Sat, 20 April 2024

ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΕΡΓΑ…

seytpe_5

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

σε συνέχεια των παρεμβάσεών μας για την προστασία του συμφωνημένου ωραρίου εργασίας, όπως αυτό αποτυπώνεται στις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου, σάς κοινοποιούμε:

επιστολή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (Ε.Κ.Α), η οποία απευθύνθηκε, με δική μας πρωτοβουλία, προς τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), μετά και τα αποτελέσματα του ελέγχου της επιθεώρησης εργασίας, σε κτήριο της οδού Χειμάρρας, στο Μαρούσι.

Η επιστολή στηλιτεύει τη μεταμφίεση της πρόσθετης και απλήρωτης εργασίας σε δήθεν «εκπαιδευτικά σεμινάρια» και κοινοποιήθηκε σε όλα τα σωματεία – μέλη του ΕΚΑ.

δειγματοληπτικές απαντητικές επιστολές, από τις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας, οι οποίες επίσης διενήργησαν, κατόπιν αιτήματός μας, επιτόπιους ελέγχους σε υποκαταστήματα και διοικητικές υπηρεσίες τής Τράπεζας, ανά την Ελλάδα.

Σχετικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ιωάννινα, ενώ έχουν ήδη αποσταλεί αιτήματα για διενέργεια και νέων επιτόπιων ελέγχων, μέσω του Σ.ΕΠ.Ε.

Οι παρεμβάσεις αυτές εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο προστασίας κατοχυρωμένων εργασιακών μας δικαιωμάτων, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση το ωράριο εργασίας, για την αποτροπή συστηματικών υπερβάσεων στον ημερήσιο χρόνο εργασίας, σε συνδυασμό με την εκδήλωση φαινομένων απλήρωτων υπερωριών.

Ωστόσο, το πλέον ενθαρρυντικό για εμάς, είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας, στο ενοποιημένο, πλέον, σχήμα του Ομίλου Πειραιώς, συνειδητοποιούν την ανάγκη πιστής τήρησης και προστασίας, όχι μόνο του κλαδικού ωραρίου εργασίας, αλλά και μιας σειράς θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα η ετήσια κανονική άδεια.

Ενδεικτική, και σε αυτήν την περίπτωση, είναι η εικόνα που σχηματίζουμε, με συνεχείς περιοδείες μας σε εργασιακούς χώρους, από συναδέλφους, οι οποίοι συνειδητοποιούν την ανάγκη να αντιστραφεί, επιτέλους, η αλγεινή εικόνα των προηγούμενων ετών, και να εξαντλείται εντός του ημερολογιακού έτους η κανονική άδεια, όπως άλλωστε προβλέπεται από το νόμο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινηθήκαμε, επίσης, το προηγούμενο διάστημα με δεκάδες παρεμβάσεις μας.

Με την ίδια προσήλωση και κυρίως με την ενεργό συμμετοχή των συναδέλφων μας, θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε και το επόμενο διάστημα, για τη διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Τυχόν στάση αναμονής, γενικότερης απάθειας ή «εκκωφαντικής σιωπής» μπροστά στα καθημερινά προβλήματα των συναδέλφων, δεν μάς ταιριάζει.

Σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια είναι επίσης αυτονόητο ότι κανείς δεν περισσεύει, κανείς δεν μπορεί να δηλώνει αμέτοχος ή απαθής.

 

Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων είναι υπόθεση όλων μας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση στα τηλ. του Συλλόγου 210 7765245 – 7.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

        Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν. Γραμματέας

Εμμανουήλ Μπεμπένης                  Ισίδωρος Γοίλιας