Sat, 20 July 2024

 

ΨΗΦΙΑΚΗ​​ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ​​ ΠΙΣΤΗ​​ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΜΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ​​ 

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί​​ συνάδελφοι,

η​​ εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς, παρά τις διθυραμβικές εξαγγελίες για διασφάλιση του νομίμου ωραρίου,​​ έχει​​ ήδη​​ δημιουργήσει πρακτικές δυσχέρειες και κυρίως έχει προκαλέσει εύλογες ανησυχίες στους συναδέλφους​​ μας, από τις πρώτες μέρες της εφαρμογής της.

Ο Σύλλογός​​ μας,​​ έχοντας δώσει έναν τιτάνιο αγώνα για την προστασία του νομίμου ωραρίου εργασίας​​ -​​ βλ.​​ μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά​​ κτήριο Συγγρού 87​​ (πρόστιμο 1.650.000€)​​ και τριήμερο κλείσιμο καταστήματος Β. Όλγας στη Θεσσαλονίκη -​​ δεν θα επιτρέψει η ψηφιακή κάρτα εργασίας να​​ αποτελέσει​​ άλλοθι​​ που θα​​ αφήνει​​ έστω​​ και την παραμικρή​​ χαραμάδα​​ παραβίασης του​​ νομίμου​​ εργάσιμου χρόνου.

 ​​ ​​ ​​​​ Συγκεκριμένα, θα θέλαμε​​ να επισημάνουμε τα εξής:

  • δεδομένου ότι η Τράπεζα έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί αυτόνομο σύστημα ωρομέτρησης,​​ το οποίο εμφανίζει ΜΟΝΟ στιγμιαία την ώρα εισόδου​​ -​​ εξόδου,​​ αντί της εφαρμογής​​ Ergani​​ Card​​ Scanner,​​ η οποία μεταδίδει αυτόματα​​ και​​ σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο Π.Σ.ΕΡΓΑΝΗ, πως διασφαλίζεται​​ η ορθή αποτύπωση του ωραρίου​​ εφόσον​​ στην ουσία παρεμβαίνει η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού;

  • σε καταστήματα και υπηρεσίες δόθηκαν​​ ήδη προφορικές​​ οδηγίες από στελέχη της Τράπεζας,​​ είτε​​ να κάνουν​​ clock​​ in​​ και​​ clock​​ out​​ σύμφωνα με το καταγεγραμμένο ωράριο και ακολούθως να συνεχίσουν να εργάζονται υπερωριακά, είτε να κάνουν​​ clock​​ in​​ αργότερα από την ώρα προσέλευσης για να αποκρύψουν τις​​ απλήρωτες υπερωρίες.

  • κάποιοι συνάδελφοι εμφανίζονται​​ ως εργαζόμενοι άνευ ωραρίου,​​ χωρίς να πληρούνται οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις που θα δικαιολογούσαν την ιδιότητα αυτή.

  • οι υπολογιστές, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις​​ χρήζουν αντικατάστασης, παρουσιάζουν προβλήματα κατά την πρωινή έναρξη με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί​​ μας​​ ενώ προσέρχονται εγκαίρως,​​ δεν είναι εφικτό​​ να καταγράψουν άμεσα την ώρα προσέλευσής​​ τους, με συνέπεια​​ να εμφανίζονται αργοπορημένοι​​ ως​​ προς την έναρξη του ωραρίου.

Για τους λόγους αυτούς:

Καλούμε τους συναδέλφους​​ μας​​ να ελέγχουν σε καθημερινή βάση τα στοιχεία ωραρίου τους στην εφαρμογή​​ My​​ Ergani.​​ Σε​​ κάθε​​ περίπτωση που η καταγραφή​​ είναι διαφορετικά από τις ώρες που έχουν κάνει​​ clock​​ in​​ και​​ clock​​ out​​ στο πρόγραμμα​​ «ψηφιακή κάρτα»​​ της Τράπεζας Πειραιώς, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσουν​​ άμεσα​​ με το​​ Σύλλογό μας.​​ 

Ειδικά​​ για τους συναδέλφους που εργάζονται​​ με υπερωριακή απασχόληση, και τα στοιχεία ωραρίου τους στο​​ My​​ Ergani​​ δεν είναι​​ τα πραγματικά,​​ συστήνεται​​ ​​ να κάνουν​​ καθημερινά​​ print​​ screen​​ της οθόνης την ώρα τoυ​​ clock​​ in​​ και του​​ clock​​ out​​ και ομοίως να επικοινωνούν με το Σύλλογό μας.​​ 

Επίσης​​ καλούμε τους συναδέλφους να καταγγείλουν​​ στο Σύλλογό μας, κάθε απόπειρα​​ χειραγώγησης ή πειθαναγκασμού προς το σκοπό παροχής απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης, προκειμένου να αναληφθούν οι από μέρους μας ενδεδειγμένες ενέργειες.

Καλούμε τη Διοίκηση​​ της Τράπεζας, εφόσον δεν χρησιμοποιεί​​ το σύστημα​​ My​​ Ergani,​​ να​​ εφαρμόσει την​​ αυτόματη διακοπή πρόσβασης​​ ​​ - αποσύνδεση​​ σε όλα τα πληροφορικά συστήματα​​ των συναδέλφων,​​ μετά την​​ καταχώρηση της αποχώρησης του εργαζόμενου στην εφαρμογή​​ ψηφιακή κάρτα.

Θα ζητήσουμε από​​ την Επιθεώρηση Εργασίας​​ να​​ προχωρήσει​​ στους απαιτούμενους ελέγχους,​​ προκειμένου να εμπεδωθεί​​ η​​ νομιμότητα ως προς την πιστή εφαρμογή​​ του νομίμου ωραρίου εργασίας.

Τέλος,​​ καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να εφαρμόσει​​ άμεσα​​ την ψηφιακή κάρτα και στους τηλεργαζόμενους, με την προϋπόθεση ότι​​ μετά​​ τη δήλωση εξόδου από την εργασία​​ θα γίνεται αυτόματο κλείδωμα όλων των εφαρμογών του υπολογιστή του χρήστη (αυτόματη αποσύνδεση του τηλεργαζόμενου),​​ συμπεριλαμβανόμενης της​​ ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μετά το πέρας​​ του​​ ωραρίου. 

Από την πλευρά μας,​​ είναι αυτονόητη η δέσμευση ότι​​ θα συνεχίσουμε​​ ΜΑΖΙ​​ να εργαζόμαστε​​ για την εφαρμογή της​​ νομιμότητας χωρίς αστερίσκους, παρεκβάσεις και​​ συμβιβασμούς.​​ 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ​​ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

​​ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΕΓΓΥΗΤΕΣ​​ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας​​ 216 4001691 - 3 (εσ. 81691 - 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141)​​ & 216 9001245.

.   ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ ​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Ο Πρόεδρος  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Ο Γεν. Γραμματέας  ​​ ​​​​ 

 

​​  ​​​​ Μπεμπένης​​ Εμμανουήλ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​ ​​​​ ​​ Γοίλιας​​ Ισίδωρος  ​​​​ 

1