Tue, 16 April 2024

 

ΚΑΛΕΣΜΑ​​ ΣΕ​​ ΟΛΟΥΣ​​ ΤΟΥΣ​​ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ​​ ΓΙΑ ΤΗΝ ​​ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 ​​ ​​​​ από την πρώτη στιγμή που η πανδημία άλλαξε το εργασιακό τοπίο στη χώρα,​​ θεωρήσαμε​​ αναγκαίο να ρυθμίσουμε το εργασιακό πλαίσιο της τηλεργασίας​​ για την προστασία των συναδέλφων​​ μας καταθέτοντας πλαίσιο​​ για την υπογραφή ειδικής Επιχειρησιακής Σύμβασης.

 ​​ ​​ ​​​​ Η πρότασή​​ μας έκανε αίσθηση, βρίσκοντας​​ ανταπόκριση​​ στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο​​ με​​ αναφορά σε​​ 2 πρωτοσέλιδα εφημερίδων​​ και δεκάδες δημοσιεύματα:

​​ αντανακλώντας το ευρύτερο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και​​ προβλήθηκε ως μοντέλο, όχι μόνο​​ για​​ τους εργαζόμενους της Πειραιώς, ούτε καν τους εργαζόμενος του κλάδου,​​ αλλά​​ για​​ 1.000.000 ​​ εργαζομένους στην​​ ελληνική επικράτεια που​​ απασχολούνται με​​ ένα αρρύθμιστο πλαίσιο.

 ​​ ​​ ​​​​ Με το σκεπτικό αυτό, θεωρούμε ότι ο θεσμικός διάλογος πρέπει να ξεκινήσει τώρα για να αποτρέψει τις προσπάθειες επέκτασης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και μέσω κοινών παρεμβάσεων και δράσεων να επηρεάσουμε τις εξελίξεις προς όφελος των συναδέλφων. Απευθυνόμαστε​​ λοιπόν σε ΟΛΟΥΣ του Συλλόγους της Τράπεζας για γόνιμο διάλογο και συνεργασία, καθώς η ώρα της ευθύνης έχει φθάσει και οι εξελίξεις δεν θα πρέπει να μας ξεπεράσουν.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας 216 4001691 - 3 (εσ. 81691 - 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141)  & 216 9001245, 216 4001699 (εσ. 81699).

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

             Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

   ​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ                     Γοίλιας Ισίδωρος

 

seytpe10

Αθήνα 8/1/2020

ΠΡΟΣ:​​ 

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Εργαζομένων στον Όμιλο Πειραιώς

Πίνακας Αποδεκτών:

[Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Τ.Π), Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής - Πειραιώς (Σ.Ε.ΤΑ.Π.), Ενωτικός Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (Ε.Σ.Ε.Τ.Π),  Σύλλογος Εργαζομένων Γενικής Τράπεζας (Σ.Υ.Γ.ΤΕ), Σύλλογος Εργαζομένων πρ. Ε.Τ.Β.Α] ​​ 

 

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, η Διοίκηση της Τράπεζας εν μέσω πανδημίας προχώρησε σε συρρίκνωση του δικτύου και παράλληλα προώθησε το καθεστώς τηλεργασίας για τις κεντρικές υπηρεσίες και το δίκτυο, εν μέσω του γενικότερου κλίματος εργασιακής ανασφάλειας. Ωστόσο η προώθηση της τηλεργασίας, εγκυμονεί κινδύνους απώλειας εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς μέχρις στιγμής έχουν παρατηρηθεί:

  • Η απόπειρα της Τράπεζας να μετακυλήσει εξολοκλήρου το κόστος της τηλεργασίας στους εργαζόμενους (τηλεπικοινωνίες, αναλώσιμα, θέρμανση κλπ)

  • Σωρεία παραβιάσεων του νόμιμου ωραρίου εργασίας (μέχρι 12 ώρες) και του δικαιώματος αποσύνδεσης

  • Η παραβίαση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και των ευρωπαϊκών οδηγιών για το ρυθμιστικό πλαίσιο άσκησης της τηλεργασίας, με την προσπάθεια εξαναγκασμού των συναδέλφων στην υπογραφή καταχρηστικών όρων

Με δεδομένες τις ανωτέρω εξελίξεις, καλούμε σε διάλογο ΟΛΟΥΣ τους Συλλόγους της Τράπεζας, προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε τις εξελίξεις ούτως ώστε η τηλεργασία να​​ μην αποτελέσει το φθηνό υποκατάστατο της εργασίας στο φυσικό χώρο της Τράπεζας.​​ 

Επισυνάπτουμε το προσχέδιο επιχειρησιακής σύμβασης που από καιρό έχουμε επεξεργασθεί με το νομικό μας επιτελείο, το οποίο θέτει ένα πλαίσιο θεσμικού διαλόγου για την τηλεργασία, προκειμένου να εμπλουτισθεί και να διευρυνθεί με τη συμβολή όλων. Προσβλέπουμε στην ανταπόκριση όλων των Συλλόγων με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο σύνολο των συναδέλφων που αναμένουν να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων με τις προτάσεις και τη δράση μας.​​ 

 

      Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

             Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

   ​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ                     Γοίλιας Ισίδωρος