Sat, 20 July 2024

 

 

 

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΕ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ​​ 

ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

 

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

ο χορός των ανακαινίσεων στα ήδη ανακαινισμένα προ μερικών ετών καταστήματα του Δικτύου καλά κρατεί. Δεν θα εκπλαγούμε αν το επόμενο μεγαλόπνοο έργο της Διοίκησης είναι να αλλάξει και πάλι τις ταμπέλες με τα λογότυπα στις προσόψεις των καταστημάτων. Άλλωστε,​​ λεφτά υπάρχουν, όχι όμως για τους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή στα νέα «γκλαμουράτα» καταστήματα της Τράπεζας εντείνονται οι ανησυχίες των συναδέλφων μας, καθώς στις νέες ακατάλληλες και μη εργονομικές «θέσεις εργασίας» (καναπέδες και τραπεζάκια), αισθάνονται εκτός των άλλων περισσότερο​​ εκτεθειμένοι σε περιστατικά βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας,​​ στην καθημερινή τους επαφή με το συναλλασσόμενο κοινό.​​ 

Εκείνο που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να προσπεράσουμε είναι ότι​​ οι γυναίκες συνάδελφοι αισθάνονται περισσότερο ευάλωτες σε φαινόμενα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Εξαιτίας των βεβιασμένων χωροταξικών αλλαγών στα ανακαινισμένα καταστήματα, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι στοιχειώδεις προδιαγραφές της νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΥΑΕ), με ταυτόχρονη ευθύνη των ιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας στην περίπτωση που ζητήθηκε ως όφειλε η γνώμη τους (αν πάλι δεν ζητήθηκε οι ευθύνες της Τράπεζας είναι ακόμη μεγαλύτερες),​​ πληθαίνουν δυστυχώς οι καταγγελίες που δεχόμαστε από συναδέλφισσες, οι οποίες αισθάνονται πλέον εκτεθειμένες στα αδιάκριτα βλέμματα ακόμη και σε παρενοχλητικές συμπεριφορές,​​ καθώς οι νέες θέσεις εργασίας δεν διασφαλίζουν την απαιτούμενη απόσταση ασφαλείας με το συναλλασσόμενο κοινό, όπως συνέβαινε με τις έως σήμερα αντίστοιχες (πλατύ γραφείο με διαχωριστικό στη μπροστινή πλευρά, που εμποδίζει την οπτική επαφή του πελάτη).

Στο πλαίσιο αυτό,​​ ταυτόχρονα με την προσφυγή μας στην Επιθεώρηση Εργασίας​​ για ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, ζητήσαμε να διερευνηθεί αν στην προκειμένη περίπτωση έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες από τη διάταξη του άρθρου 17 παρ. 2 Ν. 3850/2010, όπως αυτή τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 8 Ν. 4808/2021, υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται ότι ο ιατρός εργασίας συμβουλεύει σε θέματα​​ «φυσιολογίας και ψυχολογίας της εργασίας, μεταξύ άλλων και για την πρόληψη της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης, εργονομίας και υγιεινής της εργασίας, διευθέτησης και διαμόρφωσης των θέσεων και του περιβάλλοντος της εργασίας και της οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας».

Η εικόνα των συναδέλφων μας:​​ 

  • σε ακατάλληλες και μη εργονομικές «θέσεις εργασίας», κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, να διατρέχουν ήδη σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους, εξαιτίας της συνεχούς μυοσκελετικής καταπόνησης,

  • με καλώδια - παγίδες να προεξέχουν στο χώρο εργασίας, εκθέτοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους και πελατειακό κοινό,

  • με ασύρματα ακουστικά στο αυτί,

  • και την απειλή έκθεσης σε περιστατικά βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας,​​ 

όχι μόνο δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε, αλλά αντίθετα μας κινητοποιούν να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας για την αποτελεσματική προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των συναδέλφων μας.​​  

Συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε και να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις γι’ αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα και θα σας ενημερώσουμε για οποιαδήποτε εξέλιξη με νεότερη ανακοίνωσή μας.

Η Υγεία και Ασφάλεια των συναδέλφων μας παραμένει πρώτη προτεραιότητα για το Σύλλογό μας!

  ​​ Με συναδελφικούς χαιρετισμούς            ​​ 

Ο Πρόεδρος                             ​​ Ο Γεν.​​ Γραμματέας

Γοίλιας Ισίδωρος                        Μπεμπένης Εμμανουήλ