Thu, 28 March 2024

Διογκώνονται οι αντιδράσεις για τις πρακτικές της Τράπεζας Πειραιώς!

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

σας κοινοποιούμε​​ σημερινή επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) προς το Διευθύνοντα Σύμβουλο κο. Χρήστο Μεγάλου,​​ με αφορμή πρακτικές​​ της Τράπεζας Πειραιώς, τις οποίες ήδη ως Σύλλογος έχουμε καταγγείλει,  και στρέφονται σε βάρος ακόμη και εργαζομένων με αναπηρία.​​ 

Η επιστολή μεταξύ άλλων κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό και σε Υπουργούς, στους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές, στο Συνήγορο του Πολίτη κ.α.

Η σημερινή ηχηρή παρέμβαση - καταδίκη της Ε.Σ.Α.μεΑ έρχεται να προστεθεί στο κύμα αντιδράσεων συλλογικών και αυτοδιοικητικών φορέων, των τοπικών κοινωνιών και κοινοβουλευτικών κομμάτων που εστιάζουν πλέον και στις αντιδεοντολογικές πρακτικές απαξίωσης συναδέλφων μας​​ -​​ ακόμη και σε βάρος εργαζομένων Α.Μ.Ε.Α​​ -,  προκειμένου να υλοποιηθεί με κάθε τρόπο ο αντεργατικός σχεδιασμός απομείωσης Δικτύου και προσωπικού,​​ σε μία ακόμη κατ’ όνομα «εθελούσια».

Στον αντίποδα,​​ η εκκωφαντική … «αντιπροσωπευτική» και «ιστορική» αφωνία συνεχίζουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Σίγουρα πάντως όχι προς όφελος των εργαζομένων…

Συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε ουσιαστικά, προκειμένου να σταματήσουμε στην πράξη​​ απάνθρωπες και ανήθικες πρακτικές που όχι μόνο στρέφονται σε βάρος εργαζομένων με ειδικές δεξιότητες, αλλά ευρύτερα σε βάρος συναδέλφων μας.

Ο ΣΕΥΤΠΕ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

             Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

   ​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ                     Γοίλιας Ισίδωρος

 

 

 

cid:image004.jpg@01D778B0.BA1B0870

 

 

 

Αθήνα:

14.07.2021

 

Αρ.​​ Πρωτ.:

897

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣ:        κ.​​ Χ.​​ Μεγάλου,​​ Διευθύνοντα​​ Σύμβουλο​​ Ομίλου​​ Τράπεζας​​ Πειραιώς​​ 

ΚΟΙΝ:        «Πίνακας​​ Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ:   ​​ «Ανοιχτή Επιστολή​​ -​​ Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταδικάζει τις καταγγελθείσες​​ πρακτικές άσκησης διακριτικής μεταχείρισης που εφαρμόζει​​ την​​ τελευταία περίοδο η Τράπεζα Πειραιώς σε βάρος εργαζόμενων με​​ αναπηρία​​ με​​ στόχο​​ την​​ εξώθησή​​ τους​​ στην​​ ‘οικειοθελή’​​ αποχώρηση»

 

 

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Κύριε​​ Μεγάλου,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί την τριτοβάθμια​​ κοινωνική​​ και​​ συνδικαλιστική​​ οργάνωση​​ εκπροσώπησης​​ των​​ ατόμων​​ με​​ αναπηρία,​​ χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, κοινωνικό εταίρο της ελληνικής​​ Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων​​ με​​ Αναπηρία​​ (European​​ Disability​​ Forum),​​ το​​ οποίο​​ εκπροσωπεί​​ πάνω​​ από​​ 100​​ εκατομμύρια​​ ευρωπαίους​​ πολίτες με αναπηρία.

