Tue, 26 September 2023

 

 

BONUS ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ, ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ & ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

για ακόμη μια χρονιά, η Διοίκηση προκάλεσε κύμα δυσαρέσκειας με την διανομή των bonus. Αντί να ανταμείψει όλους τους συναδέλφους που συνετέλεσαν στην επίτευξη ρεκόρ κερδοφορίας του οργανισμού, παρότι παραμένουν μισθολογικά στάσιμοι για πάνω από μια δεκαετία και το πραγματικό εισόδημα των τραπεζοϋπαλλήλων έχει συρρικνωθεί, επέλεξε και πάλι, την προσφυγή σε αδιαφανή, άδικα και διαβλητά κριτήρια διανομής του.​​ 

Ωστόσο, η φτωχοποίηση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνάδελφοι, δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε αναπόφευκτη και τα ονοματεπώνυμα όσων έχουν την ευθύνη των χαμένων ευκαιριών είναι συγκεκριμένα. Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι μόνο με τρείς θεσμικές διαδικασίες μπορούν να επιτευχθούν αυξήσεις:​​ α) μέσω κλαδικής σύμβασης, β) επιχειρησιακής σύμβασης και γ) με βάση το διευθυντικό δικαίωμα.​​ 

Τι δεν πήγε καλά;

  • Αύξηση μέσω της κλαδικής  Σύμβασης.​​ Δυστυχώς η ΟΤΟΕ συμφώνησε με τους τραπεζίτες και υπέγραψε το 2022 αυξήσεις 5,5% συνολικά για μια τριετία, δηλαδή  ετήσια μεσοσταθμική αύξηση 1,7% τη στιγμή που άλλοι κλάδοι πήραν αύξηση μέχρι και 7% ενώ δεν τέθηκε καν η επαναφορά του επιδόματος ισολογισμού (ο ΣΕΤΠ συμφώνησε στην υπογραφή της κλαδικής με τις αυξήσεις - παρωδία).

  • Αύξηση μέσω της επιχειρησιακής Σύμβασης​​ που την υπογράφει το αντιπροσωπευτικό σωματείο.  Στην τελευταία επιχειρησιακή δόθηκε ετήσια ελεημοσύνη 200€ στους ρόλους (και μάλιστα εξαιρώντας τους​​ acting) κι ένα εφάπαξ συμβολικό ποσό για το σύνολο των συναδέλφων. Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία πρόνοια για θεσμοθετημένες μόνιμες ετήσιες αυξήσεις για όλους, για επιδόματα θέσεων ευθύνης και ρόλων όπως συμβαίνει σε άλλες Τράπεζες. Επίσης σε σκέψεις μας βάζει το γεγονός ότι  ΣΕΤΠ και Διοίκηση δεν επιθυμούσαν να παρευρίσκονται εκπρόσωποι άλλων σωματείων στη διαπραγμάτευση, παρά την επίσημα εκπεφρασμένη πρόθεσή τους. Γιατί άραγε αποκλείσθηκε η συμμετοχή και των άλλων σωματείων και μάλιστα κατά παράβαση απόφασης της Επιθεώρησης Εργασίας; Τελικά ο αντιπροσωπευτικός Σύλλογος αναζητά την ενότητα ή τη συνενοχή;

  • Αύξηση βάσει του διευθυντικού δικαιώματος. Η Διοίκηση αποφεύγει να δώσει οικειοθελώς ετήσια αύξηση σε όλους διότι θέλει να δίνει bonus κι αυξήσεις σε όποιους επιθυμεί με αδιαφανείς διαδικασίες, αδιαφορώντας για την βίαιη συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος όλων μας λόγω του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και τα bonus που δόθηκαν. Για ακόμη μια φορά, υπηρεσές, καταστήματα και μεμονωμένοι συνάδελφοι αντιμετωπίσθηκαν με άδικο τρόπο. Ενδεικτικά,​​ συνάδελφοι που έπιασαν τον ατομικό στόχο εξαιρέθηκαν από το bonus λόγω της πυξίδας του καταστήματος, άλλοι μετακινήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους με συνέπεια να στερηθούν την αναγνώριση της προσφοράς τους και βέβαια το ίδιο ομιχλώδες σκηνικό έλαβε χώρα και στις κεντρικές υπηρεσίες​​ όπου για παράδειγμα ορθώς επιβραβεύθηκαν τα επιχειρηματικά κέντρα, αλλά εξαιρέθηκαν άλλοι που υποστηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου. Αλήθεια η Διοίκηση θεωρεί ότι δεν προσφέρουν;

            Η επίκληση του διευθυντικού δικαιώματος, μόνο αλγεινή εντύπωση προκαλεί, καθώς επιχειρείται η συγκάλυψη ενός αντιαναπτυξιακού management το οποίο έχει ήδη εγκαταλειφθεί από τις Τράπεζες του ανταγωνισμού, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε αξιόλογες εφάπαξ παροχές και μόνιμες μισθολογικές αυξήσεις. Η μύχια επιθυμία της Τράπεζας να δημιουργήσει υπαλλήλους δύο ταχυτήτων, είναι καταδικασμένη να αποτύχει δεδομένου ότι ο μόνος τρόπος να διασφαλισθεί βιώσιμη ανάπτυξη είναι η επένδυση στην ομαδικότητα και την εργασιακή ικανοποίηση.

     ​​ Ο Σύλλογός μας θεωρεί ότι η στρατηγική των εθελοντικών παροχών (bonus) δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαθιστά την άμεση ανάγκη μισθολογικής ενίσχυσης των συναδέλφων δεδομένου ότι το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας έχει πλήξει σοβαρά το επίπεδο διαβίωσής τους.

Οι συνάδελφοι που επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια αξιοζήλευτο αίσθημα επαγγελματισμού, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην κερδοφορία της Τράπεζας, δεν μπορεί να ζητιανεύουν για τα αυτονόητα. Δικαιούνται:

  • μόνιμες και πραγματικές αυξήσεις 

  • εφάπαξ επίδομα για την κάλυψη των μισθολογικών απωλειών λόγω πληθωρισμού​​ 

  • θεσμοθέτηση επιδομάτων ειδικών ρόλων και θέσεων ευθύνης στο δίκτυο και τις κεντρικές υπηρεσίες.

Μόνο μια διεκδικητική ΟΤΟΕ κι ένας πραγματικά διεκδικητικός αντιπροσωπευτικός Σύλλογος μπορούν να οργανώσουν τους συναδέλφους για την​​ επίτευξη πραγματικών αυξήσεων, επιδομάτων ευθύνης και ρόλων. Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχίζεται η φτωχοποίηση όλων μας.

ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΑΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΕΥΤΠΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος                            Ο Γεν. Γραμματέας

 Γοίλιας Ισίδωρος Μπεμπένης Εμμανουήλ     

 

 

3