Thu, 30 June 2022

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΥΤΠΕ ΓΙΑ ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

PARIS1

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

την ίδια στιγμή, κατά την οποία Γάλλοι εργαζόμενοι και νεολαία παραδίδουν μαθήματα πραγματικής αντίστασης και ανθεκτικότητας του εργατικού κινήματος, απέναντι στις βάρβαρες πολιτικές ακραίας λιτότητας και περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, στη χώρα μας, των ενάμιση εκατομμυρίων ανέργων, ανοίγει η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – κουαρτέτου για το νέο «εργασιακό» νόμο, έχοντας στο επίκεντρο την απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Η συγκεκριμένη, σχεδόν εμμονική, απαίτηση των δανειστών πραγματικά τρομάζει και μόνο στη σκέψη μιας διαλυμένης – από την πολυετή ύφεση και ανεργία – κοινωνίας και οικονομίας (βλ. πρόσφατα παραδείγματα Ηλεκτρονικής, Athens Ledra Hotel, Μαρινόπουλος).  Η άρση των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις αποτελεί, βεβαίως, ευσεβή πόθο και διαχρονικό αίτημα τραπεζιτών και βιομηχάνων, με ό,τι αυτό αυτονόητα συνεπάγεται σε βάρος της σταθερής εργασίας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στην κορυφή της ατζέντας, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, φιγουράρουν εργασιακά θέματα, όπως:

§  η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων,

§  η θεσμοθέτηση του δικαιώματος ανταπεργίας, από πλευράς των εργοδοτών,

§  η ενδεχόμενη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, στον ιδιωτικό τομέα,

§  η νέα μείωση του κατώτατου μισθού.

PARIS2

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

απέναντι στο νέο εργασιακό Μεσαίωνα, που μας ετοιμάζουν, χρέος όλων μας είναι να τους απαντήσουμε … αλά Γαλλικά!

Εμπνεόμενοι από τον αγώνα των Γάλλων εργατών και της νεολαίας, οφείλουμε με τη σειρά μας να οργανώσουμε τη δική μας αντίσταση και αντεπίθεση, όταν μάλιστα βρίσκεται σε κίνδυνο ο πυρήνας των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογός μας:

  • – έχει ήδη αποστείλει επιστολή (δείτε εδώ) για συντονισμό με τους υπολοίπους Συλλόγους Εργαζομένων, που δραστηριοποιούνται στον Όμιλο Πειραιώς, με πρώτη προτεραιότητα την καθολική εφαρμογή του Οργανισμού Προσωπικού, για τους συναδέλφους εκείνους που δεν υπάγονται σε αυτόν, στον οποίο τυχόν καταγγελία της σύμβασης προβλέπεται μόνο για σπουδαίο λόγο,
  • θα επιδιώξει κοινές δράσεις (ανακοινώσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις) από κοινού με τους υπολοίπους Συλλόγους Εργαζομένων, ώστε να υπάρξει και ουσιαστικό αποτέλεσμα στις παρεμβάσεις μας, απέναντι σε επιβουλές, που ενδεχομένως εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα,
  • περιοδεύει ήδη, ανά την Ελλάδα, προκειμένου να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει τους συναδέλφους για το επικείμενο διακύβευμα,
  • – επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, για το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να υπάρξει άμεση και οργανωμένη αντίδραση.

Κλείνοντας, εκφράζουμε για ακόμη μία φορά τον οφειλόμενο σεβασμό και τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των Γάλλων εργατών. Οι  τελευταίοι, με τον αγώνα τους, γράφουν καθημερινά νέες χρυσές σελίδες στην ιστορία του εργατικού κινήματος.
Μας δείχνουν το δρόμο της νίκης και της αξιοπρέπειας.
Μένει να τον ακολουθήσουμε!

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου   216 4001691 – 3 (εσ. 81691 – 3), 216 4001974 (εσ. 81974) & 216 9001245.

          

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

                                  

Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας 

                          Εμμανουήλ Μπεμπένης                         Ισίδωρος Γοίλιας