Tue, 16 April 2024

 

 

ΔIEYΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΓΑΛΕΡΑΣ

 

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας έχει κατ’ επανάληψη​​ αναδείξει τα χρόνια εργασιακά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας στη Δ/νση Πληροφορικής, οι οποίοι έχουν επωμισθεί​​ καίριας​​ σημασίας καθήκοντα για την ομαλή λειτουργία και την ασφάλεια των ψηφιακών συναλλαγών της Τράπεζας.​​ Χωρίς διάθεση υπερβολής, έχουμε την εντύπωση ότι ένα μεγάλο τμήμα των συναδέλφων μας στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, αντιμετωπίζει συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που εγκυμονούν​​ σοβαρούς​​ κινδύνους.

Ύστερα από​​ σχετικό αίτημα των συναδέλφων μας, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα,​​ διαδικτυακή συζήτηση​​ κατά την οποία​​ διαπιστώσαμε ότι τα​​ χρονίζοντα​​ προβλήματα έχουν ενταθεί, ενώ η Διοίκηση της Τράπεζας παρότι στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις μας αναγνωρίζει το εύλογο των αιτημάτων, αποφεύγει συστηματικά να προχωρήσει στην αντιμετώπισή τους, κάνοντας κατάχρηση της φιλοτιμίας και​​ του επαγγελματισμού των εργαζόμενων.

Με το σκεπτικό αυτό,​​ καλούμε ΟΛΟΥΣ τους Συλλόγους​​ να θέσουμε από κοινού ένα πλαίσιο συμφωνίας​​ με τη Διοίκηση,​​ που θα αντιμετωπίζει τον εργασιακό φόρτο και την ψυχολογική πίεση των συναδέλφων,​​ η οποία σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερνάει τα​​ όρια των φυσικών αντοχών τους.​​ 

Επειδή όλο αυτό το διάστημα ο αντιπροσωπευτικός Σύλλογος δεν έχει αναλάβει κάποια πρωτοβουλία επίλυσης των προβλημάτων, θεωρούμε απαραίτητη την άμεση κινητοποίηση ΟΛΩΝ των Συλλόγων για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τη Διοίκηση της Τράπεζας, με βάση τις κάτωθι προτάσεις​​ οι​​ οποίες έχουν προκύψει από το διάλογο με τους ίδιους τους συναδέλφους:

 

  • Θέσπιση​​ επιδόματος​​ ετοιμότητας (stand​​ by)​​ κατ’ ελάχιστο​​ 400€ το μήνα. Επίσης οι συνάδελφοι πρέπει να έχουν την δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής στη διαδικασία αυξημένης ετοιμότητας.​​ 

Το εν λόγω επίδομα δεν καταβάλλεται στους συναδέλφους της Τράπεζας Πειραιώς σε αντίθεση με τους υπαλλήλους των υπόλοιπων συστημικών Τραπεζών οι οποίοι απολαμβάνουν και υψηλότερες μισθολογικές απολαβές στις περισσότερες περιπτώσεις.

  • Ο χρόνος ανταπόκρισης κατά τη διάρκεια του​​ stand​​ by​​ πρέπει να ορισθεί στην 1 ώρα.

Να σημειωθεί ότι ο τρέχον χρόνος απόκρισης είναι τα 15’ γεγονός το οποίο στην πράξη απαιτεί την ύψιστη εγρήγορση​​ οποιαδήποτε ώρα του 24ωρου ​​​​ άρα συνεπάγεται και την πλήρη εργασιακή δέσμευση των συναδέλφων.

 

  • Η​​ έκτακτη​​ εργασία κατά το Σάββατο και την Κυριακή​​ πρέπει να αμείβεται στο σύνολό της σύμφωνα με τις νόμιμες προσαυξήσεις.​​ Εξάλλου σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη ένας συνάδελφος να απασχοληθεί πάνω από 5 ώρες κατά τη διάρκεια​​ του​​ Σαββατοκύριακου ή επίσημης​​ αργίας, να προβλέπεται η χορήγηση ρεπό την επόμενη εργάσιμη.

Πρέπει να εκλείψουν​​ παράνομες πρακτικές​​ συμψηφισμού εργασίας κατά το Σαββατοκύριακο με χορήγηση ρεπό, προς αποφυγή καταβολής της πλήρους αποζημίωσης σύμφωνα με​​ τις προβλεπόμενες διατάξεις

 

  • Για τους συναδέλφους που προκύπτει ανάγκη απασχόλησης​​ κατά τη διάρκεια της αυξημένης ετοιμότητας, πρέπει να προβλεφθεί η παροχή αντίστοιχου​​ ρεπό​​ κατά τις εργάσιμες ημέρες.

Θεωρούμε​​ αδιανόητο ένας συνάδελφος που για παράδειγμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια έκτακτη ανάγκη μεταξύ 2 και 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας, να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του στις 8 το πρωί της ίδιας μέρας.

 

  • Σε κάθε περίπτωση, το​​ ωράριο εργασίας, όπως προβλέπεται από το νόμο και τις κλαδικές συμβάσεις, πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα.​​ 

Παράνομες πρακτικές​​ που​​ καταγγέλλονται σχετικά με εξοντωτικά ωράρια εργασίας που υπερβαίνουν ακόμη και τα 12ωρα,​​ είτε μέσω υπερωριών, είτε μέσω τηλεργασίας είτε μέσω​​ stand​​ by,​​ πρέπει να εκλείψουν οριστικά.

  • Η Διοίκηση της Τράπεζας οφείλει να μεριμνήσει για την άμεση στελέχωση των τμημάτων που​​ παρουσιάζουν χρόνιες ελλείψεις σε στελεχειακό δυναμικό, σύμφωνα με τις ήδη καταγραμμένες ανάγκες των υπευθύνων των τμημάτων.

Η διατύπωση των προτάσεων​​ και ο​​ άμεσος συντονισμός των ενεργειών ΟΛΩΝ των Συλλόγων​​ κρίνεται απαραίτητος δεδομένου​​ του επείγοντος χαρακτήρα των εργασιακών προβλημάτων των συναδέλφων που αναμένουν την παρέμβασή μας.

Ο Σύλλογός μας προτίθεται να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να εξαλειφθούν χρόνιες παθογένειες​​ που απειλούν την ψυχοσωματική υγεία και την εργασιακή αξιοπρέπεια των συναδέλφων μας.

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

             Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

   ​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ                     Γοίλιας Ισίδωρος

1