Fri, 29 March 2024

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

 

ΜΑΖΙ  ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ​​ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

παραθέτουμε προς ενημέρωσή σας το Διοικητικό Απολογισμό για το 2018 του Συλλόγου μας.

Πρόκειται, κατ’ ουσίαν, για μία αποτύπωση των πολύμορφων δράσεων και παρεμβάσεων του Συλλόγου μας, οι οποίες αποδεδειγμένα είχαν στο επίκεντρό τους τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την προστασία και περαιτέρω διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις χρονιά, ο Σύλλογός μας στάθηκε, με κάθε δυνατό τρόπο, στο πλευρό των συναδέλφων. Σε μια χρονιά μάλιστα που πραγματοποιήθηκε και η εκλογική διαδικασία του Συλλόγου μας με πολύ μεγάλη συμμετοχή από μεριάς συναδέλφων (2191 ψηφίσαντες), υπήρξαν θέματα μείζονος σημασίας τα οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.

Με συνέπεια και υπευθυνότητα συνεχίζουμε να δίνουμε λύσεις, όραμα και προοπτική στους εργαζόμενους, προωθώντας τα δίκαια αιτήματά τους, διασφαλίζοντας παράλληλα εργασιακές κατακτήσεις και θέσεις εργασίας. Κάτι το οποίο αναγνωρίζεται από όλο και περισσότερους συναδέλφους και αποτυπώνεται στη διαρκή αύξηση των μελών μας, τα οποία πλέον υπερβαίνουν τους 2.700 συναδέλφους.

Αυτονόητο είναι ότι στην προσπάθειά μας αυτή, η δική σας ενεργός συμμετοχή και στήριξη αποδεικνύεται καταλυτικής σημασίας.

       Πιο συγκεκριμένα:

PLU / RBU

         Οι καταιγιστικές εξελίξεις, όσον αφορά το μέλλον της  Διεύθυνσης Διαχείρισης  Κόκκινων Δανείων (RBU), δρομολογήθηκαν ύστερα από ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε προς το προσωπικό της εν λόγω Διεύθυνσης, από δύο Γενικούς Διευθυντές που επιβεβαίωσαν στην πράξη τα σενάρια απόσχισης και απώλεια της ιδιότητας του τραπεζοϋπαλλήλου για τους εργαζόμενους.

​​  Κατόπιν αυτού θεωρήσαμε ότι ήρθε η ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. Άμεσα ο Σύλλογός μας προκήρυξε ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στη συγκεκριμένη Υπηρεσία, καλώντας τους συναδέλφους με τη μαζική συμμετοχή τους, να ανατρέψουμε τις αποφάσεις που σχεδιάζονται σε βάρος μας. Ταυτόχρονα προχωρήσαμε σε κάλεσμα όλων των Συλλόγων Εργαζομένων, καθώς και την Ο.Τ.Ο.Ε και το Ε.Κ.Α να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων μας. Σε αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκαν το Ε.Κ.Α., ο Σύλλογος της πρώην Γενικής και το Χρηματοπιστωτικό Σωματείο.

Η εν λόγω κινητοποίηση, και παρά το ότι, δυστυχώς, οι πλειοψηφίες των Συλλόγων εργαζομένων της πρώην ΑΤΕ και του ΣΕΤΠ, ήταν στην καλύτερη περίπτωση, απόντες, είχε τεράστια ανταπόκριση από μεριάς των εργαζομένων και η καθολική συμμετοχή σε αυτή, καθώς και η πορεία που ακολούθησε από το κτήριο στη Λ. Μεσογείων 109 έως το κεντρικό κτήριο της Τράπεζας, στην Αμερικής 4 (μια απόσταση περίπου 4χλμ), στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 συνάδελφοι, ήταν καθοριστικός παράγοντας για να αλλάξει τη ροή των γεγονότων.

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας κο. Χρήστο Μεγάλου, και των στελεχών της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΔΑΔ), για το θέμα του Τμήματος Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων, από μεριάς μας, μεταφέρθηκε αυτούσιο το αγωνιστικό πλαίσιο, που διατράνωσαν οι συνάδελφοί μας στη μεγαλειώδη κινητοποίηση «Καμία απόσχιση, καμία απόλυση, καμία μεταβολή των όρων εργασίας».

Για το λόγο αυτό, και προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα και η επιστροφή στην κανονικότητα, μετά το σάλο που έχει προκληθεί και όχι αναίτια, τονίσαμε ότι είναι πλέον ευθύνη του Διευθύνοντος Συμβούλου κου. Μεγάλου να τοποθετηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, παρέχοντας τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις, όσον αφορά:

  • την προστασία των θέσεων εργασίας,

  • τη διασφάλιση της τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας,

  • τη διατήρηση της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων στο RBU με την Τράπεζα Πειραιώς.

Δυστυχώς, και παρά το γεγονός ότι επιμείναμε στο συγκεκριμένο ζήτημα, από πλευράς Διοίκησης δεν δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις. Αντίθετα, επιλέχθηκαν γενικές και αόριστες τοποθετήσεις στην κατεύθυνση ότι αυτήν τη στιγμή εξετάζονται όλα τα σενάρια, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο, ενώ όποτε και αν καταλήξουν θα ενημερωθούν αντίστοιχα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων πριν τη λήψη της όποιας απόφασης, χωρίς να υπάρξουν αιφνιδιασμοί.