Στις​​ 09.07.2021​​ πραγματοποιήθηκε​​ στα​​ κεντρικά​​ γραφεία​​ της​​ Συνομοσπονδίας​​ συνάντηση του Πρόεδρου της Ε.Σ.Α.μεΑ. κου Ιωάννη Βαρδακαστάνη και του μέλους της​​ Εκτελεστικής Γραμματείας αυτής κου Βασίλη Κούτσιανου με τους κυρίους Εμμανουήλ​​ Μπεμπένη και Ισίδωρο Γοίλια, Προέδρο και Γενικό Γραμματέα αντίστοιχα του Συλλόγου​​ Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ). Κατά τη διάρκεια της​​ συνάντησης οι εκπρόσωποι του ΣΕΥΤΠΕ ενημέρωσαν διεξοδικά τους εκπροσώπους της​​ Ε.Σ.Α.μεΑ.​​ για​​ τις​​ απαράδεκτες​​ πρακτικές​​ άσκησης​​ διακριτικής​​ μεταχείρισης​​ που​​ εφαρμόζει​​ η​​ Τράπεζα​​ Πειραιώς​​ την​​ τελευταία​​ περίοδο​​ σε​​ βάρος​​ εργαζόμενων​​ με​​ αναπηρία​​ με​​ στόχο​​ την​​ εξουθένωσή​​ τους​​ και​​ την​​ εξώθησή​​ τους​​ σε​​ «οικειοθελή»​​ αποχώρηση,​​ στο​​ πλαίσιο​​ εφαρμογής​​ του​​ προγράμματος​​ «εθελούσιας»​​ εξόδου​​ που​​ εντάσσεται​​ στην​​ ευρύτερη​​ στρατηγική​​ των​​ τραπεζών​​ για​​ μείωση​​ του​​ προσωπικού​​ τους.

Οι​​ εκπρόσωποι​​ του​​ ΣΕΥΤΠΕ​​ αναφέρθηκαν​​ διεξοδικά​​ σε​​ συγκεκριμένα​​ περιστατικά,​​ παρέχοντας​​ στους​​ εκπροσώπους​​ της​​ Ε.Σ.Α.μεΑ.​​ σχετικά​​ στοιχεία.​​ Χαρακτηριστικές​​ είναι οι περιπτώσεις που αναφέρονται και στο υπ. αριθ. πρωτ. 390/2013/06.07.2021 Δελτίο​​ Τύπου​​ που​​ εξέδωσε​​ ο​​ ΣΕΥΤΠΕ. Ακολουθεί​​ απόσπασμα​​ από​​ το​​ εν​​ λόγω​​ Δελτίο​​ Τύπου.

«Χαρακτηριστική περίπτωση συναδέλφου με 4 παιδιά, ο οποίας αν και αντιμετωπίζει​​ κινητικό​​ πρόβλημα​​ με​​ αναπηρία​​ 80%,​​ αποπειράθηκαν​​ να​​ τον​​ μετακινήσουν​​ σε​​ κατάστημα​​ που​​ δεν​​ υπάρχει​​ τουαλέτα​​ στον​​ ίδιο​​ όροφο,​​ με​​ απώτερο​​ σκοπό​​ να​​ οδηγηθεί​​ στην​​ παραίτηση. Άλλη περίπτωση συναδέλφισσας, που αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης στο​​ ένα της μάτι λόγω σοβαρής πάθησης, της ζητήθηκε να μετακινείται δεκάδες χιλιόμετρα​​ μακριά από τον τόπο κατοικίας της. Αντίστοιχη περίπτωση έχουμε με συνάδελφο που έχει​​ σοβαρά κινητικά προβλήματα και αναπηρία 55% και έχει προσληφθεί με τον νόμο για τα​​ άτομα​​ με αναπηρία​​ (ν.2649/1998)​​ στην Τράπεζα​​ Πειραιώς».

Κατά​​ τη​​ συνάντηση​​ οι​​ εκπρόσωποι​​ του​​ ΣΕΥΤΠΕ​​ επεσήμαναν​​ πως​​ άλλη​​ μία​​ πρακτική​​ που​​ εφαρμόζει η Τράπεζα Πειραιώς αυτήν την περίοδο είναι η μετακίνηση εργαζόμενων με​​ αναπηρία σε τραπεζικά καταστήματα που πρόκειται να κλείσουν, προκειμένου, στον​​ φόβο​​ της​​ απόλυσης,​​ οι​​ εργαζόμενοι​​ αυτοί​​ να​​ «επιλέξουν»​​ την​​ «οικειοθελή»​​ αποχώρηση.

