Fri, 03 May 2024

Για τον χειρότερο εφιάλτη της Ευρώπης, την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό κάνει λόγο δημοσίευμα των New York Times, που βλέπει πτώχευση της χώρας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι “ένα βράδυ Σαββάτου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά από εβδομάδες φημών, θα ανακοινώσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή. (…) Δεν θα είναι μία συνηθισμένη Δευτέρα αυτή που θα ακολουθήσει. Οργισμένοι πολίτες θα πηγαίνουν στις τράπεζες, για να αποσύρουν τις καταθέσεις από τους ‘παγωμένους’ λογαριασμούς τους”.

“Η αξία της δραχμής θα είναι κατά 60% χαμηλότερη σε σχέση με το ευρώ και οι τιμές θα εκτιναχθούν σε επίπεδα ρεκόρ, σε όσα καταστήματα ανοίξουν. Σύντομα, η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα θα διακοπεί, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να κηρύξει πτώχευση. Την εξουσία τότε, θα αναλάβει ο στρατός”, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Ο συντάκτης μιλά επίσης για τον – μικρό μεν υπαρκτό δε – κίνδυνο, να βγει από την Ευρωζώνη και κάποια άλλη αδύναμη οικονομία, κάτι που οι “φύλακες” του ευρώ δεν συζητούν ανοιχτά, ενώ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είπε πως είναι “ασύνετο” να “στήνονται σενάρια, που είναι απίθανο να συμβούν”.

“Την ίδια στιγμή όμως, οικονομικοί αναλυτές αλλά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη”, συνεχίζει το δημοσίευμα, που κάνει ακόμη αναφορά στην απόσυρση δισεκατομμυρίων ευρώ από τους καταθέτες, με μόνο το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου να αποσύρουν 14 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος.

Πηγή: New York Times