Fri, 19 August 2022

 

ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΑΣΗΜΙΚΩΝ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ;

ΠΩΛΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ POS

Αγαπητές συναδέλφισσες,​​ αγαπητοί συνάδελφοι,

το τελευταίο διάστημα,​​ πλήθος δημοσιευμάτων​​ αναφέρεται στην​​ πρόθεση​​ της​​ Διοίκησης της​​ Τράπεζας Πειραιώς να πωλήσει τον κλάδο εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (POS).

Με δεδομένη την​​ έμμεση​​ κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας​​ από το ΤΧΣ​​ με​​ πάνω από 2 δις​​ € κεφάλαια, την εξοικονόμηση 330 εκ.​​ ​​ από την μη πληρωμή του κουπονιού των CoCos​​ για τα έτη 2020 - 21, την υπερκάλυψη του στόχου του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης​​ με το​​ «όφελος» για την Τράπεζα,​​ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα,​​ να​​ υπολογίζεται​​ σε 40εκ. € ετησίως,​​ τη δραστική μείωση των NPEs βάσει του σχεδίου Ηρακλής,​​ η πώληση του δικτύου​​ των​​ POS, αποτελεί την πιο αμφιλεγόμενη επιλογή της Διοίκησης,​​ αν λάβουμε υπόψη ότι:

  • μόνο για το 9μηνο του 2020 τα έσοδα προμηθειών από τα POS ανήλθαν σε 47 εκ.​​ €​​ (δηλ. περίπου 60 εκ.​​ €​​ σε ετήσια βάση),​​ οπότε ακόμη κι αν το αναμενόμενο τίμημα της πώλησης ξεπεράσει τα 250 εκ.​​ €​​ φαίνεται σαν η Τράπεζα να «εκποιεί ασημικά» σε τιμή ευκαιρίας.​​ 

Αξίζει​​ δε​​ να αναφέρουμε​​ για λόγους σύγκρισης, ότι σε σχέση με τα παραπάνω έσοδα μιας υπηρεσίας που απασχολεί περίπου​​ 40 συναδέλφους,​​ για το ίδιο χρονικό διάστημα, τα έσοδα​​ του συνόλου του πολύπαθου Δικτύου​​ από​​ την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων,​​ που έχουν καταστεί ο ψυχολογικός εφιάλτης των συναδέλφων, ανήλθαν σε 32 εκ.​​ €.

  • η​​ απόσυρση από τον πιο κερδοφόρο τομέα του retail banking​​ και μάλιστα σε μια εποχή, κατά την οποία​​ οι συναλλαγές​​ σε πλαστικό χρήμα τείνουν να γενικευθούν​​ και οι αντίστοιχες τραπεζικές προμήθειες να εκτιναχθούν,​​ θα στερήσει​​ από​​ την Τράπεζα μια μόνιμη και αυξανόμενη πηγή μελλοντικών εσόδων,​​ χωρίς​​ μάλιστα​​ το παραμικρό​​ επιχειρηματικό ρίσκο.

  • η​​ υπηρεσία των​​ POS συνιστά ένα προϊόν που στηρίζει σχέσεις εμπιστοσύνης και μακροχρόνιας​​ συνεργασίας με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,​​ τη ραχοκοκαλιά της​​ ελληνικής οικονομίας,​​ και ταυτόχρονα​​ εισφέρει ένα σημαντικό τμήμα των νέων καταθέσεων,​​ που​​ τόσο​​ ανάγκη​​ έχει​​ η Τράπεζα.

  • θέτει εκ νέου σε αβεβαιότητα​​ θέσεις εργασίας​​ εξειδικευμένου προσωπικού,​​ με​​ πολύτιμη​​ γνώση και εμπειρία στο συγκεκριμένο​​ αντικείμενο.

Ο​​ Σύλλογός μας,​​ θεωρώντας ότι τα επιχειρηματικά σχέδια συρρίκνωσης​​ απαξιώνουν​​ διαρκώς το μέλλον της​​ μεγαλύτερης​​ ελληνικής​​ συστημικής​​ Τράπεζας, υπονομεύοντας παράλληλα​​ το μέλλον της απασχόλησης των συναδέλφων μας,​​ δεν πρόκειται να παραμείνει απλός θεατής και παρατηρητής των εξελίξεων.

Ο​​ ΣΕΥΤΠΕ,​​ ανταποκρινόμενος​​ στο θεσμικό του ρόλο και όπως προβλέπεται από το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την εργατική νομοθεσία,​​ ζητά άμεσα συνάντηση με τους εμπνευστές των συγκεκριμένων, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας σχεδίων,​​ καλώντας τους προκαταβολικά να επανασχεδιάσουν το μέλλον της Τράπεζας και κατ’ επέκταση της απασχόλησης,​​ με γνώμονα τον αναπτυξιακό ρόλο που η​​ πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα οφείλει​​ να διαδραματίσει.​​ 

Με τον τρόπο αυτό και μόνο,​​ η δημιουργία υπεραξίας για πελάτες, εργαζόμενους και μετόχους, θα μετατραπεί από απλό σλόγκαν σε συντελεσμένη πραγματικότητα.

ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΔΙΑΡΚΩΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας​​ 216 4001691 - 3 (εσ. 81691 - 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141), 216 4001699 (εσ. 81699) & 216 9001245) και στο Παράρτημα Β. Ελλάδος 2310293865 (εσ. 23865).

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Με ​​ συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

            ​​ Ο Πρόεδρος                             ​​ Ο Γεν.​​ Γραμματέας

  ​​ Μπεμπένης​​ Εμμανουήλ       ​​          ​​  ​​   Γοίλιας Ισίδωρος