Sat, 20 July 2024

ΓΚΡΙΖΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ​​ «ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ»​​ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΧΙΣΕΩΝ

 

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

τη​​ στιγμή​​ που η​​ Διοίκηση της Τράπεζας​​ προχωράει σε​​ νέες​​ προσλήψεις​​ προσωπικού​​ για να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση​​ που η ίδια προκάλεσε με τους αλλοπρόσαλλους πειραματισμούς της,​​ οι συνάδελφοι που έπεσαν θύματα της βιομηχανίας των αποσχίσεων​​ βιώνουν την απαξίωση και την εργασιακή ανασφάλεια,​​ στις εταιρείες που τους υπόσχονταν τον εργασιακό παράδεισο.

Η​​ λήξη του «μήνα του μέλιτος» για τις αποσχίσεις​​ έρχεται​​ να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους​​ μας,​​ σχετικά με τη διάτρητη​​ θεσμική κατοχύρωση των​​ συναδέλφων.​​ Τα​​ γκρίζα σύννεφα​​ που ενέσκηψαν​​ στη​​ μητρική​​ Intrum,​​ οι περίεργες εσωτερικές μετακινήσεις και οι αποχωρήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών που υπόσχονταν εργασιακή ασφάλεια στους υπολοίπους,​​ δημιουργούν εύλογες ανησυχίες​​ για το μέλλον​​ των εργαζομένων​​ στην ελληνική θυγατρική.

Ταυτόχρονα,​​ στη​​ REM​​ (πρ.​​ Real​​ Estate)​​ κάποιοι απολύθηκαν με το καλημέρα​​ και​​ η μεγάλη πλειονότητα​​ των εργαζομένων εκβιάστηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με​​ μια νεοσύστατη​​ εταιρεία,​​ χωρίς καμία​​ θεσμική κατοχύρωση.​​ 

Αξίζει εδώ​​ να σημειωθεί ότι​​ η Διοίκηση της Τράπεζας προχώρησε ήδη στην πρόσληψη νέων στελεχών στο κομμάτι της​​ Real​​ Estate​​ που παρέμεινε,​​ με το ίδιο εργασιακό αντικείμενο των αποσχισθέντων, οι οποίοι αν και​​ προσήλθαν με περγαμηνές από τον ανταγωνισμό,​​ ζητούν από τους πρώην συναδέλφους να τους δείξουν τη δουλειά!

Παράλληλα,​​ οι συνάδελφοι της​​ OELD​​ (πρ.​​ PELD)​​ εκφράζουν εδώ και πολύ καιρό τη δυσαρέσκειά τους για την προκλητική άρνηση​​ του εργοδότη να​​ εφαρμόσει ουσιώδεις όρους​​ της​​ συμφωνίας απόσχισης,​​ την ίδια ώρα που η​​ Mellon​​ απέλυσε,​​ προφανώς για παραδειγματισμό,​​ συνάδελφο της πρ.​​ PSS​​ προφασιζόμενη​​ δήθεν μειωμένη απόδοση.

​​ Αποδεικνύεται στην πράξη,​​ ότι​​ η παράνομη βιομηχανία των αποσχίσεων είχε ένα πρωταρχικό​​ σκοπό:​​ τη​​ βίαιη​​ απομάκρυνση εκατοντάδων έμπειρων και καταξιωμένων συναδέλφων​​ μας,​​ χωρίς​​ καν τη​​ συμμετοχή τους στα​​ ψευδοπρογράμματα εθελούσιας εξόδου. Μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί ότι το κόστος της απώλειας εξειδικευμένου ανθρώπινου​​ δυναμικού είναι μεγαλύτερο από το προσωρινό λογιστικό όφελος της μείωσης προσωπικού. Αλλά τα​​ golden​​ boys​​ έχουν​​ δυστυχώς​​ μνήμη​​ goldfish​​ (χρυσόψαρου)...

Παρά​​ την ιστορική δικαίωση του​​ Συλλόγου​​ μας ο οποίος στήριξε διαχρονικά και εξακολουθεί να στηρίζει το δικαστικό αγώνα​​ των​​ αποσχισθέντων συναδέλφων​​ μας,​​ θεωρούμε​​ αυτονόητο πως​​ η Διοίκηση της Τράπεζας​​ οφείλει κατ’ ελάχιστο να​​ τιμήσει​​ την υπογραφή της στις σχετικές συμφωνίες των αποσχίσεων,​​ προσλαμβάνοντας κατά προτεραιότητα​​ όσους τυχόν συναδέλφους βρεθούν εκτός του εργασιακού​​ «παραδείσου»​​ που κάποιοι τους υποσχέθηκαν.

ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΟΙ ΑΠΟΣΧΙΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΝΑ ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ​​ ΤΟΥΣ.

​​ Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

               ​​ Ο Πρόεδρος              ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​                Ο Γεν. Γραμματέας

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

Γοίλιας Ισίδωρος    ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​​​ ​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ                      ​​ 

​​ 

 

1