Thu, 18 July 2024

 

 

Ο​​ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ​​ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ​​ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ​​ 

ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΤΕΜΑΧΙΖΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ​​ 

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

το άνοιγμα της αντεργατικής βεντάλιας, που επιχειρείται από πλευράς Διοίκησης μέσα στον καύσωνα του μετασχηματισμού, περιλαμβάνει και την​​ επίθεση στο τελευταίο εργασιακό ανάχωμα, τον Οργανισμό Προσωπικού.​​ 

To​​ συγκεκριμένο κείμενο​​ (επισυνάπτεται για δική σας ενημέρωση και χρήση),​​ αποτελείται από 31 άρθρα, και φέρει τη θεσμική κατοχύρωση των υπογραφών των τότε Υπουργών Απασχόλησης και Εμπορίου.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος,​​ γιατί συμβαίνει αυτό;​​ 

Μα γιατί με πολύ απλά λόγια​​ ο Οργανισμός Προσωπικού της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπει, πέραν των υπολοίπων, συγκεκριμένη βαθμολογική προώθηση και σημαντικές μισθολογικές προσαυξήσεις για τους εργαζόμενους, ανάλογα με την προϋπηρεσία τους (και όχι τα πολυδιαφημισμένα "καθρεφτάκια" του Job Family Model),​​ και αποτελεί ασπίδα από καταχρηστικές μεταθέσεις​​ (τόσο επίκαιρο στις μέρες μας!),​​ επιτρέποντας παράλληλα τη δυνατότητα λύσης της εργασιακής σχέσης μόνο για σπουδαίο λόγο.

Μπορεί η Τράπεζα να τροποποιήσει μονομερώς τον Οργανισμό Προσωπικού;​​ 

Βεβαίως και όχι,​​ για αυτό και επιζητεί τη συναίνεση του αντιπροσωπευτικού Συλλόγου, σε μια "διαπραγμάτευση" κατά το γνωστό πρότυπο των επιχειρησιακών συμβάσεων, όπου για ακόμη μία φορά στην προκρούστεια κλίνη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας θα μπουν τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Για το λόγο αυτό,  επιχειρείται να παρουσιαστεί εμμέσως σαν κάτι αναχρονιστικό που έρχεται από τη μακρινή δεκαετία του ΄70 και που ως τέτοιο είναι λογικό υποτίθεται να χρήζει αναθεώρησης και προσαρμογής στα σημερινά δεδομένα.

Είναι όμως έτσι; Ας δούμε με συγκεκριμένα παραδείγματα τι πραγματικά ισχύει.

Ο Οργανισμός Προσωπικού:

α) κατοχυρώνει στην ουσία το αμετάθετο εκτός νομού.​​ Το γεγονός αυτό είναι εξόχως σημαντικό, τη στιγμή μάλιστα που επιχειρήθηκε ως γνωστόν σε πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν να παρουσιαστεί σε συναδέλφους μας ως μονόδρομος η αποδοχή ενός ψευδεπίγραφου προγράμματος «εθελούσιας», καθώς σε αντίθετη περίπτωση προτεινόταν ως μοναδική εναλλακτική λύση η προοπτική παροχής εργασίας, μακράν του τόπου μόνιμης κατοικίας.

Η προστασία του αμετάθετου επιβεβαιώνεται ήδη από δικαστικές αποφάσεις που μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί, όπως και από την απόφαση - σταθμό της Επιθεώρησης Εργασίας Λάρισας, η οποία στην περίπτωση των συναδέλφων μας που προσέφυγαν και ανήκαν στην ευρύτερη ομάδα των 52 εργαζομένων, τους οποίους παρατύπως η τράπεζα κρατούσε επί 5μηνο σε καθεστώς υποχρεωτικής αδείας με αποδοχές, συνέστησε την τοποθέτησή τους σε καταστήματα της ίδιας περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας τους, λαμβάνοντας υπ’  όψιν της τη σχετική διάταξη του Οργανισμού Προσωπικού.

Εκτιμώντας ότι οι αντεργατικοί σχεδιασμοί περαιτέρω συρρίκνωσης του  Δικτύου των περιφερειακών καταστημάτων θα επανέλθουν στο προσκήνιο, ενδεχομένως και αμέσως μετά το τέλος των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών για ευνόητους λόγους, η σημασία του Οργανισμού Προσωπικού στο ζήτημα της προστασίας του αμετάθετου είναι καθοριστική.

β) προβλέπει με τρόπο ξεκάθαρο επιδόματα​​ (Ισολογισμού, πολυετίας, θέσης ευθύνης, στεγαστικό, καυσίμων), έξοδα παραστάσεως, προσαυξήσεις, οδοιπορικά, δίδακτρα ξένων γλωσσών, χρηματικά βραβεία για τα παιδιά των υπαλλήλων κ.ο.κ.​​ 

Τα ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν είναι τα εξής:

Πως είναι δυνατόν η Τράπεζα να περιορίζεται μόνο στην καταβολή των χρηματικών βραβείων για τα παιδιά των υπαλλήλων που αρίστευσαν, τη στιγμή που​​ ο Οργανισμός Προσωπικού της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπει βαθμολογική προαγωγή κατ’ αρχαιότητα, κατ’ εκλογή και κατ’ απόλυτη εκλογή, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Εθνική Τράπεζα,​​ ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας,​​ και αντίστοιχη μισθολογική προσαύξηση;​​ Γιατί οι εργαζόμενοι σε θέσεις ευθύνης (Διευθυντές, Υποδιευθυντές και Προϊστάμενοι) και ειδικούς ρόλους, όπως και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δεν βλέπουν το παραμικρό στη μισθοδοσία τους, σε μόνιμη και σταθερή βάση;