Με αυτά ως δεδομένα, εμείς καλέσαμε τους συναδέλφους μας να παραμείνουν σε διαρκή εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα. ​​ Παράλληλα συνεχίσαμε να επιζητούμε τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, προκειμένου να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη στην Εκτελεστική Γραμματεία είναι και 1 εκπρόσωπος από το ΣΕΤΠ και 2 από τον ΣΕΤΑΠ, οι οποίοι δε στήριξαν την πρόταση μας.

Επίσης από μεριάς μας, ​​ διοργανώσαμε ενημερωτική εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Εξελίξεις στο RBU - Αξιολογούμε τα επόμενα βήματά μας», όπου παρουσία πολλών συναδέλφων μας ο διαπρεπής Εργατολόγος Δημήτριος Περπατάρης, τοποθετήθηκε και απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις των συναδέλφων γύρω από το συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα. Τέλος έως σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει δεκάδες επισκέψεις σε χώρους εργαζομένων στην Τράπεζα, ενημερώνοντας τους συναδέλφους τόσο του RBU για τις όποιες εξελίξεις, όσο και των υπολοίπων τμημάτων για το θέμα, έτσι ώστε να γνωρίζουν την κρισιμότητα του και να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν σε περίπτωση οποιασδήποτε δυσμενούς εξέλιξης για τους συναδέλφους μας. Με τον ίδιο σκοπό ζητήσαμε στους συναδέλφους του RBU να ορίσουν υπεύθυνους επικοινωνίας και δράσης προκειμένου να υπάρχει πιο άμεση επικοινωνία και ενημέρωση ανά όροφο, για καλύτερη ενημέρωση και πιο γρήγορα αντανακλαστικά σε κάθε ενδεχόμενο.

Συνάδελφοι, είναι βέβαιο ότι η αντίδραση σας υπήρξε ηχηρή και αποτέλεσε ανάχωμα στα σχέδια της Τράπεζας, όπως βλέπουμε άλλωστε με το τι συμβαίνει στις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων συστημικών Τραπεζών που είχαν τον ίδιο σχεδιασμό. Δεν εφησυχάζουμε και είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε σε όποιο πιθανό αρνητικό σχεδιασμό για τους εργαζόμενους, από τη πλευρά της Διοίκησης.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ RBU ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ!

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μετά τις εξελίξεις στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ και την υπογραφή της ΣΣΕ μεταξύ του Προεδρείου της ΟΤΟΕ με τη μεριά των Τραπεζών, δεν συμμεριζόμαστε επ’ ουδενί το πανηγυρικό κλίμα, στο οποίο κάποιοι άλλοι βεβαίως επενδύουν.

Πριν την όποια, ωστόσο, κριτική αποτίμηση οφείλουμε να συμφωνήσουμε σε κάποιες θεμελιώδεις παραδοχές:

1η : Η υπογραφή κλαδικών συμβάσεων, προσανατολισμένων στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την προστασία και περαιτέρω διεύρυνση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Όχι όμως και η οποιαδήποτε σύμβαση, με οποιοδήποτε περιεχόμενο …

2η : Τα θεμελιώδη ζητήματα ενόψει της υπογραφής της νέας Κλαδικής Σύμβασης, όπως αυτά αναδείχθηκαν με τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις στις συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ ήταν:

  •   η κατοχύρωση ισχυρής ρήτρας προστασίας της απασχόλησης,

  •   η αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών της προηγούμενης περιόδου.

Οι μισθολογικές απώλειες των τραπεζοϋπαλλήλων αθροιστικά ανέρχονται στο 20%.

  •   η ουσιαστική αντιμετώπιση των δανειακών υποχρεώσεων των εργαζομένων στις τράπεζες.

3η : Οι απεργίες, από την προκήρυξή τους και μόνο παράγουν αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον όταν αποτελούν προϊόν ομόφωνης απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, όταν έχουν προηγηθεί πολυάριθμες ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, με μεγάλη συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων, και επιτόπιες επισκέψεις σε μεγάλους εργασιακούς χώρους όλων των Τραπεζών.

Για ποιον λόγο αυτή η σπουδή για την αναστολή της απεργίας; Ποιους τελικά εξυπηρέτησε η ματαίωσή της; Σίγουρα πάντως όχι τους εργαζόμενους …

4η : Οι συμβάσεις εν γένει, και στην προκειμένη περίπτωση οι κλαδικές, υπογράφονται για να τηρούνται. Ωστόσο, ήδη από την προηγούμενη Κλαδική Σύμβαση (2016 - 2018) εξακολουθούν να υπάρχουν τρία (3) θεμελιώδη ζητήματα τα οποία, ουδέποτε υλοποιήθηκαν αν και παρήλθε τριετία:

  •          επανεξέταση του ύψους των αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων εντός του 3ου τριμήνου του 2018, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των μισθολογικών απωλειών της προηγούμενης περιόδου,

  •    ουσιαστικές ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια των τραπεζοϋπαλλήλων, με την παροχή λύσεων τύπου «split balance»,

  •    δημιουργία κλαδικού συμπληρωματικού προγράμματος υγείας και πρόνοιας.

Και ερχόμαστε στις τελευταίες εξελίξεις. Τι πραγματικά κομίζει η νέα Κλαδική Σύμβαση;

Τα βασικά σημεία της νέας κλαδικής, πέραν κάποιων ρυθμίσεων προνοιακού χαρακτήρα, είναι:

  • Προστασία της απασχόλησης. Τα μέρη επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους, και όχι τη δέσμευση όπως επίμονα ζητήσαμε καθ’  όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους τραπεζίτες, για την προστασία της απασχόλησης στον κλάδο.

