Καταγγελια για τις εργασιακες συνθηκες στην Τραπεζα Πειραιως
Τις εργασιακές σχέσεις στην Tράπεζα Πειραιώς καταγγέλλουν με ερώτηση τους προς τον υπουργό Εργασίας επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι επτά βουλευτές (Δημήτρης Στρατούλης, Χρήστος Καραγιαννίδης, Χαρά Καφαντάρη, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Μαρία Μπόλαρη, Γιάννης Σταθάς, Δέσποινα Χαραλαμπίδου) «καλυπτόμενη από την ασυλία που της παρέχει η κυβέρνηση και παρ΄ όλες τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς συνεχίζει ακάθεκτη τις αντεργατικές τακτικές, επιτιθέμενη σε συνδικαλιστικές ελευθερίες, απασχολώντας υπερωριακά εργαζόμενους χωρίς αποζημίωση και αρνούμενη να δηλώσει ως εργατικό ατύχημα περιστατικό που συνέβη εν ώρα εργασίας!
Το καλοκαίρι του 2014, υπάλληλος τής Τράπεζας, μητέρα δύο μικρών παιδιών, υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο εν ώρα εργασίας, σε ένα κατάστημα στο oποίο, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ), η εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας είχε ξεπεράσει κάθε λογικό όριο, με συστηματική παραβίαση του νομίμου ωραρίου εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τον πρόσφατο επιτόπιο έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας Καματερού, κατά τη διενέργεια του οποίου βρέθηκαν εργαζόμενοι να απασχολούνται υπερωριακά στο κατάστημα, χωρίς να τηρούνται επ΄ ουδενί οι διατάξεις του Ν. 4225/14. Ανάλογα περιστατικά παρατηρούνται σε μια σειρά επιτόπιων ελέγχων σε καταστήματα και υπηρεσίες ανά την Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:
«Έως σήμερα, η Διοίκηση τής Τράπεζας δεν έχει δηλώσει το περιστατικό ως εργατικό ατύχημα, παρ΄ ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες και τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα, συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό του ως τέτοιο.
Μετά και την ανάδειξη του συγκεκριμένου περιστατικού από τον Σύλλογο των Εργαζομένων (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ), η Διοίκηση τής Τράπεζας κλιμάκωσε την προσπάθειά της για την παρεμπόδιση της επικοινωνίας μεταξύ του Συλλόγου και των εργαζομένων, μέσω της χρήσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Και τούτο κατά παράβαση των πρόσφατων από κοινού συμφωνηθέντων, όπως αποτυπώνονται στο σχετικό πρακτικό της Τριμερούς Συμφιλιωτικής Συνάντηση της 5ης Μαρτίου 2014 ενώπιον του Υφυπουργού Εργασίας, αναφορικά με χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς έχει ουσιαστικά περιοριστεί η δυνατότητα του Σωματείου να αποστέλλει ηλεκτρονικές ανακοινώσεις μεγέθους άνω των 30ΚΒ. Αυτό πρακτικά καθιστά εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη την επικοινωνία, αποστερώντας από τους εργαζόμενους και το συλλογικό τους όργανο ένα εξαιρετικά χρήσιμο και αμφίδρομο μέσο επικοινωνίας.
Ταυτόχρονα, η Διοίκηση τής Τράπεζας Πειραιώς συνεχίζει να επιβάλλει την απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση στους υπαλλήλους της, με αφορμή αυτή τη φορά την έναρξη του έργου αναβάθμισης του λειτουργικού περιβάλλοντος των σταθμών εργασίας, καθώς και των υποδομών πληροφορικής στο δίκτυο των καταστημάτων της Τράπεζας. Οι εργασίες αναμένεται να συντελεσθούν μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, χωρίς για ακόμη μία φορά να γίνεται λόγος για την αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων, που αποτελεί και συμβατική υποχρέωση της Τράπεζας.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ) αφού απευθύνθηκε εκ νέου για το θέμα των υπερωριών στη Διοίκηση της Τράπεζας, κινήθηκε αρμοδίως ενημερώνοντας και τον Ειδικό Γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε (αρ. πρωτ. 1115/12.09.14) ζητώντας από τον ίδιο όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των υπηρεσιών ευθύνης του, διασφαλισθεί η τήρηση των προβλεπόμενων διατάξεων του νόμου 4225/14, για τη σύννομη ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας αναβάθμισης των πληροφοριακών υποδομών της Τράπεζας με παράλληλη αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων.
Επιπλέον, για το θέμα εν γένει της αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης, το Σωματείο έχει κατ΄ επανάληψη ζητήσει τη συνδρομή της Διεύθυνσης Κοινωνικής Επιθεώρησης Αθηνών για την πραγματοποίηση επιτόπιων ελέγχων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αρχικά απάντησαν ότι το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν έλεγχοι λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ τελικά το Υπουργείο Εργασίας, σε απάντηση ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ, μας ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκαν επιτόπιοι έλεγχοι – παραμονές του Δεκαπενταύγουστου! – και τα Υποκαταστήματα βρέθηκαν κλειστά. Σύμφωνα όμως και με τις καταγγελίες εργαζομένων στην Τράπεζα, σε αρκετές περιπτώσεις ενημερώνονταν «εγκαίρως» από τους Προϊσταμένους τους ότι δεν θα εργασθούν το απόγευμα διότι «θα έρθει η Επιθεώρηση»!
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα της μη αναγνώρισης εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς ως εργατικού ατυχήματος, περιστατικού ισχαιμικού επεισοδίου που συνέβη εν ώρα εργασίας; Σε ποιες νόμιμες ενέργειες για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης έχουν προβεί έως σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες;
2) Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να συμμορφωθεί η Διοίκηση τής Τράπεζας Πειραιώς στα συμφωνηθέντα ενώπιον του Υφυπουργού Εργασίας κατά την πρόσφατη Τριμερή Συμφιλιωτική Συνάντηση, για τη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από πλευράς του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ);
3) Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσουν τα εποπτευόμενα αρμόδια όργανα του Υπουργείου, προκειμένου να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία και να υποχρεωθεί η Τράπεζα Πειραιώς στην καταβολή αποζημιώσεων για την εν γένει υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων και ειδικά για τη σύννομη ολοκλήρωση του τρέχοντος έργου αναβάθμισης των υποδομών πληροφορικής στο δίκτυο των καταστημάτων της Τράπεζας;
4) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να διερευνηθούν οι πολύ σοβαρές καταγγελίες των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς ότι η Διοίκηση τής Τράπεζας γνωρίζει εκ των προτέρων για τους ελέγχους που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει η Επιθεώρηση Εργασίας;
5) Προτίθενται τα αρμόδια όργανα να ελέγξουν τις ενέργειες και τακτικές της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες αντίκεινται στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον»;