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Κύριε​​ Μεγάλου,

Οι​​ προαναφερθείσες​​ καταγγελθείσες​​ πρακτικές​​ παραβιάζουν​​ την​​ υφιστάμενη​​ νομοθεσία​​ για​​ την​​ ίση​​ μεταχείριση​​ στην​​ απασχόληση​​ και​​ την​​ εργασία,​​ δημιουργούν​​ κακό​​ προηγούμενο​​ με​​ σοβαρό​​ κίνδυνο​​ την​​ περιστολή​​ των​​ δικαιωμάτων​​ των​​ ατόμων​​ με​​ αναπηρία​​ και​​ χρόνιες​​ παθήσεις​​ στον​​ τομέα​​ της​​ εργασίας,​​ έρχονται​​ σε​​ πλήρη​​ αντίθεση​​ με​​ το νομικό πλαίσιο αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για​​ την​​ απασχόληση​​ και​​ την​​ κοινωνική​​ ένταξη​​ των​​ ατόμων​​ με​​ αναπηρία​​ και​​ χρόνιες​​ παθήσεις, καθώς και με τις απαιτήσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα​​ Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, την οποία τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η​​ Ελληνική Βουλή με τον ν. 4074/2012 κύρωσαν καθιστώντας την μέρος του ευρωπαϊκού​​ και​​ εθνικού θεσμικού πλαισίου.

Πιο​​ συγκεκριμένα:

  • Σύμφωνα​​ με​​ την​​ παρ.​​ 1​​ του​​ άρθρου​​ 61​​ του​​ ν.​​ 4488/2017:

«1. Κάθε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται​​ να διασφαλίζει την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στο πεδίο​​ των​​ αρμοδιοτήτων​​ ή​​ δραστηριοτήτων​​ του,​​ λαμβάνοντας​​ κάθε​​ πρόσφορο​​ μέτρο​​ και​​ απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια ή πρακτική που ενδέχεται να θίγει την άσκηση των​​ δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Ιδίως υποχρεούται: α) να αφαιρεί υφιστάμενα​​ εμπόδια κάθε είδους, β) να τηρεί τις αρχές καθολικού σχεδιασμού σε κάθε τομέα της​​ αρμοδιότητάς του ή της δραστηριοποίησής του, προκειμένου να διασφαλίζει για τα άτομα​​ με αναπηρία την προσβασιμότητα των υποδομών, των υπηρεσιών ή των αγαθών που​​ προσφέρει,​​ γ)​​ να​​ παρέχει,​​ όπου​​ απαιτείται​​ σε​​ συγκεκριμένη​​ περίπτωση,​​ εύλογες​​ προσαρμογές​​ υπό​​ τη​​ μορφή​​ εξατομικευμένων​​ και​​ κατάλληλων​​ τροποποιήσεων,​​ ρυθμίσεων​​ και ενδεδειγμένων​​ μέτρων,​​ χωρίς​​ την​​ επιβολή​​ δυσανάλογου​​ ή αδικαιολόγητου βάρους,​​ δ)​​ να​​ απέχει​​ από​​ πρακτικές,​​ κριτήρια,​​ συνήθειες​​ και​​ συμπεριφορές​​ που​​ συνεπάγονται​​ διακρίσεις​​ σε​​ βάρος​​ των​​ ατόμων​​ με​​ αναπηρία,​​ ε)​​ να​​ προάγει​​ με​​ θετικά​​ μέτρα​​ την​​ ισότιμη​​ συμμετοχή​​ και​​ άσκηση​​ των​​ δικαιωμάτων​​ των​​ ατόμων​​ με​​ αναπηρία​​ στον​​ τομέα​​ της​​ αρμοδιότητας ή​​ δραστηριότητάς του.»

