Tue, 30 May 2023

 

 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΑΔ

ΕΝΟΨΕΙ ΘΕΡΜΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

σας ενημερώνουμε ότι πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη​​ συνάντηση του Συλλόγου μας με τον Ανώτερο Γενικό Διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού κο. Γεωργόπουλο​​ και τους κ.κ. Κατσουράνη​​ και Κεσόγλου.

Στη συνάντηση αυτή, τέθηκαν εξαρχής από πλευράς μας οι κόκκινες γραμμές, καθώς ήδη διαβλέπουμε παρασκηνιακές διεργασίες από πλευράς Διοίκησης που εκ νέου στοχεύουν στη συρρίκνωση του Δικτύου των καταστημάτων, ακολουθούμενες από ένα νέο πρόγραμμα …«εθελούσιας» εξόδου,​​ με τις συνήθεις πιέσεις και τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα:

 • με αφορμή εν εξελίξει διεργασίες σε καταστήματα του Δικτύου (Κόρινθος, Χανιά, κ.α) τονίσαμε ότι για ακόμη μία φορά​​ θα σταθούμε απέναντι στα αποτυχημένα επιχειρηματικά σχέδια της Διοίκησης Μεγάλου, επιλέγοντας τον υπερήφανο δρόμο του Αγώνα​​ για την ανατροπή των αντεργατικών σχεδιασμών, που μονίμως βάλλουν εναντίον των συναδέλφων μας και έχουν ως στόχο την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.​​ Τις επόμενες μέρες οργανώνουμε και πάλι δυναμικά τον Αγώνα μας,​​ όπως αυτός ξεκίνησε απόλυτα επιτυχημένα με μπροστάρη το ΣΕΥΤΠΕ στα καταστήματα της Αχαΐας, με τη στήριξη των τοπικών εργατικών, αυτοδιοικητικών και επαγγελματικών ενώσεων,​​ έχοντας ως στόχο να παραμείνουν ανοικτά τα τραπεζικά καταστήματα με απόλυτα προστατευμένες τις θέσεις εργασίας των συναδέλφων μας,​​ στην υπηρεσία των τοπικών κοινωνιών.​​ Αυτά, βεβαίως, για τις … «υπεύθυνες» συνδικαλιστικές δυνάμεις αποτελούν ψιλά γράμματα, καθώς για το μόνο από το οποίο δεν έχουν αποκοπεί είναι ο συνεπής εργοδοτισμός τους…

 • και επειδή κατά το κοινώς λεγόμενο «ο κόσμος το ’χει τούμπανο»,​​ μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου το αμέσως επόμενο διάστημα, σπεύσαμε για ακόμη μία φορά να ξεκαθαρίσουμε ότι από πλευράς μας θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα άσκησης οποιασδήποτε μορφής πιέσεων, «προτροπών» ή «παραινέσεων»,​​ προκειμένου συνάδελφοί μας να υποχρεωθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό.​​ 

Παράλληλα,​​ ζητήσαμε εκ νέου την άμεση τοποθέτηση των συναδέλφων μας στη Θεσσαλονίκη,​​ όπως έχει ήδη ζητηθεί και από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας​​ κατόπιν αιτήματός μας,​​ που παράτυπα​​ παραμένουν σε καθεστώς άτυπης διαθεσιμότητας χωρίς να τους έχουν ανατεθεί νέα τραπεζικά καθήκοντα.​​ Εδώ η αφωνία των γνωστών προθύμων σε όλο της το μεγαλείο!

 • επανήλθαμε για ακόμη μία φορά σε φαινόμενα αναξιοκρατίας, εργασιακού εκφοβισμού, άσκησης υπέρμετρης ψυχολογικής πίεσης για την επίτευξη ανέφικτων στόχων, αντιεπαγγελματικών συμπεριφορών με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και ταυτόχρονης απαξίωσης της συνεισφοράς των εργαζομένων,​​ που μάλιστα βρέθηκαν κατόπιν παρέμβασής μας στο στόχαστρο και των ελεγκτικών μηχανισμών της Επιθεώρησης Εργασίας. Δυστυχώς, και παρά το γεγονός ότι τέτοιου είδους ζητήματα εντοπίζονται σε μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση σε όλη την Τράπεζα, εντούτοις​​ η εικόνα ειδικά στην περιοχή ευθύνης Δικτύου Β. Ελλάδας παραμένει κατά κάποιο ανεξήγητο τρόπο παγιωμένη και ιδιαίτερα ανησυχητική​​ και τονίσαμε την ανάγκη από πλευράς ΔΑΔ να υπάρξουν άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις.​​ Ο Σύλλογός μας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εκεί εξελίξεις και είναι έτοιμος να παρέμβει με κάθε πρόσφορο μέσο.​​ 

