Thu, 25 April 2024

       ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΩΤΕΡΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ κο. ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗ, ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

  synantisi

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

 

σας ενημερώνουμε ότι πραγματοποιήθηκε, σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, προγραμματισμένη συνάντηση του Συλλόγου μας με τον Ανώτερο Γενικό Διευθυντή Λιανικής Τραπεζικής, Δικτύου Καταστημάτων και Καταθέσεων κο. Κουτεντάκη Βασίλειο.

Αντικείμενο της συνάντησής μας αποτέλεσαν τα ζητήματα, που αφορούν τη λειτουργία του δικτύου των καταστημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνάντηση αυτή τέθηκαν τα εξής θέματα:

  1. Προστασία του νομίμου ωραρίου εργασίας.

Η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε ως Σύλλογος στο θέμα της διασφάλισης του νομίμου ωραρίου εργασίας, τόσο στο δίκτυο των καταστημάτων, όσο και στις κεντρικές υπηρεσίες, με ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και διενέργεια επιτόπιων ελέγχων είναι σε όλους γνωστή.

Το ζήτημα αυτό τέθηκε για ακόμη μία φορά, βρίσκοντας σύμφωνο και τον Ανώτερο Γενικό Διευθυντή, ο οποίος δήλωσε ότι ο όγκος των εργασιών και το πλήθος των συναλλαγών στα τραπεζικά καταστήματα δεν δικαιολογεί περαιτέρω διεύρυνση της λειτουργίας τους, με εξαίρεση κάποιες ελάχιστες ενδεχομένως ημέρες μέσα στο μήνα. Μάλιστα η επένδυση της Τράπεζας σε νέες τεχνολογίες (APS, ATMs εντός των καταστημάτων, ηλεκτρονική ενημέρωση βιβλιαρίου καταθέσεων) οφείλουν να λειτουργήσουν και προς αυτήν την κατεύθυνση, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των εργαζομένων.

Ως εκ τούτου, καμία παραμονή πέραν του νομίμου ωραρίου εργασίας, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. πρόβλημα στη συμφωνία των ταμείων) δεν δικαιολογείται, λαμβάνοντας υπ’  όψιν και επιπλέον λόγους ασφαλείας, με τον ίδιο τον κο. Κουτεντάκη να έχει και ο ίδιος από πλευράς του δώσει υπηρεσιακώς σχετικές κατευθύνσεις, δηλώνοντας παράλληλα και την πρόθεσή του να παρακολουθεί και ο ίδιος τυχόν δυσλειτουργίες, που ενδεχομένως οφείλονται σε προβλήματα υποστελέχωσης.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κος Κουτεντάκης συμφώνησε ότι οι συναντήσεις προσωπικού εντός των καταστημάτων, καθώς και οι εβδομαδιαίες τηλεδιασκέψεις (teleconference) για τις θέσεις ΣΜΕ και PersonalBankingθα γίνονται εντός του ωραρίου λειτουργίας και προς αυτήν την κατεύθυνση θα επαναβεβαιώσει σχετικές οδηγίες. Μάλιστα, τυχόν υπερβολές ως προς την εγγύτητα ή το πλήθος των συναντήσεων οφείλουν να εκλείψουν, καθώς υποβαθμίζουν και εν τέλει υποσκάπτουν και τη σημασία των συναντήσεων αυτών.

  1. Στοχοθεσία – Πωλήσεις

Όπως ήδη γνωρίζετε, ο Σύλλογός μας με πολλαπλές ανακοινώσεις και αντίστοιχες παρεμβάσεις έχει αναδείξει το ζήτημα της πιεστικής και συνάμα παράτυπη ατομικής στοχοθεσίας.

Μάλιστα, κατόπιν ενεργειών μας, υπογράφθηκε ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας   Πρακτικό τριμερούς Συμφιλιωτικής Σύσκεψης, με τους εκπροσώπους της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΔΑΔ) να δεσμεύονται εγγράφως ότι δεν υπάρχει ατομική στοχοθεσία και οι εκάστοτε στόχοι τίθενται σε επίπεδο καταστήματος ή υπηρεσίας.

Επειδή, ωστόσο, ακόμη και σήμερα κάποιοι επιμένουν να αποστέλλουν ηλεκτρονικά αρχεία, κάνοντας παράτυπα λόγο για … «ατομικές παραγωγές» δύο και τρεις φορές την εβδομάδα (!), ο κος Κουτεντάκης επιβεβαίωσε την επίσημη θέση ότι δεν υπάρχει ατομική στοχοθεσία. 

