Fri, 19 August 2022

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ Ο … ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ippos10        

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

 

σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας έγκαιρα επισημάναμε τον κίνδυνο γενικευμένων μισθολογικών μειώσεων, καθώς και την ανάγκη να υπάρξει οργανωμένη, άμεση και αποφασιστική αντίδραση από όλους μας, με αφορμή το γεγονός ότι ήδη συνάδελφοί μας βρέθηκαν αντιμέτωποι με σημαντικές περικοπές στη μισθοδοσία τους, σε αποδοχές που αποτυπώνονται σαν «οικειοθελής παροχή».

Δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό επεκτείνεται συνεχώς, καθώς όλο και περισσότεροι συνάδελφοι ενημερώνονται για αντίστοιχη βλαπτική μεταβολή στη μισθοδοσία τους, με ευθύνη και μονομερή επιλογή της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΔΑΔ).

Απέναντι στις συγκεκριμένες πρακτικές, η στάση των συναδέλφων οφείλει να είναι αδιαπραγμάτευτα απορριπτική.

Ήδη από πλευράς του Συλλόγου μας έχουν αναληφθεί όλες οι ενδεδειγμένες νομικές ενέργειες – καταρχήν με σχετική εξώδικο διαμαρτυρία προς τη Διοίκηση της Τράπεζας, από το 2013 – ακριβώς γιατί διαβλέψαμε έγκαιρα τον κίνδυνο μονομερών περικοπών, με τη μετατροπή μέρους των νόμιμα καταβαλλόμενων αποδοχών μας σε «οικειοθελή παροχή». Η συγκεκριμένη συνδικαλιστική και νομική ενέργεια παρέχει ερείσματα για την απόκρουση και των νέων επιχειρούμενων αυθαίρετων πρακτικών, σε βάρος των μηνιαίων αποδοχών μας.

 

Κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν έγινε, ως όφειλε, από το Σύλλογο της … Σιωπής, ο οποίος και αυτή τη φορά καλείτους συναδέλφους να αποδεχθούν αδιαμαρτύρητα τις νέες επιχειρούμενες μειώσεις, όπως και το 2011, με επιτόπιες μάλιστα επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους, αποκλείοντας οποιοδήποτε περιθώριο αντίδρασης.

 

Πρόκειται για τον ίδιο Σύλλογο, που με την ιδιότητα και την ευθύνη του αντιπροσωπευτικού εξακολουθεί να αφήνει 15.000 εργαζόμενους, στη μεγαλύτερη ελληνική συστημική τράπεζα, χωρίς ουσιαστικά Επιχειρησιακή Σύμβαση, έχοντας ήδη παρέλθει η ισχύς αλλά και η περίοδος μετενέργειας της προηγούμενης.

 

Και για να προλάβουμε όσους, ενδεχομένως, σπεύσουν να επικαλεστούν την πολύμηνη διοικητική αβεβαιότητα σαν δήθεν αιτία για τη μη υπογραφή νέας επιχειρησιακής, να επισημάνουμε ότι αντίστοιχο κλίμα επικρατούσε και επικρατεί επί μακρόν και σε άλλες τράπεζες (βλ. Εθνική), χωρίς αυτό να σταθεί εμπόδιο για την υπογραφή νέας σύμβασης, με την οποία διασφαλίζονται πολυετείς κατακτήσεις των εργαζομένων. Είναι δε απορίας άξιον πως στη μία περίπτωση η διοικητική αβεβαιότητα «δικαιολογεί» τη μη υπογραφή νέας επιχειρησιακής, ενώ την ίδια στιγμή δρομολογεί σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων. 

 

Θεωρούμε, ωστόσο, επιβεβλημένο την ίδια στιγμή να υπάρξει σαφής και ξεκάθαρη τοποθέτηση και από τους υπολοίπους Συλλόγους Εργαζομένων, που δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς, απέναντι στις επιχειρούμενες μισθολογικές μειώσεις, ώστε να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις συγκεκριμένες αντεργατικές και περιοριστικές των δικαιωμάτων μας πρακτικές. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Σύλλογός μας απευθύνει πρόσκληση προς τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές δυνάμεις, για κοινό μέτωπο δράσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση η σιωπή είναι συνενοχή.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

απέναντι στις απόπειρες επιβολής γενικευμένων μειώσεων στη μισθοδοσία μας, αλλά και στους … άφωνους, για ακόμη μία φορά, συμμάχους τους, οφείλουμε ενωμένοι και με αποφασιστικότητα, να απαντήσουμε, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, ορθώνοντας την ισχυρή συλλογική μας αντίδραση και αντίσταση.

Δεν υποκύπτουμε, δεν εκβιαζόμαστε, δεν απεμπολούμε κατοχυρωμένα εργασιακά μας δικαιώματα.

Κλείνοντας, καλούμε τους συναδέλφους, στην περίπτωση κατά την οποία βρεθούν αντιμέτωποι με τέτοιου είδους πρακτικές, να επικοινωνήσουν άμεσα με το Σύλλογό μας, προκειμένου να συντονίσουμε τις δράσεις μας. 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου  216 4001691 – 3 (εσ. 81691 – 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141) & 216 9001245.          

 

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

    Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας 

                                  Εμμανουήλ Μπεμπένης                       Ισίδωρος Γοίλιας