Πάμε το θέμα στη Βουλή, με Επίκαιρη ερώτηση για την πραγματική επανένταξη των εργαζομένων της OELD στην Τράπεζα Πειραιώς.
Την οργή των ίδιων των συναδέλφων έχει προκαλέσει η "εργοδοτική συμφωνία" του ΣΕΤΠ και ΣΕΤΑΠ.
Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,
σας ενημερώνουμε ότι κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση, προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκο Παππά και αφού είχε προηγηθεί συνάντηση του Συλλόγου μας με τον Γραμματέα της Κ.Ο. κο Αμανατίδη, σχετικά με την ανάγκη ουσιαστικής επανένταξης των εργαζομένων της OELD στην Τράπεζα Πειραιώς.
Είναι τραγικό η Τράπεζα του ενός δισεκατομμυρίου κερδών και των εκατοντάδων προσλήψεων να αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο εργαζομένους που έχουν δικαιωθεί δικαστικά. Αντί να διασφαλίζει την ουσιαστική επιστροφή τους στην εργασία, τους μετακινεί εκτός νομού, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, μακριά από τις οικογένειες και τα παιδιά τους, παραβλέποντας ακόμη και σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι τοποθετήσεις αυτές, χωρίς καν την κάλυψη των βασικών εξόδων διαβίωσης που συνεπάγεται η μετακίνησή τους, δημιουργούν συνθήκες οικονομικής και ψυχικής εξόντωσης. Οικογένειες αναγκάζονται να ζουν χωριστά, συνάδελφοι αρρωσταίνουν και εξουθενώνονται, διότι πίσω από κάθε τέτοια μετακίνηση υπάρχουν άνθρωποι, παιδιά και οικογενειακές υποχρεώσεις.
Αλήθεια πώς δικαιολογούνται αυτές οι μετακινήσεις, όταν η Τράπεζα πραγματοποιεί συνεχώς προσλήψεις στο Δίκτυο, στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα; Γιατί οι συνάδελφοι που δικαιώθηκαν δεν τοποθετούνται σε θέσεις κοντά στον τόπο κατοικίας τους, ώστε να καλύψουν υπαρκτές ανάγκες;
Καλούμε για μία ακόμη φορά τη Διοίκηση να αναγνωρίσει το λάθος της, να πει το δικό της «mea culpa» και να ανακαλέσει τις εξουθενωτικές μετακινήσεις. Να τοποθετήσει τους συναδέλφους με σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις, στην οικογενειακή τους ζωή, στην υγεία και στην πολυετή προσφορά τους.
Η δικαστική δικαίωση δεν μπορεί να μετατρέπεται σε τιμωρία. Δεν είναι αποδεκτό η επιστροφή στην εργασία να γίνεται αιτία διάλυσης της οικογενειακής ζωής και εξόντωσης των εργαζομένων.
Η «συμφωνία» για 2 από τους 23 προκαλεί την αντίδραση των εργαζομένων - Λύση για ΟΛΟΥΣ!
Όσον αφορά τη «συμφωνία» που ανακοίνωσαν οι ΣΕΤΠ, ΣΕΤΑΠ και ΕΣΕΤΠ με την Τράπεζα Πειραιώς, οι ίδιοι οι συνάδελφοι δίνουν την απάντηση: αφορά μόλις 2 από τους 23 απολυμένους εργαζομένους και αφήνει τους υπόλοιπους 21 χωρίς προοπτική άμεσης αποκατάστασης.
Μια «συμφωνία» που έγινε, όπως καταγγέλλεται, πίσω από την πλάτη των ενδιαφερόμενων εργαζομένων, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και έγκρισή τους, προκαλώντας την οργή και την αντίδρασή τους.
Και, άκουσον άκουσον, παρουσιάζεται ως επιτυχία η επιστροφή μόνο συναδέλφων με αναπηρία, όταν ο σεβασμός και η προστασία τους θα έπρεπε να αποτελούν αυτονόητη υποχρέωση της Τράπεζας.
Η εγκατάλειψη 21 συναδέλφων είναι απαράδεκτη! Η κοινή δέσμευση της ΟΤΟΕ και των πέντε Συλλόγων ήταν η επιστροφή όλων. Αυτή τη δέσμευση οφείλουμε να υπηρετήσουμε!
Σας παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή των ίδιων των συναδέλφων, οι οποίοι ζητούν κοινή συνεδρίαση όλων των Συλλόγων και της ΟΤΟΕ και νέα διαπραγμάτευση για ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ:
«Καλημέρα,
Ενημερωθήκαμε στις 16/10/2026, μέσω ανακοίνωσης των ΣΕΤΑΠ, ΣΕΤΠ και ΕΣΕΤΠ, ότι υπήρξε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς.
Η συγκεκριμένη συμφωνία αφορά σε μόλις 2 από τους 23 απολυμένους εργαζόμενους και αφήνει ουσιαστικά άλυτο το ζήτημα για την πλειοψηφία, καθώς 21 εργαζόμενοι παραμένουμε χωρίς καμία προοπτική άμεσης αποκατάστασης.
Όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και αντιμετωπίζουμε όλοι μας σοβαρά προβλήματα οικογενειακής, οικονομικής και υγειονομικής φύσεως.
Μετά την απόλυσή μας τον Απρίλιο του 2026, συμφωνήθηκε από την ΟΤΟΕ και τα πέντε Σωματεία της Τράπεζας Πειραιώς η από κοινού νομική, συνδικαλιστική και πολιτική προσπάθεια για την επιστροφή όλων μας στην Τράπεζα.
Ζητούμε, λοιπόν, την άμεση σύγκληση κοινής συνεδρίασης όλων των Συλλόγων και της ΟΤΟΕ, προκειμένου να γίνει νέα διαπραγμάτευση, που θα αφορά στο σύνολο των εργαζομένων.
Παράλληλα, ενημερωθήκαμε ότι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις άνω των 150 ατόμων, τα οποία διαθέτουν αντίστοιχα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα με τα δικά μας.
Ζητούμε την απασχόλησή μας μέσω τηλεργασίας σε κεντρικές υπηρεσίες της Τράπεζας ή την τοποθέτησή μας σε υπηρεσιακές μονάδες εντός των τόπων κατοικίας μας, σύμφωνα με τους όρους εργασίας που ίσχυαν πριν την απόσχιση της 13/02/2023.
Παρακαλούμε για τη συνδρομή όλων των Σωματείων μας και της ΟΤΟΕ, ώστε να αναληφθούν άμεσα οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για μια συνολική και δίκαιη λύση.»
Ο Σύλλογός μας στηρίζει το αίτημα των συναδέλφων για άμεση κοινή συνεδρίαση όλων των Συλλόγων και της ΟΤΟΕ για την πραγματική αποκατάσταση του συνόλου των εργαζομένων. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και μια συνολική, δίκαιη λύση, χωρίς αποκλεισμούς.
Η επιστροφή στην εργασία πρέπει να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο.
Οι εργαζόμενοι δεν ζητούν χάρη, διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
Κανένας συνάδελφος δεν περισσεύει. Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Μπεμπένης Εμμανουήλ Γοίλιας Ισίδωρος