Tue, 16 April 2024

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ!

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

ματαιώθηκαν τα σχέδια της Διοίκησης της Τράπεζας να εξωθήσει σε εκβιαστική αποχώρηση 140 συναδέλφους μας από καταστήματα του Δικτύου που κλείνουν ή πρόκειται να κλείσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο Σύλλογός μας, από την πρώτη στιγμή, στάθηκε στο πλευρό κάθε συναδέλφου ξεχωριστά και με τις παρεμβάσεις μας αποτρέψαμε τις αντιδεοντολογικές πρακτικές και τους ψυχολογικούς εκβιασμούς.

Όπως γνωρίζετε:

  • καταργήσαμε στην πράξη τις ιδιωτικές, επιλεκτικές συναντήσεις Περιφερειακών Διευθυντών με εργαζόμενους και μάλιστα σε … ξενοδοχεία!

  • καταδικάσαμε απερίφραστα, με εξώδικη διαμαρτυρία τις αντεργατικές - αντιδεοντολογικές πρακτικές της Διοίκησης,

  • απευθύναμε επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους αρμοδίους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, επιζητώντας την άμεση παρέμβασή τους στα τεκταινόμενα στην Τράπεζα Πειραιώς,

  • επιχειρήσαμε επιτυχημένα την άμεση ενημέρωση, παρέμβαση και στήριξη των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, στο πλαίσιο άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου, υπογεγραμμένη μάλιστα από 63 βουλευτές, αναδεικνύοντας τα προβλήματα του κλάδου και ειδικότερα την τρέχουσα εικόνα στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ σε αντίστοιχη κίνηση προέβη και το ΚΚΕ.

  • επιδοθήκαμε σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία, σε όλα τα ΜΜΕ που μας παρέχουν βήμα, προκειμένου η κοινή γνώμη να ευαισθητοποιηθεί και να γίνει κοινωνός των δίκαιων αιτημάτων μας.

Έχουμε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι η στάση της Τράπεζας συνιστά πρόσκαιρη αναδίπλωση σ’ έναν αγώνα που θα έχει συνέχεια. Καθώς η Διοίκηση, ήδη με χθεσινή επιστολή της σε συναδέλφους, εμμένει στη θέση της κάποιοι εξ αυτών να αξιοποιηθούν σε θέσεις εργασίας, για τις οποίες δεν έχουν υποβληθεί επαρκή αιτήματα κάλυψής τους και επιπλέον δεν έχει αποσαφηνίσει το πλαίσιο, την οργανωτική διάταξη και τα καθήκοντα των συναδέλφων που θα υπαχθούν σε τηλεργασία, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε.

Απεναντίας, η αποτροπή του χειρότερου σεναρίου δεν λύνει οριστικά ούτε αυτό, ούτε παρόμοια μελλοντικά προβλήματα που θα προκύψουν από την περαιτέρω επιχειρούμενη συρρίκνωση του Δικτύου και των κεντρικών Υπηρεσιών, καθώς αποτελούν κεντρική επιλογή των Διοικήσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με μία συντονισμένη προσπάθεια η κρίση να μετατραπεί σε εφαλτήριο απαξίωσης του κλάδου, με απώτερο στόχο εκατοντάδες εργαζόμενοι να βρεθούν χωρίς δουλειά, μέσω της ψευδεπίγραφης θεωρίας περί «πλεονάζοντος προσωπικού» και της υποτιθέμενης ανάγκης μείωσης του λειτουργικού κόστους, ως προϋπόθεση βιωσιμότητας της Τράπεζας.

Ο Σύλλογός μας έχει θέσει επανειλημμένως τα εξής εύλογα ερωτήματα, χωρίς ποτέ να λάβει κάποια πειστική απάντηση:

  • πως είναι δυνατόν να υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, όταν συνεχίζουν να υφίστανται υποστελεχωμένες υπηρεσίες και πολλά καταστήματα του δικτύου δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν το πελατειακό κοινό που συρρέει καθημερινά σε αυτά, ακόμη και εν μέσω πανδημίας;

  • αν πράγματι προσβλέπουμε η Τράπεζα να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, πώς είναι δυνατόν να απαξιώνονται έμπειρα στελέχη που διατηρούν μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές αγορές;

  • αν θα μπορούσε να υπάρξει Τράπεζα χωρίς τραπεζοϋπαλλήλους, τότε γιατί εντατικοποιούνται και συνεχώς αναθεωρούνται προς τα πάνω οι στόχοι των πωλήσεων και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας και παρατεινόμενης ύφεσης;

  • αν η λύση για τη βιωσιμότητα της Τράπεζας είναι η μείωση των δαπανών προσωπικού, τότε θα έπρεπε να έχουμε καταγράψει ρεκόρ κερδοφορίας, δεδομένου ότι το προσωπικό από 19.401 το 2012 έχει μειωθεί κάτω από τις 9.500 μετά την πρόσφατη εθελούσια!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ενάντια στη συρρίκνωση και περαιτέρω απομείωση των θέσεων εργασίας θα ενταθεί με παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα και με όλα τα μέσα, προκειμένου να αποτρέψουμε την επαπειλούμενη απαξίωση της μεγαλύτερης συστημικής Τράπεζας, η οποία πλέον βρίσκεται σε καθεστώς κρατικοποίησης, άρα οφείλει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Συνεχίζουμε, χωρίς εκπτώσεις στα εργασιακά μας δικαιώματα, την ασυμβίβαστη προσπάθεια για την κατοχύρωση της εργασίας μας και της αξιοπρέπειάς μας, θεωρώντας ότι η συλλογικότητα και αποφασιστικότητα ΟΛΩΝ ΜΑΣ θα σταθούν εμπόδιο σε όσους επιχειρούν να χτίσουν καριέρες πάνω σε εργασιακά ερείπια.

 

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

             Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

 

   Μπεμπένης Εμμανουήλ                      Γοίλιας Ισίδωρος

 

 

1