 • τονίσαμε ότι​​ η πιστή τήρηση του νομίμου ωραρίου εργασίας, που φέρει το ξεκάθαρο αποτύπωμα της διαχρονικά αποτελεσματικής δράσης του ΣΕΥΤΠΕ, παραμένει προτεραιότητά μας χωρίς εκπτώσεις ή παρεκκλίσεις.​​ Δεν πρόκειται να ανεχθούμε η υπερωριακή απασχόληση, που ήδη καταγράφεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας, να μην αποζημιώνεται, με τους εκπροσώπους της Διοίκησης να δεσμεύονται ότι θα εξετάσουν άμεσα το ζήτημα. Επιπλέον,​​ ξεκαθαρίσαμε ότι δεν δικαιολογείται ο υψηλός αριθμός συναδέλφων​​  που έχει χαρακτηρισθεί ως «άνευ ωραρίου», και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε ο σχεδιασμός αυτός να λειτουργήσει ως δούρειος ίππος απλήρωτων υπερωριών.

 • επαναφέραμε το ζήτημα της προστασίας των εργαζομένων στο Δίκτυο, σε περίπτωση εκδήλωσης φαινομένων λεκτικής ή άλλης βίας​​ (ας μην λησμονούμε το σχετικά πρόσφατο περιστατικό στο κατάστημα Αγ. Στεφάνου Αττικής, με πελάτη να απευθύνεται σε εργαζόμενη κραδαίνοντας μαχαίρι!), ζητώντας να υπάρξει από πλευράς ΔΑΔ σχετική υπενθύμιση και σχετική πρόνοια για εκπαίδευση σε περιπτώσεις διαχείρισης τέτοιων εξαιρετικά ευαίσθητων ζητημάτων, που δυστυχώς πληθαίνουν (τουλάχιστον σε επίπεδο λεκτικής βίας).​​    

 • τονίσαμε την πάγια θέση του Συλλόγου μας ότι με ευκαιριακές και συμβολικές παροχές (bonus) ούτε αναγνωρίζεται η συνεισφορά των εργαζομένων, ούτε καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες τους,​​ πόσο μάλλον σε συνθήκες​​ ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, τη στιγμή μάλιστα που συνάδελφοι σε καταστήματα και υπηρεσίες δεν έλαβαν την παραμικρή ανταμοιβή.

 • επαναφέραμε μια σειρά δίκαιων οικονομικών αιτημάτων,​​ όπως:​​ 

 • την πλήρη κάλυψη της κατασκηνωτικής δαπάνης, για τις περιπτώσεις των συναδέλφων που εξακολουθεί και παραμένει αδικαιολόγητα σε εκκρεμότητα.​​ 

 • την καταβολή της ειδικής ενίσχυσης (200€) για το 2022 - 23 και στους συναδέλφους που εκτελούν χρέη ειδικών ρόλων, χωρίς να είναι επίσημα χαρακτηρισμένοι (acting).

 • την αναπροσαρμογή του προβλεπόμενου ποσού καθώς και των αποστάσεων χιλιομετρικής αποζημίωσης.

 • την πραγματική ενίσχυση των εργαζομένων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε περιοχές, στις οποίες το κόστος διαβίωσης κρίνεται απαγορευτικό​​ (π.χ. Μύκονος, Σαντορίνη κ.λπ.).

 • την απόδοση των ατομικών εισφορών του ΤΕΑ, στους συναδέλφους που με απόφαση της Τράπεζας αποσχίστηκαν,​​ και για τους οποίους συνεχίζουμε τις νομικές μας ενέργειες μέχρι την πλήρη δικαίωση και επάνοδό τους στο φυσικό εργασιακό τους χώρο, την Τράπεζα Πειραιώς.

Κλείνοντας,​​ καλούμε ΟΛΟΥΣ εσάς, τους συναδέλφους μας, σε πραγματική εγρήγορση και επαγρύπνηση καθώς οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της Διοίκησης είναι πάντοτε παρόντες. Μέχρι την οριστική ανατροπή τους, με τον Αγώνα ΟΛΩΝ μας, με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη!

Με ​​ συναδελφικούς χαιρετισμούς

                      Ο Πρόεδρος                                    ​​ Ο Γεν. Γραμματέας

                       ​​ Μπεμπένης ​​ Εμμανουήλ                          ​​ ​​ ​​​​  Γοίλιας Ισίδωρος