Fri, 19 August 2022

ΣΧΟΛΙΚΗ​​ ΑΔΕΙΑ

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί​​ συνάδελφοι,

εν όψει της νέας σχολικής περιόδου,​​ αφού​​ απευθύνουμε τις καλύτερες ευχές μας για την πρόοδο των παιδιών μας,​​ σας υπενθυμίζουμε το δικαίωμά σας να κάνετε χρήση της προβλεπόμενης από την κλαδική ΣΣΕ ΟΤΟΕ​​ -​​ Τραπεζών σχολικής άδειας,​​ την ημέρα του αγιασμού.

Σύμφωνα με την Κλαδική Σύμβαση ΟΤΟΕ - Τραπεζών (2019​​ -​​ 2021, άρθρο 8) προβλέπεται:​​ «η ισχύουσα​​ βάσει του όρου 4.2 του άρθρου 4​​ της ΣΣΕ Τραπεζών - ΟΤΟΕ 2016 - 2018 άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών προσαυξάνεται κατά δύο (2) ακόμα ημέρες κατ’ έτος μετ’ αποδοχών για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου. Οι δύο (2) αυτές πρόσθετες ημέρες αδείας χορηγούνται υπό την προϋπόθεση της εξάντλησης της κανονικής άδειας του ημερολογιακού έτους εντός του οποίου οι ως άνω πρόσθετες ημέρες αδείας ζητούνται, άλλως συμψηφίζονται με την ως άνω κανονική άδεια».

Ως εκ τούτου,​​ και σε εφαρμογή της​​ ανωτέρω​​ διάταξης,​​ οι συνάδελφοι​​ δικαιούνται​​ προκειμένου​​ να παρευρεθούν σε εκδηλώσεις (π.χ. αγιασμός, σχολικές εορτές)​​ ή​​ να ενημερωθούν για τη σχολική επίδοση των παιδιών τους:

  •  ​​​​ 6 ημέρες για ένα (1) παιδί

  •  ​​​​ 8 + 2 ημέρες για δύο (2) παιδιά,​​ 

  • 10 + 4 ημέρες για τρία (3) παιδιά,​​ 

  • 12 + 6 ημέρες για τέσσερα (4) παιδιά,

  • 14 + 8 ​​ ημέρες για πέντε (5) παιδιά.

Οι πρόσθετες ημέρες χορηγούνται υπό την προϋπόθεση της εξάντλησης της κανονικής άδειας του ημερολογιακού έτους,​​ εντός του οποίου οι πρόσθετες ημέρες ζητούνται.

Στην περίπτωση που και οι δύο γονείς εργάζονται, μπορούν να αποφασίσουν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της προβλεπόμενης άδειας ή εφόσον το επιθυμούν έχουν το δικαίωμα της από κοινού χρήσης, μέχρις ότου συμπληρωθεί ο δικαιούμενος αριθμός ημερών.​​ 

Κατά την επίσκεψή σας στο σχολείο θα πρέπει να ζητήσετε βεβαίωση ότι παρευρεθήκατε για τον σκοπό αυτό και να​​ την​​ προσκομίσετε​​ στη συνέχεια​​ στην υπηρεσία​​ σας.

Επίσης, χορηγείται άδεια σχολικής παρακολούθησης τεσσάρων (4) ημερών, σε γονείς που δεν ασκούν την επιμέλεια τέκνου. Η άδεια αυτή δικαιολογείται​​ και πάλι​​ με την προσκόμιση​​ σχετικής​​ βεβαίωσης από τη σχολική μονάδα.

Κλείνοντας,​​ αξίζει​​ να υπενθυμίσουμε​​ - γιατί τίποτα δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται στην πράξη -​​ ότι με παλαιότερη παρέμβασή μας στο Υπουργείο Εργασίας αποκαταστήσαμε το νόμιμο δικαίωμα των συναδέλφων - γονέων να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης αδείας με δεδομένο ότι αυτή αποτελεί ατομικό τους​​ δικαίωμα,​​ απέναντι στην​​ τότε​​ αδικαιολόγητη άρνηση της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΔΑΔ) με το στρεβλό επιχείρημα ότι ο/η σύζυγος είναι άνεργος/άνεργη.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

σταθερά προσηλωμένοι​​ στην προστασία και περαιτέρω διεύρυνση των εργασιακών​​ μας​​ δικαιωμάτων,​​ συνεχίζουμε όπως πάντα να παρακολουθούμε στενά την πιστή εφαρμογή των σχετικών διατάξεων​​ της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων.

Για το λόγο αυτό,​​ έτοιμοι πάντοτε να παρέμβουμε,​​ καλούμε​​ τους συναδέλφους μας να συνεχίσουν να μας ενημερώνουν για​​ τυχόν … «αρρυθμίες» ή πιθανά προσκόμματα​​ που​​ ενδεχομένως​​ αντιμετωπίσουν σε καταστήματα​​ ή​​ υπηρεσίες,​​ προκειμένου να υπάρξουν οι από μέρους μας​​ ενδεδειγμένες ενέργειες.

Καλούμε, τέλος,​​ τους συναδέλφους μας να καταχωρούν ηλεκτρονικά τα αιτήματα χορήγησης​​ των πάσης φύσεως αδειών​​ μέσω του​​ HRMS, προκειμένου να​​ αποτυπώνονται αλλά και να​​ αποτρέπονται τυχόν αυθαίρετα εμπόδια​​ στη λήψη των νομίμων δικαιωμάτων τους.​​ 

Ο Σύλλογός μας, έχοντας επιβάλλει τη χορήγηση του συνόλου των αδειών στο εργασιακό περιβάλλον της Τράπεζας Πειραιώς​​ -​​ καθώς ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν,​​ όσον αφορά​​ τις​​ ημέρες​​ ετήσιας κανονικής αδείας,​​ αυτές όχι μόνο δεν​​ εξαντλούνταν​​ αλλά​​ εναλλάσσονταν​​ συστημικά​​ σε επόμενα έτη,​​ με αποτέλεσμα να υπάρχουν διψήφια και τριψήφια υπόλοιπα αδειών​​ -​​ θα συνεχίσει να​​ παρεμβαίνει​​ για την πιστή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.​​ 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας​​ 216 4001691 - 3 (εσ. 81691 - 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141)​​ & 216 9001245.

   ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ ​​ Ο Πρόεδρος  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Ο Γεν. Γραμματέας  ​​ ​​​​ 

Μπεμπένης​​ Εμμανουήλ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​​​ ​​ Γοίλιας​​ Ισίδωρος  ​​​​ 

1