 

  • Σύμφωνα με τον ν.4443/2016 (με τον οποίο ενσωματώθηκε εκ νέου στην εθνική μας​​ νομοθεσία η Οδηγία 2000/78/ΕΚ για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση​​ μεταχείριση​​ στην​​ απασχόληση):

  • Ως «έμμεση διάκριση» νοείται όταν μία εκ πρώτης όψεως ουδέτερη διάταξη, κριτήριο​​ ή πρακτική μπορεί να θέσει πρόσωπα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αναπηρίας ή​​ χρόνιας​​ πάθησης​​ σε​​ μειονεκτική​​ θέση​​ συγκριτικά​​ με​​ άλλα​​ πρόσωπα​​ (βλ.​​ άρθρο​​ 2,​​ παρ.​​ 2,​​ περίπτωση β).

  • Η άρνηση εύλογων προσαρμογών για τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση νοείται​​ ως διάκριση (βλ. άρθρο 2, παρ. 2, περίπτωση η), πόσο μάλλον λοιπόν η δημιουργία​​ πρόσθετων​​ εμποδίων​​ σε​​ βάρος τους.

  • Ως​​ διάκριση,​​ νοείται,​​ και​​ οποιαδήποτε​​ εντολή​​ για​​ την​​ εφαρμογή​​ διακριτικής​​ μεταχείρισης σε βάρος ατόμου με αναπηρία λόγω αυτής καθ’ αυτής της αναπηρίας τους​​ (βλ.​​ άρθρο 2, παρ. 2,​​ περίπτωση δ).

  • Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 27 «Εργασία και Απασχόληση»​​ της Σύμβασης των​​ Ηνωμένων​​ Εθνών​​ για τα​​ Δικαιώματα των​​ Ατόμων​​ με Αναπηρίες:

«1.​​ […]​​ Τα​​ Συμβαλλόμενα​​ Κράτη​​ προστατεύουν​​ και​​ διασφαλίζουν​​ την​​ άσκηση​​ του​​ δικαιώματος στην εργασία, περιλαμβανομένων και εκείνων που αποκτούν μια αναπηρία​​ κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα, και μέσω της​​ νομοθεσίας, ώστε, μεταξύ άλλων: α. Να απαγορεύουν τις διακρίσεις βάσει της αναπηρίας,​​ σχετικά​​ με​​ όλα​​ τα​​ θέματα​​ που​​ σχετίζονται​​ με​​ όλες​​ τις​​ μορφές​​ απασχόλησης,​​ συμπεριλαμβανομένων και των όρων πρόσληψης, μίσθωσης και απασχόλησης, συνέχισης​​ της​​ απασχόλησης,​​ εξέλιξης​​ της​​ σταδιοδρομίας​​ και​​ ασφαλών​​ και​​ υγιών​​ συνθηκών​​ εργασίας,​​ β.​​ Να​​ προστατεύουν​​ τα​​ δικαιώματα​​ των​​ ατόμων​​ με​​ αναπηρίες,​​ σε​​ ίση​​ βάση​​ με​​ τους​​ άλλους,​​ για​​ δίκαιες​​ και​​ ευνοϊκές​​ συνθήκες​​ εργασίας,​​ συμπεριλαμβανομένων​​ και​​ των​​ ίσων​​ ευκαιριών​​ και​​ της​​ ίσης​​ αμοιβής​​ για​​ εργασία​​ ίσης​​ αξίας,​​ των​​ ασφαλών​​ και​​ υγιών​​ συνθηκών​​ εργασίας,​​ συμπεριλαμβανομένης​​ και​​ της​​ προστασίας​​ από​​ παρενοχλήσεις​​ και​​ της​​ αποκατάστασης των παραπόνων,​​ γ. Να διασφαλίζουν ότι τα άτομα με αναπηρίες είναι σε​​ θέση​​ να​​ ασκούν​​ τα​​ εργασιακά​​ [….]​​ δικαιώματά​​ τους,​​ σε​​ ίση​​ βάση​​ με τους​​ άλλους».

