Mon, 21 September 2020

RBU- ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

χωρίς την παραμικρή αναφορά στον πολύμηνο αγώνα και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο RBU, οι ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν για το προϊόν της συμφωνίας με τη Διοίκηση της Τράπεζας επιχειρούν μάταια να προωθήσουν το «διαβατήριο» της υποτιθέμενης ασφαλούς μετάβασης των εργαζομένων στο νέο εταιρικό σχήμα (Intrum).

Με τεκμηριωμένη πάντοτε προσέγγιση, όσον αφορά την αποτίμηση της συμφωνίας, σπεύδουμε προκαταβολικά να δηλώσουμε και κυρίως προς εκείνους που ανέλαβαν πλέον και ρόλο «διακινητών» τραπεζοϋπαλλήλων προς εισπρακτικές εταιρείες, εκείνων που δεν προκήρυξαν ούτε μία απεργιακή κινητοποίηση όλο το προηγούμενο διάστημα - αντίθετα προσπάθησαν συνειδητά να υποσκάψουν τον υπερήφανο αγώνα των εργαζομένων στο RBU - ότι δεν χρειαζόμαστε τα … «ταξιδιωτικά έγγραφα», με τα οποία έσπευσαν εναγωνίως να μας εφοδιάσουν. Τους υπενθυμίζουμε πολύ απλά ότι ΕΧΟΥΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. Αυτήν του τραπεζοϋπαλλήλου. Και δεν την απεμπολούμε!

Ας δούμε, ωστόσο, με ψύχραιμη ματιά τη συγκεκριμένη συμφωνία, που έρχεται μετά την ακατάβλητη και αποφασιστική αντίδραση των εργαζομένων στα αρχικά σχέδια της Διοίκησης, για βίαιη και ​​ απροϋπόθετη μεταφορά προσωπικού στην Intrum, καθώς και σε συνέχεια της προηγούμενης απόφασης της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ για την παροχή έγγραφων δεσμεύσεων από πλευράς Διοίκησης, όσον αφορά την εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων πριν την έναρξη λειτουργίας του νέου σχήματος και αξιοποίηση εκείνων που θα παραμείνουν στην Τράπεζα σε άλλες υπηρεσίες και στο πλαίσιο του Οργανισμού.

Σε ένα κείμενο, στο οποίο διαπιστωτικά απαριθμούμε 11 άρθρα και κατά προτεραιότητα για εκείνους που θα θελήσουν να στελεχώσουν την εισπρακτική (!), οι συντάκτες του επεφύλασσαν δύο γραμμές για ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ που συνειδητά και για τους λόγους που θα αναλύσουμε παρακάτω, επιλέγουμε να παραμείνουμε στην Τράπεζα Πειραιώς.

Έστω και μ’ αυτές τις δύο γραμμές, λοιπόν, κλείνει οριστικά το κεφάλαιο ενδεχόμενης βίαιης απόσχισης και συνακόλουθης εναντίωσης και διασφαλίζονται πλήρως:

ο εθελοντικός χαρακτήρας σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των εργαζομένων στο νέο εταιρικό σχήμα, ΠΡΙΝ την ενεργοποίηση λειτουργίας του,

  • η αξιοποίηση των εργαζομένων ​​ που θα παραμείνουν στην Τράπεζα, στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού.

Τι θα συμβεί όμως με εκείνους που ενδεχομένως εξετάζουν την προοπτική μετάβασης στο νέο σχήμα; Πόσο διασφαλισμένοι εντέλει είναι;

Ας δούμε αναλυτικά κάποιες διαπιστώσεις ή ερωτήματα που δικαιολογημένα αναφύονται:

  • πρόκειται για μία συμφωνία μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς - ΟΤΟΕ - ΣΕΤΠ που ευαγγελίζεται και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων εκείνων που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία διαχείρισης, από την οποία όμως απουσιάζει η υπογραφή του αγνώστου Χ. Της Intrum.

  • Είναι οι συνάδελφοι αυτοί τραπεζοϋπάλληλοι; Διαβάζουμε από την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ:«οι προσπάθειες της ΟΤΟΕ θα επικεντρωθούν ώστε οι συνάδελφοι αυτοί να μετέχουν οργανικά και λειτουργικά στο συνδικαλιστικό κίνημα των τραπεζοϋπαλλήλων και αυτό θα επιδιώξουμε να γίνει το συντομότερο δυνατό με όλες μας τις δυνάμεις, στο πλαίσιο των αναγκαίων διαδικασιών που θα δρομολογήσουμε».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι συνάδελφοι,από τη στιγμή που δεν θα ανήκουν σε ομοειδή/συναφή επιχείρηση, μη όντες τραπεζοϋπάλληλοι καιμόνο υπό την προϋπόθεση αλλαγής του Καταστατικού της Ομοσπονδίας και σύστασης εξαρχής νέου επιχειρησιακού σωματείου, θα πρέπει να περιμένουν σεδεύτερο χρόνο να δρομολογηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες (δηλ.προκήρυξη Καταστατικού Συνεδρίου της ΟΤΟΕ, αλλαγή Καταστατικού της Ομοσπονδίας, σύσταση επιχειρησιακού σωματείου) για την ένταξή τους εκ νέου κάτω από την ομπρέλα της ΟΤΟΕ.

