Mon, 21 September 2020

ΝΕΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

σε δύο πρόσφατους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας κατόπιν αιτήματός μας, σε ισάριθμα υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς στον Ταύρο (2087) και την Ιστιαία Ευβοίας (2165), επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο σοβαρές παραβιάσεις του νομίμου ωραρίου εργασίας και, πλέον, αναμένεται η επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

​​ Δυστυχώς, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνονται εκ νέου φαινόμενα καταστρατήγησης του νομίμου ωραρίου εργασίας.

Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μία φορά ότι κανείς δεν είναι τόσο ανόητος, ώστε να πριονίζει το κλαδί του δέντρου πάνω στο οποίο κάθεται.

Η διαπίστωση, όμως, αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργεί ως άλλοθι, προκειμένου να κρύβονται επιμελώς προβλήματα στους εργασιακούς χώρους.

Για το λόγο αυτό, τονίζουμε ότι αν δεν υπάρξει πάραυτα επιστροφή στην κανονικότητα, ​​ η οργανωμένη αντίδραση και απάντησή μας σε τέτοιου τύπου «παραφωνίες» θα είναι άμεση και αποφασιστική, ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ας φροντίσουν, επιτέλους, οι έχοντες την ευθύνη να αναλάβουν τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 33 του πρόσφατου Νόμου 4488/17 προβλέπεται «προσωρινή διακοπή λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης για χρονικό διάστημα μέχρι τριών (3) ημερών, εφόσον επιβληθούν σε βάρος του εργοδότη τρεις (3) πράξεις επιβολής προστίμου για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας».

Από την πλευρά μας, επαναλαμβάνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε παράτυπες συμπεριφορές, που εν τέλει υποσκάπτουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Το γεγονός αυτό και σε ό,τι αφορά το θέμα της προστασίας του νομίμου ωραρίου εργασίας έχει, άλλωστε, επιβεβαιωθεί με την πολυετή, συνεπή στάση και δράση μας.

Επισημαίνουμε ότι η προσήλωσή μας στα θέματα τήρησης του νομίμου ωραρίου εργασίας δεν αποτελεί προϊόν μιας … εμμονικής «διαστροφής». Διασφαλίζοντας το ωράριο εργασίας μας, διασφαλίζουμε την ίδια στιγμή και τις θέσεις εργασίας, ειδικά σε έναν κλάδο, που τα τελευταία χρόνια:

  • έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας,

  • διευρύνεται η χρήση των ψηφιακών συναλλαγών και η μετακύλιση των συναλλασσομένων στα εναλλακτικά δίκτυα εξυπηρέτησης,

  • συνεχίζουν να κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους τα λεγόμενα ψηφιακά καταστήματα,

  • παραμένουν στο προσκήνιο τα σχέδια αναδιάρθρωσης των Τραπεζών, που προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση του Δικτύου των καταστημάτων, με παράλληλη απομείωση του αριθμού των εργαζομένων.

Απέναντι σε αυτήν την ήδη διαμορφωμένη εικόνα, οποιαδήποτε από μέρους μας παροχή πρόσθετης, μη αμειβόμενης, εργασίας, πέραν του ότι αποστερεί νόμιμα οφειλόμενες σε εμάς αποδοχές και αντίστοιχες εισφορές προς τα ασφαλιστικά μας ταμεία, για παροχές υγείας και συντάξεις, δημιουργεί επιπλέον και την πλασματική εικόνα ότι οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν και με λιγότερο προσωπικό, λόγω της εντατικοποίησης και της απλήρωτης εργασίας, ανοίγοντας τις ορέξεις σε όσους επιβουλεύονται τη σταθερή εργασία.

Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε ΜΑΖΙ να εργαζόμαστε για την αποτελεσματική διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας, από την όποια επιβουλή.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

​​ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας 216 4001691 - 3 (εσ. 81691 - 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141) & 216 9001245.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​     ​​ Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ                     ​​ Γοίλιας Ισίδωρος

2