Το οξύμωρο είναι ότι η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ διακήρυττε την πρόθεσή της για υπογραφή σύμβασης ακόμη και με μηδενικές αυξήσεις, υπό την προϋπόθεση κατοχύρωσης ισχυρής ρήτρας διασφάλισης της απασχόλησης.

  • Αποκατάσταση μισθολογικών απωλειών. Η παροχή αυξήσεων 2,75% αθροιστικά, δεν αποκαθιστά τις μισθολογικές απώλειες της προηγούμενης περιόδου, ούτε και ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

  • Στεγαστικά δάνεια τραπεζοϋπαλλήλων. Η παράταση της διάρκειας ισχύος του κλαδικού επιτοκίου (2%) και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής (40 έτη) βεβαίως και δεν αποτελούν διέξοδο στο κρίσιμο ζήτημα της αποπληρωμής των δανείων των συναδέλφων.

  • Ωράριο τραπεζοϋπαλλήλων. Η μείωση του κλαδικού ωραρίου συναλλαγών κατά 30 λεπτά ημερησίως αποτελεί θετική εξέλιξη και πάγιο αίτημά μας.

  • Αξιολόγηση απόδοσης - Υπηρεσιακή εξέλιξη. Η συμπερίληψη της συγκεκριμένης διάταξης στην κλαδική σύμβαση ήταν επιβεβλημένη, και αυτό ζητήσαμε κατά τη διαμόρφωση του υπό διαπραγμάτευση πλαισίου.

Η αναφορά, ωστόσο, στη «… συμβολή του εργαζόμενου στο πλαίσιο της συνολικής απόδοσης της μονάδας», από την πλευρά μας κρίνεται προβληματική και κατά την άποψή μας δίνει τη δυνατότητα για τη νομιμοποίηση της ατομικής στοχοθεσίας από το παράθυρο.

  • Προσαύξηση της άδειας παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών κατά δύο ημέρες, για κάθε παιδί πέραν του πρώτου, υπό την προϋπόθεση της εξάντλησης όλων των υπολοίπων αδειών.

Οι προερχόμενοι από το Σύλλογό μας Γενικοί Σύμβουλοι στην ΟΤΟΕ, έκριναν προβληματικό και ανεπαρκές το συγκεκριμένο πλαίσιο και επέμειναν στην πραγματοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης για την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής Σύμβασης, με κυρίαρχα στοιχεία πέραν των υπολοίπων:

  • την αποτύπωση της δέσμευσης, και όχι απλά της βούλησης, των μερών για την προστασία της απασχόλησης στον κλάδο.

  • πραγματικές αυξήσεις στους εργαζόμενους,

  • ουσιαστική αντιμετώπιση των δανειακών υποχρεώσεων των τραπεζοϋπαλλήλων,

Δυστυχώς, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, συνεπικουρούμενη από εκπροσώπους Συλλόγων που επίσης δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς σπεύδουν να πανηγυρίσουν για το αποτέλεσμα αυτής της ημιτελούς κατά την άποψή μας διαπραγμάτευσης, που δεν επέτρεψε στους συναδέλφους να εκφραστούν μέσα από μια ομόφωνα προκηρυχθείσα απεργία, διεκδικώντας ικανοποιητική κλαδική Σύμβαση, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το πλαίσιο υπογραφής της νέας Σύμβασης.

Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας για την προστασία των θέσεων εργασίας από την όποια επιβουλή, τη διασφάλιση και περαιτέρω διεύρυνση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, όπως αποδεδειγμένα πράττουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Να είστε βέβαιοι ότι και την επόμενη μέρα, απέναντι στις όποιες προκλήσεις ΜΑΖΙ θα δώσουμε και τις νέες μάχες, το ίδιο πάντοτε αποφασιστικά και νικηφόρα.

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΜΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με συνεχείς παρεμβάσεις μας, με την αντίστοιχη ενεργοποίηση και συνδρομή των ελεγκτικών μηχανισμών και Επιθεωρήσεων Εργασίας, με την ουσιαστική συμβολή πρωτίστως των συναδέλφων μας, πετύχαμε να αντιστρέψουμε τη δυσμενή εικόνα, που παρατηρούνταν σε μια σειρά καταστημάτων και υπηρεσιών της Τράπεζας, και κυρίως να αλλάξουμε παγιωμένες νοοτροπίες και αντιλήψεις ετών.

Με συνέπεια και υπευθυνότητα εργαστήκαμε και για τη ματαίωση των σχεδίων παροχής «εθελοντικής» εργασίας από πλευράς των συναδέλφων μας, σε κεντρικές υπηρεσίες της Τράπεζας, όπου αυτό επιχειρήθηκε, και μάλιστα Σαββατοκύριακα, καθιστώντας σαφές ότι για την παρουσία των συναδέλφων στους χώρους εργασίας, στην περίπτωση που αυτή κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη, προϋποτίθεται σχετική αναγγελία στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας και, βεβαίως, η καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων και προσαυξήσεων.

Από την πλευρά μας, επαναλαμβάνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε παράτυπες συμπεριφορές, που εν τέλει υποσκάπτουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Το γεγονός αυτό και σε ό,τι αφορά το θέμα της προστασίας του νομίμου ωραρίου εργασίας έχει, άλλωστε, επιβεβαιωθεί με τη συνεχή δράση μας, με αποκορύφωμα το τριήμερο «λουκέτο», που επιβλήθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας στο κατάστημα Βασιλίσσης Όλγας (2210) – Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια του ελέγχου που διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματός μας, όπως και οι συνεχιζόμενοι έλεγχοι σε καταστήματα του Δικτύου, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τη συστηματική καταστρατήγηση του νομίμου ωραρίου εργασίας, τόσο σε κεντρικές υπηρεσίες, κυρίως όμως σε υποκαταστήματα της Τράπεζάς μας.

