Sat, 20 July 2024

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΑΦΑΝΩΝ ΗΡΩΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

οι πρόσφατες εικόνες συνωστισμού μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας στις εισόδους τραπεζικών καταστημάτων - παρά τα μεγαλόπνοα επί σειρά ετών σχέδια των τραπεζών για μετακύλιση των πελατών στις ψηφιακές πλατφόρμες εξυπηρέτησης - ανέδειξαν για ακόμη μία φορά τον κομβικό ρόλο των εργαζομένων στον κλάδο.

Εκείνων, που καθημερινά συνεχίζουν από την πρώτη γραμμή να προσφέρουν ποιοτικές, πελατοκεντρικές τραπεζικές υπηρεσίες, με υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού, κάτω από αδιαμφισβήτητα αντίξοες συνθήκες, εν μέσω πανδημίας και με τον κίνδυνο να εκτεθούν οι ίδιοι ανά πάσα στιγμή στη νόσο. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε με πικρία, ότι αυτή η προσφορά τους αποτελεί την πλέον αποστομωτική απάντηση σε όσους μέχρι πρότινος στην Τράπεζα Πειραιώς υιοθετούσαν άκριτα θεωρίες περί … «πλεονάζοντος προσωπικού».

Και είναι και πάλι οι εργαζόμενοι εκείνοι που … «πριν αλέκτορα φωνήσαι», καλούνται για ακόμη μία φορά να κρατήσουν όρθια την Τράπεζα, την κοινωνία, την οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες αποτελούν έναν από τους ελάχιστους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που παραμένουν σε πλήρη λειτουργία.

Και για να παραμείνουμε, έστω και νοερά στο κλίμα των ημερών, η απάντηση στην αυταπαρνητική αυτή στάση των εργαζομένων είναι δυνατόν να έχει ως στοιχειώδη αναγνώριση το ​​ «τρις απαρνήση με»;

Οι συνθήκες επιβάλλουν από πλευράς Διοίκησης την άμεση, έμπρακτη αναγνώριση αυτής της προσφοράς των εργαζομένων, με άμεσες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά:

  • την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων αυτοπροστασίας των εργαζομένων ταυτόχρονα με την πιστή εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Τυχόν καθολική επέκταση χρήσης π.χ. των προστατευτικών μασκών δεν θα πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους και με ελλείψεις ή σημαντικές καθυστερήσεις, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη περίοδο. Άμεση αποστολή και συνεχής αναπλήρωση των υπολοίπων προστατευτικών μέσων.

  • τη διαρκή ανακύκληση (rotation) του προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ανά 15νθήμερο, προκειμένου να διασφαλιστεί αποτελεσματικά η προστασία της υγείας των συναδέλφων μας, από τον κίνδυνο έκθεσης σε τυχόν παράγοντες διάδοσης της νόσου του συνόλου των εργαζομένων. ​​ 

  • την παροχή πρόσθετης, πραγματικής υλικής ανταμοιβής προς τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να εργάζονται στην πρώτη γραμμή. Η έμπρακτη αυτή αναγνώριση της προσφοράς των εργαζομένων επαναλαμβάνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν συμψηφίζεται με την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

  • την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων των συναδέλφων μας με γενναίες ρυθμίσεις. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός και τα εισοδήματα των συζύγων σε πολλές περιπτώσεις έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, λόγω της γενικότερης αναστάτωσης στην αγορά εργασίας εξαιτίας και της αναστολής εργασιών συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η αξιοπρεπής διαβίωση εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Σε όλα τα παραπάνω, αντιπαρερχόμενοι περιττές και ανούσιες προστριβές, επισημαίνουμε ότι η Διοίκηση με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο προσωπικό της οφείλει, επιπλέον, να μεριμνήσει για την: ​​ 

  • άμεση επιστροφή των συναδέλφων μας του πρ. RBU, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις εργασίας μακράν του τόπου κατοικίας και των οικογενειών τους.

  • προσωρινή αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται εντός των νοσοκομειακών μονάδων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εκεί εργαζόμενοι στην καθημερινότητά τους, όντας εκτεθειμένοι σε χώρους αναφοράς και αντιμετώπισης του κορωνοϊού και με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένες μονάδες.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε και να παρεμβαίνουμε υπεύθυνα, παραμένοντας στα γραφεία του Συλλόγου μας, σε καθημερινή βάση, όπως και εσείς αντίστοιχα στους χώρους δουλειάς.

Η κατ’ αρχήν πιστή τήρηση των κανόνων αυτοπροστασίας θα πρέπει να αποτελεί το κύριο μέλημα μας στους χώρους εργασίας. Μέχρις ότου μπορέσουμε και πάλι, και ελπίζουμε σύντομα, να επανέλθουμε στην πολυπόθητη για όλους κανονικότητα.

Έως τότε θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τις δικές σας εύλογες ανησυχίες και τους προβληματισμούς σας, πάντοτε στην κατεύθυνση της προστασίας και περαιτέρω διεύρυνσης των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Παρά τη σοβαρότητα των στιγμών, η πανδημική κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει το δούρειο ίππο για την παράκαμψη ή υποστολή ουσιωδών ζητημάτων από πλευράς των εργαζομένων.

Και δεν μπορούμε να μην τονίσουμε ότι οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη ελληνική συστημική Τράπεζα παραμένουν οι μόνοι:

  • χωρίς υπογεγραμμένη νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση,

  • χωρίς να έχει τεθεί σε λειτουργία το … «πολύφερνο» Νέο Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα, με παροχές μετά από οκτώ (8) χρόνια για το σύνολο του προσωπικού,

  • χωρίς ουσιαστικές παροχές και καλύψεις ενός πραγματικού Ομαδικού Ασφαλιστηρίου Προγράμματος Υγείας.

Και ας μην σπεύσουν κάποιοι να επικαλεστούν την πανδημία ως άλλοθι, έχοντας προ πολλού βάλει σε καραντίνα τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Οι ευθύνες για την κωλυσιεργία και την αναβλητικότητα έχουν ονοματεπώνυμο …

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΣΑΣ.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας 216 4001691 - 3 (εσ. 81691 - 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141)  & 216 9001245, 216 4001699 (εσ. 81699).

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

             Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

    Μπεμπένης Εμμανουήλ                     Γοίλιας Ισίδωρος

3