Tue, 16 April 2024

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ​​ 4ΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ​​ ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ​​ 

Απαντάμε στη βίαιη συρρίκνωση με σχέδιο και αναπτυξιακή προοπτική

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

μετά τις απόλυτα επιτυχημένες, δυναμικές κινητοποιήσεις των δύο προηγούμενων εβδομάδων σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία,​​ ο Σύλλογός μας ανέλαβε την πρωτοβουλία και κατέθεσε ήδη επίσημα πρόταση στη Διοίκηση της Τράπεζας για την υιοθέτηση του μοντέλου της 4ήμερης εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών,​​ όπως εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε ευρωπαϊκές εταιρείες αιχμής,​​ πρόταση η οποία έχει ήδη αναδειχθεί σε πολλά ενημερωτικά μέσα.

Για το Σύλλογό μας, η εφαρμογή της 4ήμερης εργασίας αποτελεί τη βιώσιμη εναλλακτική πρόταση, απέναντι στα αδιέξοδα που δημιουργεί η βίαιη συρρίκνωση της Τράπεζας, δεδομένου ότι:

  • αναστρέφει το κλίμα εργασιακής αβεβαιότητας και αξιοποιεί πλήρως τις παραγωγικές δυνατότητες των εργαζόμενων.

  • αποκαθιστά, έστω και μερικώς, την πληγείσα φήμη της Τράπεζας και την εμπιστοσύνη των πελατών, ιδιαίτερα της περιφέρειας, οι οποίοι απειλούνται με αποκλεισμό από τραπεζικές υπηρεσίες και προϊόντα.

  • προσφέρει μια αναπτυξιακή προοπτική,​​ που στην ουσία επενδύει στο ανθρώπινο κεφάλαιο κι όχι στις αποτυχημένες επιλογές της βίαιης συρρίκνωσης.​​ 

Η εμπιστοσύνη στους στυλοβάτες αυτής της Τράπεζας, στους εργαζόμενους, είναι βέβαιο ότι θα αποφέρει υπερπολλαπλάσιο όφελος από ό,τι η αγορά πολυτελών γραφείων στο Ελληνικό ...

Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους Συλλόγους Εργαζομένων και την ΟΤΟΕ, να στηρίξουμε από κοινού και να αναδείξουμε το μοναδικό σχέδιο που αλλάζει την Agenda της συρρίκνωσης και υπερασπίζεται τις θέσεις εργασίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβαση των τοπικών κοινωνιών σε ποιοτικές τραπεζικές υπηρεσίες.

     ​​ Σας κοινοποιούμε και το Δελτίο Τύπου που εστάλη στα ΜΜΕ (δείτε παρακάτω).

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

             Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

​​  ​​ ​​ ​​​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ                   ​​ ​​ ​​ ​​​​ Γοίλιας Ισίδωρος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ 4ΗΜΕΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), κατά τη σημερινή συνάντηση με τη Διοίκηση, υπέβαλε επισήμως αίτημα​​ εφαρμογής 4ήμερης εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών στη μεγαλύτερη συστημική Τράπεζα της χώρας.

Απέναντι στην επιλογή της συρρίκνωσης που προβλέπει το​​ Business​​ Plan​​ 2022-25 και τη δυσαρέσκεια των τοπικών κοινωνικών από το κλείσιμο καταστημάτων και την απώλεια θέσεων εργασίας, η εφαρμογή ενός καινοτόμου μοντέλου 4ήμερης απασχόλησης μπορεί να δώσει μια νέα προοπτική, σύμφωνα με τις πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη σε ευρωπαϊκές εταιρείες αιχμής.

Τόσο η διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού της Τράπεζας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όσο και οι νέες τάσεις στην αγορά εργασίας που προσεγγίζουν την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας με μια νέα οπτική, συνηγορούν υπέρ της πιλοτικής εφαρμογής του μοντέλου που στοχεύει σε​​ 100% αποδοχές, 80% απασχόληση, 100% παραγωγικότητα.​​ 

Με τον τρόπο αυτό, η Τράπεζα μπορεί να οδηγηθεί έξω από το φαύλο κύκλο της συρρίκνωσης, να εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας, να υπηρετήσει το ζητούμενο της ανάπτυξης και να ενισχύσει το κύρος και τη φήμη της ως ηγετική Τράπεζα της χώρας.​​ 

Ταυτόχρονα:

  • Θα αξιοποιήσει πλήρως τις παραγωγικές ικανότητες των εργαζόμενων.

  • Θα αναβαθμίσει την εταιρική της ταυτότητα, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία του επιχειρηματικού γίγνεσθαι.

  • Θα δώσει νέο όραμα εταιρικής διακυβέρνησης που θα προάγει την σταθερότητα και την ανάπτυξη.

  • Θα ευθυγραμμισθεί με τις νέες τάσεις στην αγορά εργασίας που έχουν δημιουργηθεί μετά την ενεργειακή κρίση, αναβαθμίζοντας την εικόνα της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας στα μάτια εργαζόμενων και των πελατών.

 

Η εφαρμογή της 4ήμερης εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών είναι η απάντηση στα αδιέξοδα που δημιουργεί η βίαιη συρρίκνωση της Τράπεζας Πειραιώς.

 

 Για το Δ.Σ του ΣΕΥΤΠΕ

 

Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

Μπεμπένης Εμμανουήλ                   ​​   Γοίλιας Ισίδωρος

 

3