  1. Αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές

Στην ίδια συνάντηση τέθηκε από πλευράς μας το πρόβλημα εκδήλωσης αντιεπαγγελματικών συμπεριφορών σε βάρος συναδέλφων μας, με πρωταγωνιστές συγκεκριμένους Διευθυντές από το δίκτυο των καταστημάτων.

Οι συμπεριφορές αυτές υποσκάπτουν με τρόπο διαβρωτικό και εν τέλει αντιπαραγωγικό το ομαδικό πνεύμα, που οφείλει να διέπει τις σχέσεις στους εργασιακούς χώρους και υπερβαίνουν κατά πολύ τα κοινώς παραδεκτά πλαίσια επαγγελματικής συμπεριφοράς, φθάνοντας στο σημείο να λαμβάνουν χαρακτήρα απρόκλητων επιθέσεων, ακόμη και με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, σε βάρος εργαζομένων στο δίκτυο.

Ο κος Κουτεντάκης και σε αυτό το θέμα υπήρξε κάθετος και έτοιμος να παρέμβει άμεσα και δραστικά οποτεδήποτε αναφυηθεί τέτοιας φύσεως ζήτημα.

  1. Παροχή κινήτρων

Οι συνάδελφοι του Δικτύου αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Τράπεζας. Ωστόσο, η απαρίθμηση όλων των παραπάνω προβλημάτων (εντατικοποίηση της εργασίας, παράτυπη επιβολή ατομικών στόχων, φαινόμενα αντιεπαγγελματικών συμπεριφορών, καταστρατήγηση νομίμου ωραρίου εργασίας) οδηγούν πολλούς συναδέλφους μας από το Δίκτυο να αναζητούν δυνατότητα μετακίνησης σε κεντρικές υπηρεσίες.

Στη συνάντησή μας με τον Ανώτερο Γενικό Διευθυντή, πέραν της ανάγκης εξεύρεσης λύσεων στα παραπάνω προβλήματα, θέσαμε και την προοπτική παροχής κινήτρων στους συναδέλφους, εργαζόμενους στο δίκτυο της Τράπεζας, όπως:

  • πλήρης εφαρμογή της υπηρεσιακής εγκυκλίου για κάλυψη δαπανών μετακίνησης, στους συναδέλφους που διανύουν με ίδια μέσα συνολική απόσταση μετ’ επιστροφής 50 χλμ. και άνω, για τις ανάγκες της υπηρεσίας,
  • παροχή ασφαλιστικής κάλυψης για τα αυτοκίνητα των συναδέλφων, που χρησιμοποιούνται για υπηρεσιακούς λόγους με προσθήκη και κάλυψης για αστική ευθύνη,
  • παροχή οικονομικών κινήτρων π.χ. σε συναδέλφους που απασχολούνται σε θέσεις ΣΜΕ, PersonalBanking, BRO.

Ο κος Κουτεντάκης εξέφρασε την πρόθεσή του να εξετάσει και αυτά τα ζητήματα.

  1. Αξιοκρατία – παροχή ίσων ευκαιριών

Εν κατακλείδι, ο Σύλλογός μας για ακόμη μία φορά έδωσε έμφαση στο τρίπτυχο: προστασία της σταθερής εργασίας, αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες, με τελικό στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση του συνόλου του προσωπικού. 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Σταθερά προσανατολισμένοι στη διασφάλιση, ενίσχυση και περαιτέρω διεύρυνση των εργασιακών μας δικαιωμάτων επιδιώκουμε σταθερά να φέρνουμε στο προσκήνιο τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των συναδέλφων μας, διεκδικώντας λύσεις στις πραγματικές τους ανάγκες.

Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προπάντων αποτελεσματικά.

Κλείνοντας, με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλώντας ανησυχία στους συναδέλφους, σας καλούμε να κλείσετε τα αυτιά σας στις σειρήνες που για ακόμη μία φορά αποπροσανατολίζουν από την πραγματικότητα, επιχειρώντας να καλλιεργήσουν κλίμα ηττοπάθειας και εκφοβισμού κυρίως στους εργαζόμενους.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν παραμένουμε πάντοτε σε ετοιμότητα και εγρήγορση, έτοιμοι να αντιδράσουμε απέναντι στην οποιαδήποτε πιθανή πρόκληση, οποτεδήποτε και αν αυτή εκδηλωθεί.

Ο Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ, ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ,  ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΤΗΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου   216 4001691 – 3 (εσ. 81691 – 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141) & 216 9001245 216 4001398 (εσ. 81398).

          

                        Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

                              Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

                                                               Μπεμπένης  Εμμανουήλ                       Γοίλιας Ισίδωρος