ο Σύλλογός μας εντείνει τις παρεμβάσεις του για την προστασία του νομίμου ωραρίου εργασίας:

  • με συνεχείς περιοδείες κλιμακίων στους εργασιακούς χώρους,

  • με παρέμβαση στην αρμόδια Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού και τις επιμέρους Περιφερειακές Διευθύνσεις

  • με εντατικοποίηση των ελέγχων από κοινού με τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Επιθεώρησης Εργασίας,

  • πραγματοποιώντας σχετική ενημερωτική εκδήλωση (στη Θεσσαλονίκη).

Τονίζουμε για ακόμη μία φορά ότι, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Νόμου 4488/17 προβλέπεται «προσωρινή διακοπή λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης για χρονικό διάστημα μέχρι τριών (3) ημερών, εφόσον επιβληθούν σε βάρος του εργοδότη τρεις (3) πράξεις επιβολής προστίμου για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας».

Τονίζουμε την παραπάνω ρύθμιση, δίνοντας αφορμή για προβληματισμό στους κατέχοντες θέσεις ευθύνης, για το αν πραγματικά αξίζει με τη στάση ή τις παραλείψεις τους να εκθέτουν και να οδηγούν τη μεγαλύτερη ελληνική συστημική Τράπεζα στο να αποσπά αρνητικές πρωτιές στα θέματα τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, ασφάλειας των συναλλαγών και κυρίως της αποτροπής εκδήλωσης εγκληματικών ενεργειών (ληστείες, ομηρείες), που θέτουν σε κίνδυνο εργαζόμενους αλλά και συναλλασσόμενους.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη νέα Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ΟΤΟΕ – Τραπεζών (2019-2021), που ισχύει και δεσμεύει τις Τράπεζες,  πέραν του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας (7,5 ώρες από Δευτέρα έως Πέμπτη και 7 ώρες την Παρασκευή) προβλέπεται και συγκεκριμένο ωράριο συναλλαγών:  ​​​​ Δευτέρα - Παρασκευή  8.00 – 14.00

Κλείνοντας, επισημαίνουμε ότι θα συνεχίσουμε ΜΑΖΙ να εργαζόμαστε για την αποτελεσματική προστασία του νομίμου ωραρίου εργασίας αλλά και την πιστή τήρηση του νέου ωραρίου συναλλαγών.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ο Σύλλογός μας απέδιδε πάντα ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της διασφάλισης των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και των προϋποθέσεων για την ομαλή συνέχισή τους, για το προσωπικό που προέρχεται από το δίκτυο της πρώην Τράπεζας Κύπρου, καθώς και για την ένταξη του συνόλου του προσωπικού, που μέχρι στιγμής δεν υπάγεται, σε συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα που ρευστοποιήθηκαν και προϋπήρχαν από τις εκάστοτε τράπεζες προέλευσης, ο Σύλλογος μας με αίσθημα ευθύνης διαπραγματεύτηκε προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των συναδέλφων.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης, ως προς τους συναδέλφους που προέρχονταν από την Τρ. Κύπρου, ήταν να αποδοθούν τα χρήματα από τη ρευστοποίηση του συνόλου των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Παρά τις πολλαπλές δυσκολίες που υπήρξαν όλα αυτά τα έτη, με τα προγράμματα να παγώνουν, με τα χρήματα να επενδύονται σε ΜΑΕΚ, να χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση εθελουσίας επί εποχής Κύπρου, με παράταση παγώματος των προγραμμάτων και επί ημερών Πειραιώς. Όλοι τα θεωρούσαν χαμένα. Εκτός από το Σύλλογό μας.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, με επιμονή και πείσμα, μέσω της δικαστικής οδού και προσφυγών μας στο Υπουργείο Εργασίας, πιέσαμε και πετύχαμε τελικά την επιστροφή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και την απόδοσή τους στους νόμιμους δικαιούχους των προγραμμάτων. Η πλήρης δικαίωση των προσπαθειών μας αναμένουμε να επέλθει, μετά και την εκδίκαση των σχετικών αγωγών, εντός του 2019, προκειμένου να αποδοθούν στους δικαιούχους και οι οφειλόμενες από την Τράπεζα Πειραιώς εισφορές, για το χρονικό διάστημα 2014-2018.

Στους δε συναδέλφους που είχαν το πρόγραμμα της Τρ. Πειραιώς, η αρχή του τέλους ήταν η συμφωνία του ΣΕΤΠ το 2006 με την τότε διοίκηση της Τράπεζας για μετάθεση της πλήρους κατοχύρωσης των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων αποκλειστικά και μόνο στη συνταξιοδότηση και όχι στη δεκαπενταετία που ίσχυε έως τότε. ​​ 

Αυτή η άκρως βλαπτική μεταβολή για τους συναδέλφους, είχε σαν αποτέλεσμα όσοι συνάδελφοι αποχώρησαν από το 2006 και μετά, να λαμβάνουν μόνο το πολύ μικρό ποσοστό με το οποίο συμμετείχαν, ακόμα και αν είχαν συμπληρώσει δεκαπενταετία, χάνοντας πλήρως τα χρήματα που απέδιδε η Τράπεζα γι’ αυτούς.