Σε όσους ενδεχομένως σπεύσουν να αναρωτηθούν μήπως αυτά συμβαίνουν σε κάποια άλλη Τράπεζα, τους​​ κοινοποιούμε απόσπασμα της Επιχειρησιακής Σύμβασης του 2004​​ (όχι του 1976), που ισχύει και δεσμεύει την Τράπεζα Πειραιώς, όπου ξεκάθαρα στο άρθρο 4 γίνεται λόγος για επίδομα βαθμού, το οποίο προσαυξάνεται κατά 6% μέχρι και το βαθμό του Λογιστή Β΄ και κατά 4% από το Λογιστή Α΄ και πάνω.

cid:1898c924ab94ce8e91

Τι συμβαίνει λοιπόν;​​ Γιατί δεν αποδίδονται οι βαθμοί και οι προβλεπόμενες μισθολογικές προσαυξήσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του Οργανισμού Προσωπικού;​​ 

Μα γιατί πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα γραφής εκείνων που αντί να αντιπροσωπεύουν, καταβαραθρώνουν τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας. Και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι εκείνο που δεν αποτόλμησε καμία από τις προηγούμενες διοικήσεις του ΣΕΤΠ, φοβούμενες προφανώς την κατακραυγή των συναδέλφων, επιχειρείται στην παρούσα συγκυρία, σε αγαστή συνεργασία με μια Διοίκηση που εμμονικά στοχεύει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να περιορίσει τα εργασιακά δικαιώματα, δείχνοντας διαρκώς την πόρτα της εξόδου σε έμπειρο και αξιόλογο δυναμικό. 

 Έχουν όμως και οι συνάδελφοι ευθύνη για το ποια σωματεία εντέλει στηρίζουν ή απλώς ανέχονται … Και είναι επίσης οι μόνοι που μπορούν να οδηγήσουν σε αναδίπλωση τον ΣΕΤΠ από μια βλαπτική για τα συμφέροντά μας "διαπραγμάτευση".

γ) προβλέπει τη δυνατότητα λύσης της σύμβασης εργασίας μόνο για σπουδαίο λόγο!

Η σημασία της παραπάνω πρόβλεψης είναι καθοριστική και προστατευτική των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η καλύτερη απάντηση απέναντι σε αυθαίρετες ερμηνείες ή πολύ περισσότερο αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές και πρακτικές, που επιχειρούν εμμέσως και αυθαίρετα να συνδέσουν το εργασιακό μας μέλλον με την αποτελεσματική ή μη προώθηση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

Κατά την άποψή μας, οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη επί του θέματος θα συνιστά ολέθρια οπισθοχώρηση από ένα θεμελιώδες εργασιακό δικαίωμα. 

δ) προβλέπει διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού.​​ Η σημασία της συγκεκριμένης διάταξης είναι αυταπόδεικτη και η μόνη που μπορεί να περιορίσει τις αυθαίρετες πρακτικές στο ζήτημα αυτό, πόσο μάλλον από τη στιγμή που η Διοίκηση οδηγεί στην «εθελούσια» ανεργία έμπειρους συναδέλφους μας μέσω κλεισίματος καταστημάτων και σειράς παράνομων αποσχίσεων, απαξιώνοντας εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ από το παράθυρο κάνει προσλήψεις π.χ. γόνων αποστράτων αξιωματικών (άραγε με ποιες διαδικασίες;), όπως έχουμε ήδη αποκαλύψει.​​ 

ε) Πειθαρχικά συμβούλια​​ με 2 εκπροσώπους των εργαζομένων και ρητή υποχρέωση της Τράπεζας να​​ «διασφαλίζει συνθήκες σεβασμού τής προσωπικότητας και τής αξιοπρέπειας τού Προσωπικού στην εκτέλεση της υπηρεσίας του».

Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι ... "αναχρονιστικές" διατάξεις, τις οποίες η Διοίκηση έχει βάλει στο στόχαστρο και θα θελήσει να ξηλώσει με τη σύμπραξη των «υπεύθυνων» συνδικαλιστών.

Θα το επιτρέψουμε;​​ 

Όχι μόνο δεν συναινούμε στην οποιαδήποτε θολή επικαιροποίηση, αλλά διεκδικούμε την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Οργανισμού Προσωπικού.

Καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή τον ΣΕΤΠ να μην παραδώσει τον Οργανισμό Προσωπικού. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι ευθύνες του θα είναι βαρύτατες. 

Οποιαδήποτε «διαπραγμάτευση», που θα θίγει την ουσία και τον πυρήνα ισχυρών εργασιακών ρυθμίσεων του υφιστάμενου Οργανισμού με αντάλλαγμα κάποιο «τυράκι», θα συνιστά εκχώρηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, την οποία ο Σύλλογός μας ούτε προτίθεται να νομιμοποιήσει ούτε πολύ περισσότερο να προσυπογράψει.

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

             Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ ​​ Γοίλιας Ισίδωρος ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​      ​​ ​​​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ                  

2

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ compressed