Mon, 14 October 2024

Την παραίτηση δύο μελών του διοικητικού συμβουλίου ανακοίνωσε η Λαϊκή Τράπεζα, υπό την ασφυκτική πίεση των κομμάτων, που ζητούν επιμόνως την παραίτηση όλων, για διευκόλυνση των διεργασιών κρατικοποίησης της Τράπεζας.

«Η Λαϊκή Τράπεζα ανακοινώνει τις παραιτήσεις των κ.κ. Κωνσταντίνου Μυλωνά και Νεοκλή Λυσάνδρου από τη θέση του Αντιπροέδρου και Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Οι κ.κ Μυλωνάς και Λυσάνδρου επέλεξαν να αποχωρήσουν οικιοθελώς, ώστε να δημιουργηθούν διαθέσιμες θέσεις για διορισμό νέων Μελών, σύμφωνα με το Καταστατικό της Τράπεζας αλλά και το πρόσφατο Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών περί της Αναδοχής των Δικαιωμάτων Προτίμησης της Τράπεζας», συμπληρώνει.

«Η Τράπεζα εκφράζει θερμές ευχαριστίες στους κ.κ Μυλωνά και Λυσάνδρου για την απόφαση τους να διευκολύνουν την υλοποίηση των προνοιών του σχετικού διατάγματος, όπως επίσης και για την μακρόχρονη υπηρεσία και πολύτιμη συνεισφορά τους από τις διάφορες θέσεις που έχουν υπηρετήσει», καταλήγει.

Η παραίτηση των δύο διευκολύνει τις διεργασίες διορισμού συμβούλων του κράτους στο ΔΣ της Λαϊκής, που δεν κατέληξαν σήμερα λόγω δυστοκίας στον αριθμό των μελών που θα διοριστούν.

Η σημερινή συνεδρία στη βουλή για συζήτηση των διορισμών είχε άδοξο τέλος, καθώς η Επιτροπή Οικονομικών απέρριψε την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για διορισμό δύο αντί πέντε μελών.

Το θρίλερ του διορισμού θα συνεχιστεί αύριο στις 9πμ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, που πρέπει διά νόμου να εγκρίνει τους διορισμούς του Υπουργού και του διοικητή της ΚΤ.

Στις 12:40 ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, είχε ζητήσει τη διακοπή της συνεδρίασης της Επιτροπής καθώς προέκυψαν σοβαρές διαφωνίες, με τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αξιώνουν το διορισμό πέντε μελών στο ΔΣ της Λαϊκής, αντί δύο μελών που ήταν η πρόταση του Υπουργείου.

Ο ΥΠΟΙΚ υπέδειξε ότι στο ΔΣ της Λαϊκής που είναι 15μελές υπάρχουν μόνο δύο κενές θέσεις, γι αυτό, όπως εξήγησε, επιβάλλεται ο διορισμός μόνο δύο μελών και όχι μέχρι πέντε όπως προβλέπει το σχετικό διάταγμα.

Πριν την παραίτηση των δύο, το ΔΣ της Λαϊκής απαρτιζόταν από 13 άτομα και βάση του καταστατικού μπορούν να βρίσκονται στο ΔΣ μέχρι 15 άτομα.

Στη Βουλή είχε διαρρεύσει ότι ο Υπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας Μιχάλη Σαρρή, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις με στόχο εξευρεθεί η χρυσή τομή.

Το έντονο παρασκήνιο που εκτυλίχθητε δεν απέδωσε αμέσως καρπούς καθώς χρειάστηκε χρόνος για να ενημερωθεί η διοίκηση της Λαϊκής για τις εξελίξεις.

Ο Υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο σημείωσε ότι το πρόβλημα που προέκυψε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών δεν επαφίεται στα ονόματα των νέων μελών του ΔΣ της Λαϊκής.

Τα προβλήματα αυτά, είπε, εστιάζονται σε τεχνικής και διαδικαστικής φύσεως θέματα, τα οποία θα ξεπεραστούν στην αυριανή συνεδρίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Επίσης συνεχάρη τα κόμματα για την υπεύθυνη στάση που τήρησαν.

Με βάση το διάταγμα δύο από τα πέντε μέλη που μπορεί να διορίσει το κράτος μέχρι την έκδοση κεφαλαίου μπορούν να ασκήσουν βέτο σε όλες τις αποφάσεις της διοίκησης, προστατεύοντας έτσι τα συμφέροντα των φορολογούμενων.

Το σημερινό θρίλερ για το διορισμό των κρατικών συμβούλων ενίσχυσε τις φωνές των κομμάτων κατά της υφιστάμενης διοίκησης της Λαϊκής Τράπεζας.

Αβέρωφ: Έπρεπε να παραιτηθεί όλο το ΔΣ

Από την πλευρά ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι από την περασμένη Πέμπτη μετά το πράσινο φως που έδωσε η βουλή, ανέμενε για λόγους ευθιξίας όλο το ΔΣ της Λαϊκής να θέσει τις παραιτήσεις τους στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και στον υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου σήμερα Τρίτη κατορθώθηκε η παραίτηση κάποιων μελών του ΔΣ, στέλλοντας παράλληλα το μήνυμα ότι αυτές οι συμπεριφορές δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Τόνισε, εξάλλου ότι το ελάχιστο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να θέσουν όλοι τις παραιτήσεις τους στις αρμόδιες αρχές, υπογραμμίζοντας ότι η υπευθυνότητα των πολιτικών κομμάτων θα συνεχιστεί.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι « οι μικρότητες κάποιων δεν θα μας κάνει ανεύθυνους».

