Sat, 24 February 2024

 

 

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ …«ΤΣΕΚΟΥΡΑΤΕΣ»

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ;

 

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

η θερινή ραστώνη των ημερών σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει​​ να μας αποπροσανατολίζει από τις μύχιες προθέσεις της Διοίκησης,​​ οι οποίες όπως έγκαιρα έχουμε εκτιμήσει θα αποκαλυφθούν στις πραγματικές τους διαστάσεις με την έλευση της φθινοπωρινής περιόδου.

Άλλωστε,​​ η Διοίκηση της Τράπεζας​​ ουδέποτε έπαυσε να​​ συντηρεί​​ συνειδητά κλίμα εργασιακής ανασφάλειας​​ (βλ. τον​​ ιδιότυπο διαχωρισμό των εργαζομένων, με αδιαφανή κριτήρια, ως προς τις δύο παραλλαγές του προγράμματος ανάπτυξης δεξιοτήτων), επιμένοντας ταυτόχρονα στην πιστή εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου περαιτέρω​​ συρρίκνωσης του Οργανισμού, μέσα από τον επικείμενο θολό μετασχηματισμό της δομής των καταστημάτων.

Ταυτόχρονα, και κατά παράβαση των σχετικών προβλέψεων του Οργανισμού Προσωπικού, που όλως «συμπτωματικά» επιχειρείται η​​ αναθεώρησή του με τη συνδρομή των γνωστών προθύμων,​​ εντοπίσαμε μία ακόμη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη στην Τράπεζα Πειραιώς αριστούχων τέκνων αποστράτων αξιωματικών​​ (βλ. συνημμένο).

Δηλαδή, για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται, την ίδια στιγμή που η Τράπεζα με εμμονικό​​ τρόπο κάνει λόγο για δήθεν υπεράριθμο προσωπικό και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιχειρεί και θα εντείνει το επόμενο διάστημα τις πιέσεις, δείχνοντας για ακόμη μία φορά την πόρτα της … «εθελούσιας» εξόδου σε έμπειρους συναδέλφους μας,​​ από το παράθυρο και μέσα «στα μπάνια του λαού», μήπως και δεν τους πάρουμε είδηση, ​​ κάνουν προσλήψεις,​​ μετατρέποντας σε κουρελόχαρτο τον Οργανισμό Προσωπικού που προβλέπει:

  • συμμετοχή σε δημόσιο διαγωνισμό των υποψηφίων, με γραπτές εξετάσεις και διαδικασία προσωπικής συνέντευξης, και κατάρτιση πινάκων κατά βαθμολογική σειρά.

  • τo​​ 50% των θέσεων που προκηρύσσονται απευθύνεται σε επιτυχόντα τέκνα των υπαλλήλων ή των συνταξιούχων υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς!

Γιατί δεν εφαρμόζονται οι πρόνοιες του Οργανισμού Προσωπικού για τις προσλήψεις; Γιατί δεν προκηρύσσονται οι θέσεις και​​ γιατί αποκλείονται τα παιδιά των συναδέλφων μας από έναν ανοικτό, διαφανή και δημόσιο διαγωνισμό,​​ όπως θα έπρεπε κανονικά να διενεργηθεί;​​ Μήπως τα παιδιά μας είναι ενός κατώτερου θεού, ενώ την ίδια στιγμή προτιμώνται κάποια άλλα επειδή έχουν γονείς που μάλλον τα λένε … «τσεκουράτα»;​​ 

Προσπαθούμε να βρούμε ύστατο καταφύγιο στο χιούμορ και στη γνωστή ατάκα εκείνης της παλιάς καλής ελληνικής ταινίας, καθώς είμαστε πραγματικά εξοργισμένοι με την αλαζονική συμπεριφορά και το απύθμενο θράσος εκείνων, που ανερυθρίαστα καταπατούν οποιαδήποτε θεσμοθετημένη και διαφανή διαδικασία.​​ 

Προσλήψεις

Άλλωστε, οι μετρ της αδιαφάνειας έδωσαν και πάλι ρεσιτάλ στην πρόσφατη ανακοίνωση των​​ bonus,​​ χωρίς βεβαίως να πρωτοτυπήσουν και πάλι,​​ επιλέγοντας τη γνωστή αδιαφανή συνταγή, πετυχαίνοντας για άλλη μια φορά να δυσαρεστήσουν τους εργαζόμενους. Αν ​​ προσδοκούν με τον τρόπο αυτό να εκτονώσουν τη βαλβίδα των δίκαιων απαιτήσεων των εργαζομένων, για την έμπρακτη αναγνώριση της καθοριστικής συνεισφοράς τους στην επίτευξη των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας, τους απαντάμε ότι απατώνται οικτρά.

Και όπως πάντα,​​ ο εργοδοτισμός των γνωστών προθύμων​​ επιβάλλει για ακόμη μία φορά, για όλα τα παραπάνω θέματα, τη γνωστή εκκωφαντική αφωνία. Έχουμε όμως πει και θα συνεχίσουμε να λέμε ότι και οι συνάδελφοι φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το ποια σωματεία εντέλει στηρίζουν ή απλώς ανέχονται…

Συνάδελφοι,

έχουμε ήδη γράψει ότι​​ πολύ σύντομα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε νέα ψευδεπίγραφα διλήμματα.​​ Γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται κανενός είδους εφησυχασμός. Απέναντι στους αντεργατικούς σχεδιασμούς που να είστε βέβαιοι ότι εξυφαίνονται στο παρασκήνιο,​​ απαιτείται όπως έχουμε πει συστηματική προετοιμασία και προεργασία και κυρίως αγωνιστική ετοιμότητα​​ για την ανατροπή τους.

Οι εργαζόμενοι πολύ σύντομα θα αποδείξουν σε όσους σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς, ότι ο περίπατος που ονειρεύονται να κάνουν θα αποδειχθεί στην πράξη δρόμος τραχύς και ανηφορικός.​​ 

Να είστε όλοι καλά! Καλό Δεκαπενταύγουστο, καλό υπόλοιπο διακοπών!

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας 216 4001691 - 3 (εσ. 81691 - 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141)  & 216 9001245, 216 4001699 (εσ. 81699).

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​​​ Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Ο Πρόεδρος                             Ο Γεν. Γραμματέας

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​   ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Γοίλιας Ισίδωρος     ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ               ​​ 

4

Συνεργασία ΥΠΕΘΑ – ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