Η ρευστοποίηση του προγράμματος και γι’ αυτούς τους συναδέλφους συντελέστηκε με ακριβώς τους ίδιους όρους, όπως και με τα υπόλοιπα προγράμματα εγγυημένων παροχών.

Αυτή τη στιγμή είναι υπό επεξεργασία και διαπραγμάτευση με τη Διοίκηση της Τράπεζας η δημιουργία ενός Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης για το σύνολο των συναδέλφων. Από τα έως τώρα δεδομένα, προκύπτουν αρκετοί αστερίσκοι ως προς τους όρους του εν λόγω εγχειρήματος. Το χαμηλό ποσοστό που φαίνεται να υπάρχει ως εισφορά από τη μεριά του εργοδότη (2%), η μη υπαγωγή του στο κείμενο της Επιχειρησιακής Σύμβασης, η σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου (7 μέλη εκ των οποίων μόνο 1 εκπρόσωπος των εργαζομένων), είναι κάποια από τα σημεία με τα οποία έχουμε ήδη εκφράσει την αντίθεσή μας.

ΟΜΑΔΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΝΝ

Με πολλαπλές ανακοινώσεις και αντίστοιχες παρεμβάσεις μας έχουμε αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα, που έχουν ανακύψει από τη λειτουργία του νέου Ομαδικού Ασφαλιστηρίου Προγράμματος της ΝΝ, για το προσωπικό της Τράπεζας Πειραιώς.

Δυστυχώς, οι έντονες επιφυλάξεις μας, που εξαρχής εκφράσαμε για τη λειτουργία και τις καλύψεις του προγράμματος, επιβεβαιώθηκαν στην πορεία του χρόνου με τον χειρότερο τρόπο. Από μεριάς μας, απεστάλη και σχετική εξώδικος διαμαρτυρία, προκειμένου να:

  • αρθεί ο αυθαίρετος χαρακτηρισμός πλήθους ιατρικών περιπτώσεων ως «συγγενών παθήσεων».

  • παύσει οριστικά η εκ των υστέρων παράλογη απαίτηση για προσκόμιση πρόσθετης ιατρικής γνωμάτευσης κατά περίπτωση, αποκλειστικά από νοσοκομειακό γιατρό.

  • παρακαμφθεί η άσκοπη απαίτηση για προσκόμιση αντιγράφων ή ακόμη και του ίδιου του βιβλιαρίου υγείας,

  • μην παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις στα χρονοδιαγράμματα καταβολής των αποζημιώσεων.

  • γνωστοποιηθεί στο προσωπικό ο πίνακας διαβάθμισης - βαρύτητας επεμβάσεων.

Πέραν των παραπάνω, που αφορούν τη λειτουργία και συνακόλουθα τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας στην επικοινωνία τους με την ασφαλιστική εταιρεία, επαναλαμβάνουμε τις προτάσεις μας για την κατοχύρωση ενός πραγματικού ασφαλιστηρίου προγράμματος, προσαρμοσμένου στις πραγματικές ανάγκες όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Άλλωστε η αποκάλυψη του Συλλόγου μας για συμβόλαια δύο ταχυτήτων (για τα στελέχη και το προσωπικό) προκάλεσε αίσθηση σε όλους τους συναδέλφους εγείροντας σοβαρά ζητήματα ηθικής, όσον αφορά την ισότιμη πρόσβαση ΟΛΩΝ στο ύψιστο κοινωνικό αγαθό της υγείας.

Στα θέματα υγείας ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΤΟΕ - ΙΣΙΔΩΡΟΣ

Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την εκλογή του Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου μας και ιδρυτικού μέλους του σωματείου μας, συναδέλφου Γοίλια Ισίδωρου, στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας μας, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων αρχαιρεσιών της ΟΤΟΕ.

Η τιμή τόσο για τον ίδιο όσο και για το Σύλλογό μας είναι μεγάλη. Είμαστε βέβαιοι ότι και από τη νέα του θέση στην ΟΤΟΕ, ασκώντας παράλληλα και τα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου μας, θα συνεχίσει να εκπροσωπεί επάξια τα συμφέροντα των συναδέλφων μας, τόσο στην Τράπεζα Πειραιώς, όσο και των υπολοίπων τραπεζοϋπαλλήλων, κάνοντας τη φωνή του Συλλόγου μας να ακούγεται ακόμα πιο δυνατά και μέσα στην Ομοσπονδία.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ

Σε πολλές, δυστυχώς, περιπτώσεις ο Σύλλογός μας γίνεται αποδέκτης καταγγελιών για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά σε βάρος συναδέλφων μας, με πρωταγωνιστές συγκεκριμένους Διευθυντές από το δίκτυο των καταστημάτων αλλά και από κεντρικές υπηρεσίες.

Οι συμπεριφορές αυτές δεν εστιάζονται απλά και μόνο στην ούτως ή άλλως απαράδεκτη πίεση που ασκείται για την επίτευξη ανέφικτων στόχων - υποσκάπτοντας με τρόπο διαβρωτικό και εν τέλει αντιπαραγωγικό το ομαδικό πνεύμα, που οφείλει να διέπει τις σχέσεις στους εργασιακούς χώρους - αλλά υπερβαίνουν κατά πολύ τα κοινώς παραδεκτά πλαίσια επαγγελματικής συμπεριφοράς, φθάνοντας στο σημείο να λαμβάνουν χαρακτήρα απρόκλητων επιθέσεων, ακόμη και με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, σε βάρος εργαζομένων στο δίκτυο.

