Tue, 30 May 2023

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ!

ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΔΙΧΤΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΘΥΜΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ

    NO


Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας έγκαιρα επισημάναμε τους παράπλευρους κινδύνους, που ελλοχεύουν στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, μέσα στο εξαιρετικά ρευστό και αβέβαιο σκηνικό, που έχει από καιρό διαμορφωθεί στην Τράπεζα Πειραιώς.

Δυστυχώς, πολύ γρήγορα η επισήμανσή μας αυτή επιβεβαιώθηκε με το χειρότερο τρόπο, καθώς ήδη συνάδελφοί μας άρχισαν να δέχονται πιέσεις, προκειμένου να αποδεχθούν αδιαμαρτύρητα σημαντικές περικοπές στη μισθοδοσία τους, σε αποδοχές που αποτυπώνονται σαν «οικειοθελής παροχή».

Η αντίδραση, βεβαίως, των συναδέλφων – μελών μας υπήρξε άμεση και αδιαπραγμάτευτα απορριπτική στις συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ σε επικοινωνία με το Σύλλογό μας έχουν ήδη αναληφθεί όλες οι ενδεδειγμένες νομικές και άλλες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλισθούν πλήρως οι επί σειρά ετών νόμιμα καταβαλλόμενες αποδοχές τους, από τυχόν μονομερείς βλαπτικές και αντισυναδελφικές πρακτικές.

Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, ο Σύλλογός μας έχει αποστείλει σχετική εξώδικο προς τη Διοίκηση τής Τράπεζας, ήδη από την πρώτη στιγμή που επιχειρήθηκε ο χαρακτηρισμός τακτικών αποδοχών συναδέλφων ως δήθεν «οικειοθελής παροχή», ακριβώς γιατί διαβλέψαμε έγκαιρα τον κίνδυνο μονομερών περικοπών, ενέργεια συνδικαλιστική και νομική η οποία παρέχει σημαντικά ερείσματα για την απόκρουση και των νέων επιχειρούμενων αυθαίρετων πρακτικών σε βάρος των μηνιαίων αποδοχών μας.

Εντύπωση, ωστόσο, μας προκαλεί για ακόμη μία φορά η στάση του Συλλόγου της … Σιωπής καθώς, εγκλωβισμένος στην αθεράπευτα χρόνια αφωνία του, επιλέγει και πάλι να συνταχθεί με τη νέα αυτή προκλητική ενέργεια, από πλευράς εκπροσώπων της Διοίκησης, δικαιολογώντας μάλιστα αυτήν σε συναδέλφους, καλώντας τους να την αποδεχθούν αδιαμαρτύρητα.

Χωρίς την ίδια στιγμή να γίνεται η παραμικρή συζήτηση για την υπογραφή μιας πραγματικής νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης, προσαρμοσμένης στις ανάγκες των εργαζομένων, που θα διασφαλίζει θέσεις εργασίας, θα προστατεύει και θα διευρύνει τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων. Και όλα αυτά, τη στιγμή κατά την οποία 15.000 εργαζόμενοι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν το υποτιθέμενο διαπραγματευτικό πλαίσιο,  με τα χρονικά όρια της τρίμηνης μετενέργειας να στενεύουν, πλέον, ασφυκτικά.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

απέναντι σε αυτές τις νέες προκλήσεις οφείλουμε ενωμένοι και με αποφασιστικότητα, να απαντήσουμε, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, ορθώνοντας την ισχυρή συλλογική μας αντίδραση και αντίσταση.

Πολύ περισσότερο, κλείνοντας από τώρα τα αυτιά μας στις σειρήνες της ανίερης συμμαχίας των … «προθύμων», που ενδεχομένως θα θελήσουν να επαναφέρουν στο προσκήνιο και το επόμενο διάστημα όπως άλλωστε το έκαναν και το 2011 το κακόγουστο ψευδοδίλλημα περί δήθεν διασφάλισης των θέσεων εργασίας, σαν αντιστάθμισμα για την μοιρολατρική αποδοχή μειώσεων στη μισθοδοσία μας.

Λέμε για ακόμη μία φορά ένα ηχηρό ΟΧΙ στους εμπνευστές αυτών των πρακτικών και στις δυνάμεις του αποδομητικού συνδικαλισμού, που ανοικτά υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα και όχι βεβαίως τα δικαιώματα των εργαζομένων, παρέχοντας απλόχερα την ανοχή τους στη βάρβαρη ισοπέδωσή τους.

Λέμε για ακόμη μία φορά ένα ηχηρό ΟΧΙ στους εμπνευστές αυτών των πρακτικών και στις δυνάμεις εκείνες, που ευαγγελίζονται τον εργασιακό ραγιαδισμό, αγωνιώντας να εμφανίσουν σαν δήθεν αμετάτρεπτη μοίρα, τα επιχειρούμενα αντεργατικά σχέδια, που αυτή τη στιγμή εξυφαίνονται σε βάρος μας.

Δεν υποκύπτουμε, δεν εκβιαζόμαστε, δεν απεμπολούμε κατοχυρωμένα εργασιακά μας δικαιώματα.

Κλείνοντας, καλούμε τους συναδέλφους, στην περίπτωση κατά την οποία βρεθούν αντιμέτωποι με τέτοιου είδους πρακτικές, να επικοινωνήσουν άμεσα με το Σύλλογό μας, προκειμένου να συντονίσουμε τις δράσεις μας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου   216 4001691 – 3 (εσ. 81691 – 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141) & 216 9001245.

          

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

                                  

Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας 

                          Εμμανουήλ Μπεμπένης                         Ισίδωρος Γοίλιας