Άλλωστε, οι συνάδελφοι μας της PDS αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες, καθώς αν και έχουν συστήσει ήδη Σύλλογο Εργαζομένων και έχουν αιτηθεί επισήμως την εγγραφή τους στην Ομοσπονδία από το Νοέμβριο του 2018, παραμένουν, δυστυχώς, εκτός ΟΤΟΕ παρά τη δική μας αντίθετη θέση.

  • Οι εργαζόμενοι που θα θελήσουν να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία δεν θα χάσουν κανένα από τα δικαιώματα που είχαν ως εργαζόμενοι στην Τράπεζα;

Το ερώτημα αυτό είναι το πλέον ουσιαστικό και καθοριστικό για εκείνους που εξετάζουν το ενδεχόμενο μετακίνησής τους στο νέο σχήμα. Και τούτο γιατί σύμφωνα με τη σύμβαση οι όροι που περιλαμβάνονται σε αυτήν θα αποτελούν όρους των ατομικών συμβάσεων εργασίας,για εκείνους που θα επιλέξουν να μεταφερθούν στο νέο σχήμα, και όχι κανονιστικούς όρους που απορρέουν από τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις της ΟΤΟΕ και τις Επιχειρησιακές Συμβάσειςστην Τράπεζα Πειραιώς.

Θα πρόκειται δηλαδή για όρους με ενοχική ισχύ, που θα μπορούν ακόμη και να τροποποιηθούν επί τα χείρω, με μόνη προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, η οποία θα μπορούσε να υπαρπαγεί στο πλαίσιο άσκησης μελλοντικών πιέσεων από πλευράς του νέου εργοδότη.

  • Από ποιον Οργανισμό Προσωπικού θα καλύπτονται; Οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να μεταβούν στο νέο σχήμα καλύπτονται αρχικά από τους Οργανισμούς / Κανονισμούς Προσωπικού, στους οποίους είναι ήδη ενταγμένοι (αν και σε κάποιες περιπτώσεις το ζήτημα αυτό παραμένει ακόμη διεκδικούμενο, όπως στην περίπτωση των εργαζομένων της πρ. Αγροτικής, για τους οποίους εκκρεμεί δικαστική απόφαση).

Ωστόσο, και στο πλαίσιο της ομογενοποίησης των εργασιακών σχέσεων στη νέα εταιρεία είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι θα ενταχθούν σε νέο Οργανισμό / Κανονισμό Προσωπικού.

  • Ποιος ο τόπος παροχής εργασίας;

Σύμφωνα με το κείμενο της σύμβασης οι εργαζόμενοι και μετά τη μεταβίβαση θα παρέχουν την εργασία τους στον ίδιο χώρο εργασίας, στον ίδιο νομό και υπό τους ίδιους όρους παροχής αυτής. Η διατύπωση, ωστόσο, «λαμβανομένων υπόψη των υπηρεσιακών αναγκών», σχετικοποιεί σε σημαντικό βαθμό τη διατήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων, αφήνοντας έκθετους τους εργαζόμενους σε κάθε είδους βλαπτική μεταβολή.

 

  • Τι συμβαίνει με τη διατύπωση περί επαναπρόσληψης από την Τράπεζα;

Σε έναν κλάδο, στον οποίο η περαιτέρω απομείωση του προσωπικού αποτελεί διακαή πόθο των Διοικήσεων των Τραπεζών και, βεβαίως, οι επιπτώσεις από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζικών συναλλαγών αγγίζουν όλους μας, διατυπώσεις περί δήθεν επαναπρόσληψης (και μόνο στην περίπτωση λύσης ή λήξης της συνεργασίας μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και Intrumκαι εφόσον οι εργαζόμενοι δεν έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς και δεν ελέγχονται για κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα) με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες, είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι παρέχουν έστω και την παραμικρή ελπίδα επαναπρόσληψης.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με βάση και τα παραπάνω σας καλούμε για ακόμη μία φορά να γυρίσετε την πλάτη σας στις όποιες απατηλές … «σουηδικές σειρήνες».

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας 216 4001691 - 3 (εσ. 81691 - 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141), 216 4001699 (εσ. 81699) & 216 9001245.

    ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​     ​​ Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ                     ​​ Γοίλιας Ισίδωρος

4