Mon, 21 September 2020

​​ RBU - ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ

 

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

σας ενημερώνουμε ότι πραγματοποιήθηκε χθες προγραμματισμένη συνάντηση του Συλλόγου μας με την ανώτερη Γενική Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς κα. Μακαριγάκη, στον απόηχο:

  • των πρόσφατων ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας σε υποκαταστήματα της Τράπεζας κατόπιν αιτήματός μας, στους οποίους επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μία φορά σοβαρές παραβιάσεις του νομίμου ωραρίου εργασίας,

  • της νέας δυναμικής μας παρέμβασης στα κτήρια Λ. Μεσογείων και Μιχαλακοπούλου, όπου και ενημερώσαμε τους συναδέλφους για όλες τις εξελίξεις στο RBU, την Παρασκευή 2 Αυγούστου,

  • της εξώδικης διαμαρτυρίας του Συλλόγου μας προς την Τράπεζα, μετά και τις καταγγελίες που δεχθήκαμε από συναδέλφους μας στο RBU για την άσκηση πιέσεων από εκπροσώπους της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΔΑΔ), στο πλαίσιο των ατομικών συνεντεύξεων.

Όπως είναι φυσικό, η συνάντηση εστιάστηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο RBU, ενώ κατ’ ουσίαν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο καταστήσαμε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή από πλευράς μας απέναντι σε οποιοδήποτε ενορχηστρωμένο και μεθοδευμένο σχέδιο υφαρπαγής της συναίνεσης των εργαζομένων, για τη μετάβαση στο νέο εταιρικό σχήμα της Intrum, το οποίο στηρίζεται στην άσκηση ψυχολογικής πίεσης και εκβιασμών σε βάρος τους.

Εντούτοις, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να μεταπείσουν έστω και την ύστατη στιγμή τους συναδέλφους στο RBU, μπροστά στη σχεδόν καθολική απόρριψη της πρότασης για μεταφορά τους στην εισπρακτική εταιρεία, κυκλοφόρησε χθες το απόγευμα σχετική ανακοίνωση από το Ανθρώπινο Δυναμικό Ομίλου, στην οποία για ακόμη μία φορά επιχειρείται η ανάδειξη των … «θελγήτρων» της πολύφερνης σουηδικής νύφης.

Φρόντισαν, επίσης, σε μία παράγραφο να αναφερθούν σε όλους ΕΜΑΣ, που συνειδητά επιλέγουμε να παραμείνουμε στην Τράπεζα, θεωρώντας ότι με σκόπιμα λεκτικά τεχνάσματα - όπως η αναφορά για: «υπόθεση ότι θα βρεθεί διαθέσιμη θέση εργασίας σε διαφορετικό αντικείμενο, κατάλληλη για τα προσόντα και συμβατή με την εργασιακή εμπειρία του» - θα καταφέρουν ενδεχομένως να δημιουργήσουν ψήγματα αμφιβολίας στους αμετακίνητους στην απόφασή τους εργαζόμενους στο RBU.

Τους απαντάμε. Οι συμβάσεις παράγουν βεβαιότητες, δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για τα εμπλεκόμενη μέρη, όχι υποθέσεις και πιθανότητες.

Και η πρόσφατη έγγραφη συμφωνία της 25.07.2019 είναι σαφής:

«Οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα εταιρεία θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού». ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

Επειδή, όμως, στη μάταιη προσπάθειά τους να μας μεταπείσουν, φθάνουν στο σημείο, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της πρόσφατης συμφωνίας, να μιλούν ​​ σκόπιμα για … «υποθέσεις», ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ από αυτήν, τότε νομιμοποιούμαστε και εμείς να προχωρήσουμε σε μια συλλογιστική ακροβασία, εφιστώντας για ακόμη μία φορά την προσοχή στους συναδέλφους μας.

Αν η πρώτη ελληνική συστημική Τράπεζα χαρακτηρίζει … «υπόθεση» το περιεχόμενο μιας έγγραφης, δεσμευτικής συμφωνίας με την ΟΤΟΕ και τη συλλογική εκπροσώπηση, τότε πολύ φοβόμαστε ότι για το όποιο μελλοντικό εταιρικό σχήμα οι όποιες παρεχόμενες διαβεβαιώσεις θα είναι πολύ απλά … «κουρελόχαρτο».

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

η έγγραφη συμφωνία είναι δεσμευτική και θα τηρηθεί, κλείνοντας οριστικά το κεφάλαιο ενδεχόμενης βίαιης απόσχισης και συνακόλουθης εναντίωσης, καθώς διασφαλίζονται πλήρως:

  • ο εθελοντικός χαρακτήρας σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των εργαζομένων στο νέο εταιρικό σχήμα, ΠΡΙΝ την ενεργοποίηση λειτουργίας του,

  • η αξιοποίηση των εργαζομένων που θα παραμείνουν στην Τράπεζα, στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού.

Κλείνοντας, σας καλούμε για ακόμη μία φορά να γυρίσετε την πλάτη σας στις όποιες απατηλές … «σουηδικές σειρήνες» και τους πρόθυμους συνδικαλιστικούς συνεργάτες τους.

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας 216 4001691 - 3 (εσ. 81691 - 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141), 216 4001699 (εσ. 81699) & 216 9001245.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

Ο Πρόεδρος       ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Ο Γεν. Γραμματέας

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ  ​​ ​​ ​​​​    ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Γοίλιας Ισίδωρος