Tue, 04 August 2020

ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο ΣΕΥΤΠΕ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

συμπληρώνεται ένας χρόνος από την καθοριστικής σημασίας παρέμβαση του Συλλόγου μας, με επιτόπιο έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας κατόπιν αιτήματός μας, στο κατάστημα Βασιλίσσης Όλγας (2210), στη Θεσσαλονίκη.

Η επιβολή του τριήμερου «λουκέτου» στο συγκεκριμένο κατάστημα, όπως και οι συνεχείς από πλευράς μας έλεγχοι για την τήρηση του νομίμου ωραρίου εργασίας, όχι μόνο οδήγησαν στην προστασία του ημερήσιου χρόνου εργασίας και του κλαδικού ωραρίου συναλλαγών στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά επέφεραν χωρίς υπερβολή αλλαγές συνολικά στον κλάδο.

Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στην τελευταία Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (2019 - 2021), στην οποία οι Τράπεζες, υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ελεγκτικών μηχανισμών και των εξαντλητικών διοικητικών προστίμων, έκριναν επιβεβλημένη τη μείωση του ημερήσιου χρόνου συναλλαγών (έως 14:00 για όλες τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας), προκειμένου να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις ως προς την τήρηση των χρονικών ορίων παροχής εργασίας, που προβλέπονται από τη νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι επενδύουν στη μετακύλιση των συναλλασσομένων στα εναλλακτικά δίκτυα εξυπηρέτησης, με αποτέλεσμα τη συνεχή συρρίκνωση του Δικτύου και τη σοβαρή υποστελέχωση των καταστημάτων.

Κάνοντας όλοι μας απολογισμό, ένα χρόνο μετά, μπορούμε πραγματικά να εντοπίσουμε τις αλλαγές ουσίας που έχουν επισυμβεί στην καθημερινότητά μας, στην προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική μας ζωή, μετά την αποφασιστική και αδιάλειπτη παρέμβαση του Συλλόγου μας, απέναντι:

  • στα φαινόμενα συστηματικής καταστρατήγησης του ημερήσιου χρόνου εργασίας και του κλαδικού ωραρίου συναλλαγών,

  • στα ανούσια απογευματινά «meetings», όλης της προηγούμενης περιόδου, που εξελίσσονταν σε πολύωρους επαναλαμβανόμενους μονολόγους προς εξουθενωμένους ακροατές,

τη στιγμή που … κάποιοι άλλοι είτε πολύ απλά έκαναν τα στραβά μάτια ή παρείχαν αφειδώς την ανοχή και συγκατάθεσή τους στα συγκεκριμένα διαβρωτικά, για την υγεία και επαγγελματική υπόσταση των εργαζομένων, φαινόμενα ανομίας.

Βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν επαναπαυόμαστε, πολύ περισσότερο δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε, με την ίδια άσβεστη ορμή, εντείνοντας τις παρεμβάσεις μας σε όλη την Ελλάδα, τόσο στο δίκτυο των καταστημάτων όσο και στις κεντρικές υπηρεσίες, όπως άλλωστε πράξαμε με τρεις πρόσφατους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας κατόπιν αιτήματός μας, σε ισάριθμα υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς στον Ταύρο (2087), την Ιστιαία Ευβοίας (2165) και το Καρλόβασι Σάμου (2715).

Επαναλαμβάνουμε ότι, σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε παράτυπες συμπεριφορές, που εν τέλει υποσκάπτουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.

Οποιαδήποτε από μέρους μας παροχή πρόσθετης, μη αμειβόμενης εργασίας, πέραν του ότι αποστερεί νόμιμα οφειλόμενες σε εμάς αποδοχές και αντίστοιχες εισφορές προς τα ασφαλιστικά μας ταμεία, για παροχές υγείας και συντάξεις, δημιουργεί επιπλέον ​​ την πλασματική εικόνα, σε όσους επιβουλεύονται τη σταθερή εργασία και τα εργασιακά μας δικαιώματα, ότι οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν και με λιγότερο προσωπικό, εκμεταλλευόμενοι την εντατικοποίηση και την απλήρωτη εργασία.

Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε ΜΑΖΙ να εργαζόμαστε για την αποτελεσματική διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους συναδέλφους μας να συνεχίζουν να μας ενημερώνουν για τυχόν … «παραφωνίες», προκειμένου να αναληφθούν, όπως πάντα, οι από μέρους μας ενδεδειγμένες ενέργειες.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

​​ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας 216 4001691 - 3 (εσ. 81691 - 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141) & 216 9001245.

.    ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Ο Πρόεδρος  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Ο Γεν. Γραμματέας  ​​ ​​​​ 

 ​​​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Γοίλιας Ισίδωρος  ​​​​ 

3