 

Κύριε​​ Μεγάλου,

Παρακαλούμε​​ όπως​​ ενεργήστε​​ άμεσα​​ προκείμενου​​ αφενός​​ να​​ σταματήσει​​ η​​ προαναφερθείσα καταγγελθείσα κατάσταση, αποκαθιστώντας τους εργαζόμενους με​​ αναπηρία​​ ή/και​​ χρόνιες​​ παθήσεις​​ που​​ έχουν​​ ήδη​​ υποστεί​​ βλάβη,​​ αφετέρου​​ να​​ μην επαναληφθούν αντίστοιχες πρακτικές στο μέλλον. Ζητούμε να διαταχθεί άμεσα έρευνα​​ προκειμένου​​ να​​ καταλογιστούν​​ τυχόν​​ ευθύνες.​​ Επίσης​​ ζητούμε​​ από​​ τις​​ αρχές​​ στις​​ οποίες​​ κοινοποιείται​​ το παρόν​​ να προβούν​​ στη λήψη​​ αντίστοιχων​​ μέτρων.

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Με​​ εκτίμηση

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Ο​​ Πρόεδρος                                       Ο​​ Γεν.​​ Γραμματέας

 

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Ι.Βαρδακαστάνης                                     ​​ Ι.​​ Λυμβαίος


 


 

Πίνακας​​ Αποδεκτών:

-Γραφείο​​ Πρωθυπουργού​​ της​​ Χώρας​​ κου​​ Κ.​​ Μητσοτάκη

-Γραφείο​​ Υπουργού​​ Επικρατείας​​ κου​​ Γ.​​ Γεραπετρίτη

-κ.​​ Σ.-Α.​​ Γεωργιάδη,​​ Υπουργό​​ Ανάπτυξης​​ &​​ Επενδύσεων

-κ.​​ Κ.​​ Χατζηδάκη,​​ Υπουργό​​ Εργασίας​​ &​​ Κοινωνικών​​ Υποθέσεων

-κ.​​ Ν.​​ Παπαθανάση,​​ Αναπληρωτή​​ Υπουργό​​ Ανάπτυξης​​ &​​ Επενδύσεων

-κ.​​ Χ.-Γ.​​ Σκέρτσο,​​ Υφυπουργό​​ στον​​ Πρωθυπουργό

-Έλληνες​​ Βουλευτές

-Έλληνες​​ Ευρωβουλευτές

-κ.​​ Α.​​ Ποττάκη, Συνήγορο​​ του​​ Πολίτη

-κα​​ Μ.​​ Γαβουνέλη,​​ Πρόεδρο​​ Εθνικής​​ Επιτροπής​​ για​​ τα​​ Δικαιώματα​​ του​​ Ανθρώπου​​ (ΕΕΔΑ)

-κ.​​ Γ.​​ Παναγόπουλο,​​ Πρόεδρο​​ Γενικής​​ Συνομοσπονδίας​​ Εργατών​​ Ελλάδος​​ (Γ.Σ.Ε.Ε.)

-κ.​​ Γ.​​ Μότσιο,​​ Πρόεδρο​​ Ομοσπονδίας​​ Τραπεζοϋπαλληλικών​​ Οργανώσεων​​ Ελλάδος​​ (ΟΤΟΕ)

-κ.​​ Ε.​​ Μπεμπένη,​​ Πρόεδρο​​ Συλλόγου​​ Εργαζομένων​​ στις​​ Υπηρεσίες​​ της​​ Τράπεζας​​ Πειραιώς​​ (ΣΕΥΤΠΕ)

-κ.​​ Χ.​​ Βούρτση,​​ Γενικό​​ Επιθεωρητή​​ ΣΕΠΕ

-Οργανώσεις​​ -​​ μέλη​​ της​​ Ε.Σ.Α.μεΑ.