Tue, 02 June 2020

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ​​ ΣΤΟ ΝΟΗΣΙΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

​​ «ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ»

καθώς και περιοδικές εκθέσεις με ξενάγηση

Για ηλικίες 9+

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

ο Σύλλογός μας σάς προσκαλεί το Σάββατο 18 Μαΐου στο Νόησις να παρακολουθήσετε, μαζί με τους μικρούς μας φίλους (ηλικίας 9+), την ψηφιακή παράσταση ​​ «ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ» ​​ (ώρα προβολής 12:45). Μετά το πέρας της παράστασης θα ακολουθήσει προαιρετικά και επίσκεψη σε μία από τις 2 περιοδικές εκθέσεις «Οι εφευρέσεις του Ντα Βίντσι» ή «Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία».

Η παράσταση θα προβληθεί στην αίθουσα του Πλανηταρίου με ώρα προσέλευσης την 12.45. Για τις εκθέσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, βάσει κατάθεσης, λόγω περιορισμού των ατόμων στα γκρουπ της ξενάγησης (διάρκεια ξεναγήσεων 45’).  Στο εξαίσιο αυτό θέαμα σας προσκαλούμε όλους, μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας μια μοναδική διέξοδο σε εξαιρετικά προνομιακή τιμή.

Γενικές πληροφορίες:

Πλανητάριο: 6Ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Θέρμης

Τιμή εισόδου: ​​  Για τα μέλη του Συλλόγου μας, εξασφαλίσαμε την προνομιακή τιμή των 4€ για τους ενήλικες και επιχορηγούμε τη δωρεάν πρόσβαση για τα ανήλικα παιδιά τους, αντί της αρχικής των 10€.

Οι συνάδελφοι που δεν είναι μέλη του Συλλόγου μας και επιθυμούν να συμμετάσχουν καλούνται να στέλνουν την αίτηση χωρίς να καταθέτουν το αντίτιμο στο λογαριασμό του Συλλόγου και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα θα ειδοποιηθούν. Η τιμή που ισχύει γι’ αυτούς ανέρχεται στα 4€ για ενήλικες και ανηλίκους.

 

Ώρες προβολών:  ​​ ​​ ​​​​ Για την παράσταση 12:45

    Για την έκθεση «Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία» 13:30

Για την έκθεση «Οι εφευρέσεις του Ντα Βίντσι» 13:30 και 14:45

Οι συνάδελφοι - μέλη του Συλλόγου μας, που επιθυμούν να συμμετάσχουν, παρακαλούνται να αποστείλουν συμπληρωμένη τη συνοδευτική αίτηση (δείτε εδώ) έως και την Παρασκευή 10 Μαΐου, σε μία από τις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

ή εναλλακτικά στο fax του Συλλόγου 216 7005404, έχοντας προηγουμένως καταθέσει στο λογαριασμό του Συλλόγου μας με αριθμό 5051 - 085304 - 871 και περιγραφή το ονοματεπώνυμό τους το σχετικό ποσό.

ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας 216 4001691 - 3 (εσ. 81691 - 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141), 216 4001699 (εσ.81699)  & 216 9001245.

                                            ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​           

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ                      Γοίλιας Ισίδωρος

 

 

Λίγα λόγια για την προβολή και τις εκθέσεις

 

«ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ»

Διάρκεια: 35΄

Προτείνεται για Ηλικίες 9+

Ο νυχτερινός ουρανός, γοητευτικός και μυστηριώδης, ανέκαθεν υπήρξε αντικείμενο αρχαίων μύθων και θαυμασμού. Η κατανόηση του Σύμπαντος αποτελεί την αρχαιότερη επιθυμία του ανθρώπου.

Μόλις πρόσφατα όμως έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε την θέση του πλανήτη Γη στην απεραντοσύνη του κόσμου.

Σας προσκαλούμε να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία που σας προσφέρει η ταινία «Από τη Γη στο Σύμπαν» και να γνωρίσετε περισσότερα για το ταξίδι των ουράνιων ανακαλύψεων, από τις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων αστρονόμων μέχρι τα υπερσύγχρονα τηλεσκόπια.

Επισκεφθείτε το Ηλιακό Σύστημα και τον Ήλιο, ζήστε τη γέννηση και το θάνατο αστεριών και ταξιδέψτε ακόμα μακρύτερα, πέρα από το Γαλαξία, στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος.