Ευαγόρου: Το ΔΣ δεν βοήθησε την πολιτεία

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Σταύρος Ευαγόρου, ανέφερε ότι η έχουν παρέλθει κάποιες μέρες που η βουλή με διαδικασίες εξπρές ενέκρινε το νομοσχέδιο για στήριξη της Λαϊκής και ανέμενε ότι το ΔΣ της τράπεζας θα συνέβαλε σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλει το σύνολο της πολιτείας.

«Δυστυχώς σε αυτή την προσπάθεια δεν τύχαμε της βοήθειας που θα έπρεπε από το Συμβούλιο της Λαϊκής Τράπεζας», προσθέτοντας ότι «αναμένουμε ότι μέχρι αύριο μέχρι τις 09:00 που συνέρχεται η Επιτροπή Οικονομικών για να επανεξετάσει το ζήτημα θα έχουμε εκείνο τον ικανοποιητικό αριθμό κενών θέσεων στο ΔΣ ώστε το κράτος, η Πολιτεία η οποία αναλαμβάνει και την ευθύνη για την στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας να μπορέσει να προχωρήσει στην πλήρη εξυγίανση και στήριξή της».

Ο κ. Ευαγόρου, σημείωσε ότι κάποια μέλη του ΔΣ έχουν δεχθεί να εγκαταλείψουν τη θέση τους στο ΔΣ και κάποιοι άλλοι πιθανόν να μην έχουν προθυμοποιηθεί.

Συμφώνησε και με την παρατήρηση του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι «το ηθικό κομμάτι είναι εκεί για όλους».

Νικόλας : Διεργασίες για να παραιτηθούν μέλη του Δ

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι διεξάγονται διεργασίες για να παραιτηθούν μέλη του ΔΣ για να προχωρήσει η πολιτεία στο διορισμό των δικών της συμβούλων.

Είπε, επίσης ότι κάποιοι σύμβουλοι έθεσαν τις παραιτήσεις στον υπουργό Οικονομικών και κάποιοι άλλοι όχι, προσθέτοντας ότι ο υπουργός και ο διοικητής της ΚΤ θέλουν να εξετάσουν τα νέα δεδομένα ενώ υποστήριξε ότι προκύπτουν και νομικά ζητήματα.

Επίσης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του γιατί η Λαϊκή ζήτησε βοήθεια από την πολιτεία, υπογραμμίζοντας ότι το ΔΣ θα έπρεπε να παραιτηθεί.

Η βουλή, τόνισε, θα απαιτήσει να υλοποιηθεί το σχέδιο για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Κύπριου πολίτη, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος θα πρέπει να έχει λόγο για το σχέδιο αναδιάρθρωσης και της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.

Την ίδια ώρα απαντώντας στις επικρίσεις τις ΕΤΥΚ, επισήμανε ότι η βουλή δεν αποφάσισε για τις περικοπές των μισθών εργαζομένων αλλά αυτό περιλαμβανόταν στο διάταγμα του υπουργείο Οικονομικών με τη σύμφωνο γνώμη της Κυβέρνησης Χριστόφια.

Υποστήριξε εξάλλου ότι με τον τρόπο που κατατέθηκε το νομοσχέδιο δεν υπήρχε χρόνος για διαβούλευση.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης, δήλωσε ότι το κράτος οφείλει να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των όρων και να διασφαλίσει ότι τα κεφάλαια που θα διαθέσει.

Τόνισε, ταυτόχρονα ότι όσο πιο αυστηρή είναι η επιτήρηση και οι όροι τόσο περισσότερο ο απλός ο πολίτης θα αισθάνεται ότι το δημόσιο χρήμα διατίθεται κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι η πολυδιαφημιζόμενη η υπευθυνότητα που επιδεικνύει η Βουλή έχει μεταφραστεί από κάποιους ως βλακώδης ανοχή, συμπληρώνοντας ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται τη βουλή και Κύπριο φορολογούμενο πολίτη ο οποίος όπως υποστήριξε, δεν φτάνει που θα κληθεί να πληρώσει τα δικά τους λερωμένα και σπασμένα είναι και υποχρεωμένος να υποστεί όλα αυτό το δούλεμα.

Σημείωσε εξάλλου ότι για αυτό το λόγο τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι βουλευτές ζητούσαν από την περασμένη Πέμπτη να διοριστούν τα 5 μέλη του ΔΣ.

«Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν πράγματι πολλά να κρύψουν. Έχουν πολλά λερωμένα τα οποία θέλουν να κρύψουν. Γι’ αυτό και δεν αφήνουν εύκολα τη θέση τους».

Καταλήγοντας κάλεσε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον Υπουργό Οικονομικών να εφαρμόσουν αμέσως το διάταγμα τονίζοντας ότι έχουν την εξουσία.

http://www.stockwatch.com.cy/