Η παρέμβαση του Συλλόγου μας και σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρξε άμεση και αποτελεσματική, με επιτόπιες μάλιστα επισκέψεις στους χώρους, καθιστώντας σαφές ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές και πρακτικές πέρα από καταδικαστέες δεν μπορούν επ’ ουδενί να γίνουν ανεκτές.

Τονίζουμε, ότι η διαμόρφωση ενός εχθρικού, υποτιμητικού και ταπεινωτικού εργασιακού περιβάλλοντος, που παραγνωρίζει και αντιμετωπίζει με απαξιωτικό τρόπο την προσωπικότητα των εργαζομένων και υποσκάπτει την επαγγελματική τους υπόσταση, δεν συνάδει με το πλαίσιο, που οφείλει να διέπει τις εργασιακές σχέσεις στη μεγαλύτερη ελληνική συστημική τράπεζα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ)

Με την υπογραφή του Νέου Κανονισμού Αξιολόγησης αλλά και της κλαδικής ΣΣΕ, οι συνάδελφοι συνειδητοποίησαν άμεσα την de facto επιβολή ατομικών στόχων με το μανδύα της… «προσωπικής συνεισφοράς».

Με συνεχείς ανακοινώσεις και αντίστοιχες παρεμβάσεις μας, έχουμε αναλυτικά αναφερθεί στο θέμα της υπέρμετρης πίεσης, που ασκείται σε συναδέλφους, για την επίτευξη ατομικών στόχων στην προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων.

Η συγκεκριμένη αντισυναδελφική πρακτική, ως εκδήλωση του διαβρωτικού φαινομένου της ψυχολογικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, επιτείνει το εκρηκτικό σκηνικό στο δίκτυο των καταστημάτων που πλέον έρχεται να κορυφωθεί αφού πλέον εντάσσεται επίσημα ( και με την σφραγίδα του ΣΕΤΠ) στην προσωπική αξιολόγηση του κάθε συναδέλφου.

Αυτό που στην ουσία μέχρι πρότινος αδυνατούσε να ζητήσει από τους εργαζόμενους η Τράπεζα - έχοντας προηγηθεί ήδη από 30.3.2015 η σύγκληση Τριμερούς Συμφιλιωτικής Σύσκεψης στο Υπουργείο Εργασίας, κατόπιν προσφυγής μας μεταξύ άλλων και για το θέμα της ατομικής στοχοθεσίας, στην οποία σύσκεψη οι εκπρόσωποι της Διοίκησης δεσμεύτηκαν σε υπογεγραμμένο Πρακτικό ότι δεν υπάρχει ατομική στοχοθεσία και η αξιολόγηση συνδέεται με την ευρύτερη απόδοση του εργαζόμενου - ανατρέπεται πλήρως με την υπογραφή του Νέου Κανονισμού.

Η νέα διαδικασία αξιολόγησης όχι απλώς επιμερίζει ατομικούς στόχους, αλλά και δεσμεύει τον εργαζόμενο για την επίτευξή τους:

  • επιβάλλοντας μάλιστα τακτικά … CHECK INS, για την αξιολόγηση της απόδοσης,

  • ζητώντας από τον εργαζόμενο να αναζητεί συνεχώς ανατροφοδότηση για την απόδοσή του … «ενεργητικά»,

  • καλώντας υποχρεωτικά τον εργαζόμενο να σχεδιάσει επιπλέον Ατομικό Πλάνο Ανάπτυξης.

Και αν διαφωνούμε με την αξιολόγησή μας, τυχόν ένστασή μας θα κρίνεται από 5μελή ομάδα … Ιεροεξεταστών, στην οποία οι φωστήρες του Σ.Ε.Τ.Π θεώρησαν ότι ένα και μόνο στασίδι τους είναι αρκετό.

Εκείνο, όμως, που εύλογα προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία είναι η τελευταία παράγραφος του άρθρου 7 του Νέου Κανονισμού Αξιολόγησης, η οποία τονίζει ότι: «Σε περίπτωση αδυναμίας του εργαζόμενου να ανταποκριθεί με επιτυχία στο ρόλο που του ανατίθεται εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από τον Οργανισμό Προσωπικού, αποκλειόμενης οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας».

Το θέμα της Αξιολόγησης είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να σηματοδοτήσει μελλοντικά εξελίξεις, που θα πλήξουν τη σταθερή εργασία (άλλωστε η πρόσφατη απόπειρα απόσχισης των κλάδων καθαρισμού και φύλαξης, η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της PDS καθώς και η εξελίξεις στο RBU καταδεικνύουν ότι θα υπάρξει έντονη κινητικότητα και το επόμενο διάστημα),

Από την πλευρά μας, σε συνεννόηση με το Νομικό μας Επιτελείο, θα αξιοποιήσουμε παράλληλα κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να διασφαλίσουμε τους συναδέλφους - μέλη μας από οποιαδήποτε σε βάρος τους παράτυπη ενέργεια, που ενδεχομένως προκύψει με αφορμή το νέο Κανονισμό Αξιολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση, με αφορμή την υλοποίηση της νέας διαδικασίας, δηλώνουμε προκαταβολικά ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε τυχόν άσκηση πιέσεων, πιθανών λεκτικών απειλών ή ακόμη και την εκδήλωση αντιεπαγγελματικών συμπεριφορών σε βάρος των συναδέλφων μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλούμε τους συναδέλφους – μέλη μας να επικοινωνούν ΑΜΕΣΑ με το Σύλλογό μας, προκειμένου να υπάρξουν από μέρους μας οι ενδεδειγμένες ενέργειες.