 

 

 

 

 

«Οι εφευρέσεις του Ντα Βίντσι»

Διάρκεια: 45΄

Ο da Vinci ήταν ζωγράφος, μηχανικός, γλύπτης, αρχιτέκτονας, μουσικός, γεωλόγος, βιολόγος. Θεωρείται ως και τις μέρες μας κορυφαίος επιστήμονας, καλλιτέχνης και εφευρέτης. Δεν παρακολούθησε σχολικά μαθήματα. Παρατηρούσε, πειραματιζόταν και δημιουργούσε, με το αστείρευτο εφευρετικό πνεύμα του. Θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία μόνο από το αποτύπωμά του ως ζωγράφος, ή επειδή εμπνεύστηκε το αλεξίπτωτο, ή γιατί επινόησε το ρουλεμάν. Ανήσυχος και ιδιοφυής, είναι καλύτερα να αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει τομέας με τον οποίο δεν ασχολήθηκε.

Μπορεί να μην έφερε στην πραγματική ζωή όλα όσα φαντάστηκε, αλλά θεμελίωσε το ενδιαφέρον και έσπειρε την προοπτική ύπαρξης του ποδηλάτου, του αυτοκινήτου, του ελικοπτέρου, του υποβρυχίου και πολλών άλλων μεταγενέστερων εφαρμογών. Η ευρύτητα του πνεύματός του και το βάθος της διείσδυσής του, μετουσίωσε στο πρόσωπό του τον «καθολικό άνθρωπο» της αναγέννησης, την οποία και προσωποποίησε.

Σήμερα που η επιστήμη, η τεχνολογία, η καινοτομία και η τέχνη αποτελούν κορυφαία ζητούμενα, η προσωπικότητα του Leonardo da Vinci εμπνέει τον σύγχρονο άνθρωπο περισσότερο ίσως από ποτέ. Αν θα έπρεπε να βρεθεί η ευφυέστερη, δημιουργικότερη και παραγωγικότερη προσωπικότητα της ιστορίας, πιθανότατα κάποιος θα την αναζητούσε ανάμεσα στον Αρχιμήδη, τον da Vinci και τον Tesla. Δεν είναι τυχαίο που καθένας τους θαύμαζε και μελετούσε τους προγενέστερούς του. Δικαιολογημένα, λοιπόν, σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να τιμήσουν την επέτειο των 500 ετών από τον θάνατο του μεγάλου Ιταλού.

Στην έκθεση που φιλοξενεί το ΝΟΗΣΙΣ παρουσιάζονται αντίγραφα από 27 εφευρέσεις, πολλές από τις οποίες είναι λειτουργικές, καθώς και από 20 πίνακες.

 

 

 

«Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία»

Διάρκεια: 60΄

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται μοναδικά παραδείγματα σχετικά με το χαρτί, την τυπογραφία, τη μαγνητική πυξίδα, την πυρίτιδα, την πορσελάνη, τη μεταξουργία, τη χύτευση, τους αστρολάβους, τα πλοία, τα όργανα μέτρησης και άλλα, αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κινέζικου πολιτισμού σε πολλά πεδία και ενισχύοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι ο σύγχρονος κόσμος αποτελεί προϊόν σύνθεσης των επιτευγμάτων της Ανατολής και της Δύσης.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο, που αφορούν σε διάφορα γνωστικά πεδία, όπως μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία, ιατρική, μηχανολογία, αστρονομία κ.ά. Το περιεχόμενο της έκθεσης αναπτύσσεται σε 4 βασικές θεματικές ενότητες: Αστρονομία και Μέτρηση του χρόνου, Ναυσιπλοΐα και Προσανατολισμός, Υφαντουργία και Κέντημα, Κατασκευή χαρτιού και Εκτύπωση.

Επιπλέον, παρουσιάζονται και μοντέλα διαφόρων άλλων σπουδαίων κινεζικών εφευρέσεων, όπως του πρώτου σεισμογράφου του κόσμου (132 μ.Χ.), αρχαίων αγροτικών εργαλείων (πχ, το κινεζικό άροτρο, που δημιουργήθηκε πριν από 5000 χρόνια), του προδρόμου του οδομέτρου, της πρώτης χειράμαξας, που κατασκευάστηκε περίπου έναν αιώνα πριν την αντίστοιχη ευρωπαϊκή κ.ά.