Sat, 20 July 2024

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

σας κοινοποιούμε χθεσινή επιστολή του Συλλόγου μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ) και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π), αναφορικά με την ανάγκη προληπτικής αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται εντός νοσοκομειακών μονάδων αναφοράς και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού, στο πλαίσιο των συνεχών παρεμβάσεών μας για θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

Παρακολουθούμε και παρεμβαίνουμε διαρκώς για τα θέματα που αφορούν την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

             Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

  Μπεμπένης Εμμανουήλ                       Γοίλιας Ισίδωρος

 

________________________________________________________________________________

 

Μέλος: Ο.Τ.Ο.Ε / Ε.Κ.Α  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ αριθ. διατ. ειρην. Αθηνών: 390/2013

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Όθωνος 8  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​        ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ ​​ Αθήνα 02/04/2020

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ τηλ. 216 4001691 - 3 (εσ. 81691 - 3)

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ fax. 216 7005404

 ​​​​ www.seytpe.gr

 ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ ​​ facebook (ΣΥΛΛΟΓΟΣ)

ΠΡΟΣ:  ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Ε.Ο.Δ.Υ)

              ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Γ.Γ.Π.Π)

ΚΟΙΝ:  κο. Χαρδαλιά Νικόλαο

            Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας

κo. Τσιόδρα Σωτήριο

Επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων του Υπουργείου Υγείας.

ΘΕΜΑ: Κορωνοϊός - Ανάγκη προσωρινής αναστολής λειτουργίας τραπεζικών καταστημάτων εντός νοσοκομείων

Αξιότιμοι κύριοι.,

στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID - 19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του, έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες από τον Ε.Ο.Δ.Υ και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας.

Με γνώμονα την ασφάλεια εργαζομένων και πελατών και με σκοπό τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του COVID -19, σε συνέχεια και των ανακοινώσεων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, έχουν γίνει μία σειρά από τροποποιήσεις στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από το δίκτυο καθώς και στη ροή των πελατών, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στους χώρους των καταστημάτων.

Η Τράπεζα Πειραιώς τηρεί καταστήματα μεταξύ άλλων στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Ρίο της Πάτρας κάποια εκ των οποίων αποτελούν νοσοκομεία αναφοράς.  Γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα παραμονής πελατών και εργαζομένων εντός αυτών.

Με την παρούσα επιστολή  και μετά από συνεχείς επικοινωνίες μας με συναδέλφους που εργάζονται σε υποκαταστήματα της Τράπεζας εντός των νοσοκομείων, θα θέλαμε να εξετάσετε προληπτικά, με γνώμονα την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των εξυπηρετούμενων πελατών, οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό, την αναστολή λειτουργίας τους για την περίοδο που βρίσκονται σε ισχύ τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Ο κίνδυνος για τους συναδέλφους είναι μεγάλος.

Πιο συγκεκριμένα:

§  αρκετά από αυτά δεν έχουν αυτόνομη τουαλέτα και οι συνάδελφοι είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν τις δημόσιες τουαλέτες των νοσοκομείων. 

§  δεν έχουν νερό για να πλύνουν τα χέρια τους ή κουζίνα να πιούν νερό, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους των νοσοκομείων. 

§  είναι πολύ μικρά σε χωρητικότητα. 

§  οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι τραπεζοϋπάλληλοι χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις προστασίας των ίδιων σε περιπτώσεις πανδημίας, σε αντίθεση  με το προσωπικό που κινείται στους χώρους αυτούς.  

§  οι συνάδελφοι για να φτάσουν στο κατάστημα θα πρέπει να διασχίσουν πολύ μεγάλη απόσταση εντός του νοσοκομείου. 

Από πλευράς μας έχουμε απευθύνει επανειλημμένα το αίτημα για προσωρινή παύση λειτουργίας των καταστημάτων εντός των νοσοκομείων και στη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, κάτι που όμως δυστυχώς έως σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.

Σας καλούμε να πάρετε θέση άμεσα για το θέμα και να αποφασίσετε την προσωρινή αναστολή εργασιών των εν λόγω καταστημάτων, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση και διάδοση το κορωνοϊού.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και αναμένουμε την απάντησή σας.

Η υγεία και η ασφάλεια των συναδέλφων και πελατών, καθώς και  των οικογενειών τους είναι η πρώτη μας προτεραιότητα!

Με εκτίμηση

                                           Για το Δ.Σ του Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ

          Ο Πρόεδρος                                  Ο Γεν. Γραμματέας

                 Μπεμπένης Εμμανουήλ                          Γοίλιας Ισίδωρος