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο Σύλλογός μας εστίασε, για μια ακόμη χρονιά, σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, διαπιστώνοντας πολλαπλές ελλείψεις σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία. Με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τις συνθήκες του κτηρίου στον Περισσό, όπου με παρουσία και του Τεχνικού Ασφαλείας, τον οποίο καλέσαμε, διαπιστώθηκαν:

  • μη ασφαλή κλιμακοστάσια, χωρίς κουπαστή στήριξης και με ανισοϋψή σκαλοπάτια, ακατάλληλα και επικίνδυνα για το προσωπικό, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για συναδέλφους που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα, με ό,τι αυτό ενδεχομένως συνεπάγεται στην περίπτωση που κριθεί επιβεβλημένη από οποιαδήποτε αιτία η άμεση εκκένωση του κτηρίου.

  • απουσία εναλλακτικής όδευσης διαφυγής και δεύτερης εξόδου κινδύνου, καταγραφή συχνών βλαβών, ακόμη και εγκλωβισμού συναδέλφων, στον ένα και ​​ μοναδικό ανελκυστήρα του κτηρίου,

  • απουσία εκπαίδευσης του προσωπικού σε θέματα πυρασφάλειας και ασφαλούς εκκένωσης.

Με δεδομένο ότι, τα ανωτέρω αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων - όχι μόνο στο συγκεκριμένο κτήριο αλλά με μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις σε αρκετές περιπτώσεις καταστημάτων και κτηρίων της Τράπεζας, κινηθήκαμε λαμβάνοντας πρωτοβουλία για τη σύσταση Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων στην Τράπεζα, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας, προκειμένου εμείς οι εργαζόμενοι με τα θεσμικά μας όργανα, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Στο πλαίσιο αυτό, απευθύναμε πρόσκληση προς όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς. Δυστυχώς κανένα Σωματείο δε προσήλθε.

Εμείς από την πλευρά μας συνεχίζουμε την προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών υγιεινής ​​ και ασφάλειας σε όλους τους χώρους της Τράπεζας και την πιστή τήρηση του Νόμου.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Συμπληρώνεται, ήδη, ένας χρόνος από την υπογραφή της προηγούμενης μονοετούς Επιχειρησιακής Σύμβασης, που για ακόμη μία φορά δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα… «άδειο πουκάμισο», καθώς σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και μόνο ως εμπαιγμός στα πρόσωπα τους μπορεί να αξιολογηθεί.

Η νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση για μια ακόμη φορά αφήνει ανοικτά και εκκρεμή μια σειρά εργασιακά ζητήματα, με ευθύνη της Διοίκησης της Τράπεζας και των … «προθύμων», που την υπέγραψαν όπως:

  • την αποτύπωση της ουσιαστικής δέσμευσης - όχι βούλησης - της Τράπεζας, για τη διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας.

  • την ένταξη του προσωπικού, που τυχόν δεν εμπίπτει, στις προστατευτικές διατάξεις του Οργανισμού Προσωπικού της Τράπεζας Πειραιώς.

  • την ουσιαστική βελτίωση του προγράμματος, των καλύψεων νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

  • τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, που απορρέει από τις διατάξεις του Οργανισμού Προσωπικού της Τράπεζας Πειραιώς,

  • επιπλέον μισθολογικά κίνητρα για τους εργαζόμενους στο Δίκτυο των καταστημάτων ανάλογα με τη θέση ευθύνης και το αντικείμενο εργασίας.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα πραγματικά προβλήματα των συναδέλφων και να διεκδικούμε λύσεις που θα υπηρετούν την ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ την ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

PDS

Η απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της θυγατρικής PDS στην ICAP, επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο τους φόβους μας για το εργασιακό μέλλον των συναδέλφων μας.

Σε ανύποπτο χρόνο, ήδη από το 2015, έχουμε τοποθετηθεί στο θέμα της σκόπιμης κατηγοριοποίησης των συναδέλφων μας σε εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, με διαφορετικά εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, αναδεικνύοντας το πάγιο αίτημα του κόσμου της μισθωτής εργασίας περί ίσης αμοιβής για ίση εργασία, ζητώντας ταυτόχρονα την ενσωμάτωσή στον κύριο κορμό της Τράπεζας Πειραιώς με κανονική εργασιακή σχέση και πλήρη δικαιώματα.

Τρία χρόνια μετά, έχοντας πλέον μπροστά μας αυτήν την αρνητική εξέλιξη, ο Σύλλογός μας ανέλαβε εκ νέου πρωτοβουλίες για τους συναδέλφους της PDS, με επιτόπιες ενημερωτικές επισκέψεις, καλώντας τους παράλληλα από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε σύσκεψη για την αξιολόγηση και αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης.

