Αν είναι δυνατόν!
Rally Optimum: Ο στόχος ενός ολόκληρου έτους μέσα σε ένα τρίμηνο…
Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,
ήδη από τις αρχές του έτους, πριν καν ενημερωθούν οι συνάδελφοι για τα οικονομικά αποτελέσματα του προηγούμενου και τις προοπτικές της νέας χρονιάς, μεγαλοστελέχη της Διοίκησης επέλεξαν να φορτώσουν τα καταστήματα με … Rally - έτσι βαφτίζεται ο «έκτακτος» στόχος - για το επενδυτικό προϊόν Optimum. Πρόκειται για στόχο τριμήνου, που σε κάποιες των περιπτώσεων ισοδυναμεί, αν είναι δυνατόν, με ολόκληρο τον περσινό, αντίστοιχο π.χ. ετήσιο στόχο ενός καταστήματος.
Το αποτέλεσμα γνωστό και επαναλαμβανόμενο: οι αριθμοί ευημερούν, οι δείκτες «γράφουν», τα μεγαλοστελέχη συνεχίζουν να εξασφαλίζουν παχυλότατους μισθούς, δυσθεώρητα bonus, δωρεάν μετοχές και ταξίδια, ενώ την ίδια στιγμή η πίεση μεταφέρεται εξ ολοκλήρου στους εργαζόμενους του Δικτύου.
Όμως οι ανοδικοί και καθοδικοί κύκλοι της οικονομίας μάς υπενθυμίζουν ότι οι αγορές δεν ανεβαίνουν για πάντα. Και όταν έρθει η πτώση, γιατί αργά ή γρήγορα κάποια στιγμή έρχεται, δεν θα είναι τα μεγαλοστελέχη εκείνα που θα σηκώσουν το βάρος διαχείρισης των πελατών. Θα είναι οι συνάδελφοι στο κατάστημα, αυτοί που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την ανησυχία, τη δυσφορία, την αγανάκτησή τους. Εκείνοι που θα πρέπει να διαχειριστούν τις συνέπειες επιλογών, για τις οποίες δέχθηκαν ασφυκτικές πιέσεις να υλοποιήσουν, χωρίς να έχουν ουσιαστικό λόγο.
Συνάδελφοι, μην ξεγελιέστε.
Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει!
Απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή στην πώληση, πόσο μάλλον και ειδικά επενδυτικών προϊόντων.
Όχι βιασύνη!
Όχι σε πωλήσεις χωρίς ουσιαστική ενημέρωση και χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο προφίλ του πελάτη!
Όχι στην επίτευξη «αποσπασματικών» στόχων, χωρίς ενσυναίσθηση για τις πιθανές συνέπειες! Γιατί στο τέλος της ημέρας, εμείς θα είμαστε και πάλι αυτοί που θα βρεθούμε απέναντι στον πελάτη.
Λέμε όχι στα μεγαλοστελέχη που λένε πούλα όπως μπορείς, διότι σήμερα αυτοί θα πανηγυρίζουν για τους δείκτες και αύριο για τα bonus και τις δωρεάν μετοχές.
Η συνεχής μετακύλιση του ρίσκου προς τα κάτω, η πίεση για γρήγορα νούμερα και η λογική «γράψε τώρα και βλέπουμε μετά» δεν είναι τραπεζική κουλτούρα. Είναι η τέλεια συνταγή μελλοντικής σύγκρουσης με τους πελάτες και φθοράς των εργαζόμενων.
Ο ΣΕΥΤΠΕ καλεί τους συναδέλφους σε εγρήγορση. Να μην υποκύπτουν σε πιέσεις που παραβιάζουν κατευθυντήριες και πολύ αυστηρές οδηγίες των εποπτικών αρχών και βεβαίως αντίκεινται στην επαγγελματική τους συνείδηση. Να θυμούνται ότι η προστασία του πελάτη και η αξιοπρέπεια της δουλειάς μας είναι πάνω από κάθε πρόσκαιρο rally και κάθε τεχνητό στόχο. Αυτονόητο είναι ότι οι συνάδελφοί μας μπορούν να επικοινωνούν άμεσα με το Σύλλογό μας, προκειμένου να υπάρξουν από πλευράς μας οι ενδεδειγμένες ενέργειες.
Γιατί τα «μπράβο» και τα bonus είναι πρόσκαιρα, οι συνέπειες, όμως, μένουν!
Υ.Γ. Αλήθεια, οι αντιπροσωπευτικό - ιστορικοί Σύλλογοι πού είναι;
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γοίλιας Ισίδωρος Μπεμπένης Εμμανουήλ