ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ AΥΞΗΣΕΙΣ
ΤΙ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ και EUROBANK;
Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,
η απεργία στις 21ης Ιουνίου, σε συνέχεια μιας σειράς κινητοποιήσεων σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, υποχρέωσε την Τράπεζα σε αναδίπλωση, όσον αφορά το σχεδιασμό της για νέα βίαιη συρρίκνωση του Δικτύου, δίνοντας παράλληλα προοπτική δικαίωσης του αιτήματος για υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των συναδέλφων.
Ωστόσο, μετά από την πρωτόγνωρη σε συμμετοχή Απεργία κι ενώ έκτοτε πραγματοποιήθηκε ήδη μια συνάντηση του ΣΕΤΠ με τη Διοίκηση, δεν υπάρχει δυστυχώς καμία ενημέρωση για τα αποτελέσματά της, δημιουργώντας μια σειρά από εύλογα ερωτήματα:
Γιατί ο ΣΕΤΠ που εκπροσωπεί το 33% των εργαζομένων στην Τράπεζα, κι ενώ προβλέπεται από τη νομοθεσία η συμμετοχή ΟΛΩΝ των Συλλόγων στη διαδικασία για την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής, αποφεύγει να ενημερώσει Συλλόγους και εργαζόμενους, που ομόθυμα στήριξαν την προοπτική υπογραφής ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης;
Γιατί απορρίπτει την πρόταση να εκπροσωπείται το 100% των εργαζομένων, με την παρουσία ΟΛΩΝ των επιχειρησιακών σωματείων στις διαπραγματεύσεις, με τη σχετική διαδικασία να πραγματοποιείται πίσω από κλειστές πόρτες. Φοβίζει κάποιους η παρουσία των υπολοίπων και κυρίως του ΣΕΥΤΠΕ;
Γιατί στα αιτήματα της Απεργίας ο ΣΕΤΠ δεν αναφέρει πουθενά την αντίθεσή του στις ΑΠΟΣΧΙΣΕΙΣ, προκαλώντας με τη στάση του τη σφοδρή αντίδραση εργαζομένων σε υπηρεσίες και κυρίως αυτών της Real Estate, οι οποίοι έφθασαν μάλιστα στο σημείο στη συντριπτική τους πλειονότητα να προσυπογράψουν και σχετική επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων δηλώνουν ότι ΔΕΝ επιθυμούν να προσέλθει ο ΣΕΤΠ μόνος του στις διαπραγματεύσεις, αλλά να υπάρξει συμμετοχή ΟΛΩΝ των Συλλόγων στην ομάδα διαπραγμάτευσης, θέτοντας εμμέσως ζήτημα εμπιστοσύνης;
Τα κοινά προβλήματα των εργαζομένων απαιτούν ενωτική και διεκδικητική στάση από μέρους των Συλλόγων, μακριά από το δόγμα της μονοπωλιακής «αντιπροσωπευτικής» διαπραγμάτευσης, που δυστυχώς ευνοεί μόνο τη Διοίκηση της Τράπεζας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε κάτι παραπάνω από αναγκαία, την άμεση:
ενημέρωση και συντονισμό της δράσης όλων των Συλλόγων Εργαζομένων, προκειμένου να κλιμακώσουμε τον κοινό αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.
συγκρότηση κοινής διαπραγματευτικής ομάδας από όλους τους Συλλόγους Εργαζομένων, που θα μεγιστοποιήσει τη διαπραγματευτική ισχύ απέναντι στη Διοίκηση της Τράπεζας.
συλλογική διαπραγμάτευση για το σύνολο των αιτημάτων των συναδέλφων, με κυρίαρχα:
την προστασία των θέσεων εργασίας σε δίκτυο και κεντρικές υπηρεσίες,
την θεσμοθέτηση επιδομάτων για τις θέσεις ευθύνης και τους ειδικούς ρόλους,
την κατοχύρωση πραγματικών μισθολογικών αυξήσεων, που θα αναγνωρίζουν έμπρακτα τη συμβολή των εργαζομένων στην κερδοφορία του Οργανισμού. Η ετήσια αύξηση ποσοστού 1,75% της κλαδικής δυστυχώς μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί με τον πληθωρισμό ήδη να καλπάζει σε ποσοστό άνω του 11%.
Επιπλέον, οι έκτακτες εφάπαξ παροχές που γνωστοποιήθηκαν (300€ σε όλους στη Eurobank και 700€ στους συναδέλφους της Εθνικής με μικτό μισθό μέχρι 2.500€) όσο ενδεχομένως ελκυστικές και αν φαντάζουν, αντιμετωπίζουν προσωρινά τις επιπτώσεις της ακρίβειας που απειλεί με φτωχοποίηση τους συναδέλφους, και έχουν χαρακτήρα έκτακτων «κινήτρων» αντί μόνιμων και θεσμοθετημένων μισθολογικών αυξήσεων. Επιπλέον, στην Εθνική συζητείται η αύξηση ήδη καταβαλλόμενου επιδόματος κατά 66€ σε δόσεις για όλο το δίκτυο, πέραν των υπολοίπων (ευθύνης, βαθμού, υπογραφής).
Συνεχίζουμε τον Αγώνα μας για την προστασία των θέσεων εργασίας και την κατοχύρωση πραγματικών μισθολογικών αυξήσεων.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Μπεμπένης Εμμανουήλ Γοίλιας Ισίδωρος