​​ Χαιρετίζουμε και δηλώνουμε την στήριξή μας στο νεοϊδρυθέν σωματείο της PDS, όπως άλλωστε πράξαμε και στο πρόσφατο συνέδριο της ΟΤΟΕ. Ο Σύλλογος μας μαζί με τον Σύλλογο της ΜΑ.ΘΡΑ. υπήρξαν οι μόνοι Σύλλογοι της Τράπεζας Πειραιώς, που, μαζί και με την παράταξη του Αγωνιστικού Μετώπου, ζήτησαν τη νομιμοποίηση και εγγραφή του Σωματείου της PDS στις τάξεις της ΟΤΟΕ και τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο. Δυστυχώς οι ηγεσίες των ΣΕΤΠ και ΣΕΤΑΠ προτίμησαν να συνταχθούν με τη θέση της κοινής παράταξής τους στην ΟΤΟΕ, καταψηφίζοντας την συμμετοχή των εκπροσώπων της PDS.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Όλοι, σχεδόν, οι Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην Τρ. Πειραιώς, μιλούν για ενοποίηση. Όμως πως την εννοούν; Οι ενοποιήσεις που ευαγγελίζονται περνούν μέσω απορρόφησης από το δικό τους Σύλλογο, διατηρώντας το… δικό τους «μαγαζί», καρέκλες, οφίτσια και παρατάξεις.

​​ Για το εν λόγω θέμα, συνεχίζουμε, συνεπείς στις θέσεις μας, για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις ενοποίησης των Συλλόγων. Με απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας, έχουμε ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός ΝΕΟΥ, ενιαίου Συλλόγου, στον οποίο θα ενταχθούν όλοι οι Σύλλογοι, που σήμερα δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς, με σαφή διεκδικητικό προσανατολισμό για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Επιζητούμε μια πραγματική, ουσιαστική και όχι κίβδηλη συνένωση, στην προοπτική της δημιουργίας ενός ΝΕΟΥ Συλλόγου γιατί:

  • αυτό είναι, πρώτα και πάνω απ’ όλα, απαίτηση των συναδέλφων μας.

  • πραγματική συνένωση δεν γίνεται με «υλικά» του παρελθόντος, δοκιμασμένα και σε ορισμένες περιπτώσεις ήδη απαξιωμένα στη συνείδηση των εργαζόμενων.

  • πραγματική συνένωση δεν γίνεται με επιλεκτικές απορροφήσεις Συλλόγων. Πηγάζει από τη βούληση των εργαζόμενων, με ανοικτές, δημοκρατικές, συμμετοχικές διαδικασίες και καλέσματα προς ΟΛΟΥΣ, χωρίς αποκλεισμούς, με αμοιβαίο σεβασμό.

  • η πραγματική συνένωση γίνεται από τους εργαζόμενους για τους εργαζόμενους, με μόνο σκοπό να υπηρετήσει με συνέπεια τα εργασιακά τους δικαιώματα, οργανώνοντας καλύτερα τις συλλογικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις τους.

  • η πραγματική συνένωση δεν σπεύδει να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, στο όνομα μιας επίπλαστης εργασιακής ειρήνης. Η πραγματική συνένωση δεν έρχεται να αποκλείσει και να διαιρέσει, ούτε να διαιωνίσει την ηττοπάθεια, το φόβο και την αδράνεια. ‘Έρχεται να βάλει φραγμό στην αυθαιρεσία, να εμφυσήσει μια νέα συνδικαλιστική νοοτροπία και κουλτούρα, να δώσει όραμα και προοπτική στον εργαζόμενο, να αναδείξει τη δύναμη της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της πραγματικής δύναμης, που έχουμε όταν είμαστε ενωμένοι με βάση αρχές και βούληση να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα.

Θέλουμε έναν ΝΕΟ, ΕΝΙΑΙΟ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ !!!

ΤΡΟΠΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Σ’ ένα ομολογουμένως εξαιρετικά διευρυμένο δίκτυο καταστημάτων και κεντρικών υπηρεσιών, στη μεγαλύτερη ελληνική συστημική τράπεζα, ο Σύλλογός μας συνεχίζει με περιοδείες στους εργασιακούς χώρους ανά την Ελλάδα, αλλά και με ενημερωτικές και πολύμορφες άλλες εκδηλώσεις να επιδιώκει σταθερά την επικοινωνία με τους συναδέλφους για την ανατροφοδότηση της δράσης του.

Παράλληλα, έχουμε θεσπίσει το θεσμό του εκπροσώπου ανά κατάστημα ή υπηρεσία, ο οποίος αποτελεί το συνεκτικό δεσμό και βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με το Σύλλογό μας, για τη διάχυση τής ενημέρωσης και την παροχή κατευθύνσεων για άμεση αντίδραση, σε περίπτωση εμφάνισης τής οποιασδήποτε πρόκλησης σε βάρος της σταθερής εργασίας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Με στόχο, τέλος, την έγκαιρη ενημέρωση των συναδέλφων, ο Σύλλογός μας έχει αξιοποιήσει όλα τα σύγχρονα επικοινωνιακά «εργαλεία». H ιστοσελίδα του Συλλόγου μας www.seytpe.gr, αποτελεί ένα εύχρηστο ενημερωτικό μέσο, παρέχοντας σε κάθε συνάδελφο τη δυνατότητα πρόσβασης στις ανακοινώσεις αλλά και τις επιπλέον προνομιακές παροχές και προσφορές του Συλλόγου μας, σε συνδυασμό και με την παρουσία μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook (ΣΕΥΤΠΕ).

Θεμελιώδης ωστόσο παραμένει η καθημερινή, άμεση τηλεφωνική επικοινωνία με δεκάδες συναδέλφους μας, χωρίς υπερβολή, όλες τις ώρες της ημέρας. Υπενθυμίζουμε ότι τα κινητά μας τηλέφωνα είναι στη διάθεση όλων των μελών μας μέσω της ιστοσελίδας του Συλλόγου.

Και συνεχίζουμε…

Το Δ.Σ του Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ

16