Την πρώτη φάση της κρατικοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας ξεκινά σήμερα η κυβέρνηση, με τη συζήτηση των ονομάτων των πέντε συμβούλων που θα διορίσει στη διοίκηση της τράπεζας.
Λίγα 24ωρα μετά το διάταγμα του Βάσου Σιαρλή για στήριξη της Τράπεζας, υπουργός Οικονομικών και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα συναντηθούν για να αποφασίσουν ποιους θα διορίσουν στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας.
Το διάταγμα και ο νόμος περί τραπεζικών κρίσεων δίνει το πρώτο χέρι στον υπουργό Οικονομικών, αναφέροντας ότι «ο υπουργός με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας και της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών διορίζει από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος Διατάγματος, μέχρι πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας».
Στην πρώτη σειρά των υποψηφίων διοικητικών συμβούλων φαίνεται να βρίσκονται πρώην τραπεζίτες, με σημαντική εμπειρία στα τραπεζικά δρώμενα της Κύπρου.
Στα ονόματα που έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνονται αυτά πρώην διευθυντικών στελεχών τραπεζών ή ακόμα και πολιτειακών αξιωματούχων με ρυθμιστική εμπειρία.
Στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έχουν τεθεί επίσης ονόματα ακαδημαϊκών.
Υπουργείο και Κεντρική δείχνουν να συμφωνούν ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η συζήτηση ονομάτων με κομματικό προφίλ, καθώς θα δοθεί η εικόνα «ημικρατικοποίησης» της Λαϊκής Τράπεζας.
Τα ονόματα που θα συζητηθούν μεταξύ υπουργείου και Κεντρικής θα πρέπει μετά να λάβουν την έγκριση της Επιτροπής Οικονομικών.
Η διαδικασία έγκρισης των ονομάτων αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό τεστ της συναίνεσης που επιδείχθηκε κατά την ψήφιση των σχετικών ρυθμίσεων τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Οι διορισμοί είναι σημαντικοί για τη μετέπειτα πορεία της Τράπεζας, αφού οι εξουσίες των μελών που θα διορίσει ο υπουργός είναι τεράστιες: Δύο εκ των πέντε μελών έχουν το δικαίωμα βέτο σε όλες τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου.
Αίσθηση έχει προκαλέσει πάντως η τροποποίηση του αρχικού προσχεδίου του διατάγματος ώστε ο αριθμός των διορισθέντων από το κράτος να αυξηθεί από τρεις σε πέντε.
Το διάταγμα δεν ορίζει το συνολικό αριθμό των συμβούλων της Τράπεζας και δεν ξεκαθαρίζει κατά πόσον οι πέντε θα είναι επιπλέον των 13 μελών που βρίσκονται σήμερα στο ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας.
Μέρος του διατάγματος (η πρώτη μιάμιση σελίδα) δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα της Δημοκρατίας.
Ο διορισμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου που θα εκπροσωπούν το κράτος είναι μόνο η αρχή.
«Με την απόκτηση νέων μετοχών από τη Δημοκρατία, ο υπουργός με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας και της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών δύναται να διορίζει την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ανεξαρτήτως του ποσού συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή της τράπεζας».
Εντός των επόμενων βδομάδων η Τράπεζα θα ορίσει – με τη σύμφωνη γνώμη υπουργείου, Κεντρικής και Επιτροπής – ανεξάρτητο σύμβουλο που θα καταρτίσει σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Μέρος του σχεδίου αποτελεί η μείωση των μισθολογικών και λειτουργικών δαπανών της Τράπεζας την επόμενη διετία, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων που θα επιτρέψουν στην τράπεζα να παρουσιάσει ουσιαστική, επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.
Το διάταγμα αναφέρει πως «η μείωση των αποδοχών και ωφελημάτων του προσωπικού στην Κύπρο θα ανέρχεται κατά μέσον όρο τουλάχιστο στο 12,5% σε ετήσια βάση και θα εφαρμοστεί κλιμακωτά, κατόπιν διαβούλευσης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».