,5%.