Sun, 25 February 2024

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

09/5/2005

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ, ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΜΑΪΟΥ 2005, ΩΡΑ 10:30 π.μ

Προσυγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Λ. Πατησίων) στις 10:00 π.μ.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πολύς θόρυβος έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από το θέμα του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Σχετικές συζητήσεις έχουν κατακλύσει τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και αρκετό μελάνι έχει αναλωθεί γύρω από το αν η συγκεκριμένη ημέρα είναι αργία ή απεργία, αν είναι δυνατή ή όχι η μεταφορά της.

Εκείνο όμως που θα πρέπει ξεκάθαρα να λάβουμε όλοι υπ΄ όψιν μας είναι ότι η συγκεκριμένη ημέρα δεν συνδέεται απλά και μόνο συμβολικά με πανάρχαια ελληνικά ή και ευρωπαϊκά έθιμα (πλέξιμο στεφανιών), ούτε σηματοδοτεί την έναρξη μιας ακόμη ανθοκομικής έκθεσης.

Είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες εκείνων που θυσιάστηκαν, τραυματίστηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας. Από την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγου του 1886 και το ιστορικό ψήφισμα της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων, σύμφωνα με το οποίο ‘‘οκτώ ώρες θα αποτελούν τη νόμιμη εργασία μιας ημέρας από την ημερομηνία αυτή και μετά’’ (το οκτάωρο θεωρείται αυτονόητο για μας παρά τις προσπάθειες για καταστρατήγησή του – ελαστικό ωράριο, διευθέτηση του χρόνου εργασίας κ.λπ-), μέχρι την απόπειρα απαγόρευσης του εορτασμού της Πρωτομαγιάς το 1924 στην Ελλάδα με νεκρούς και τραυματίες, τις συλλήψεις του 1929, τη δράση των δυνάμεων καταστολής εναντίον των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης το 1936, την εκτέλεση ανήμερα της Πρωτομαγιάς 200 πατριωτών από τις δυνάμεις κατοχής στην Καισαριανή, τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη την Πρωτομαγιά του 1963.

Προς τιμήν των εργαζομένων η ημέρα της Πρωτομαγιάς χαρακτηρίστηκε ως επίσημη αργία και με το Νόμο 74/1975 δόθηκε η δυνατότητα, με απόφαση τού εκάστοτε υπουργού Απασχόλησης να είναι η μοναδική αργία που μετατίθεται εφόσον συμπίπτει με τη Μεγάλη Εβδομάδα ή το Πάσχα.

Συνάδελφοι, σε μία περίοδο όπου:

  • επιχειρείται ανατροπή των εργασιακών σχέσεων (ο διάλογος για το εργασιακό και το ασφαλιστικό ανοίγουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο)

  • γίνεται λόγος για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, για διευθέτηση του χρόνου εργασίας (ελαστικό 8ωρο), για μείωση του κόστους υπερωριακής απασχόλησης,

  • διευρύνεται η ανεργία, τα εισοδήματά μας ήδη υπόκεινται σε απώλειες περίπου 1,5% για το 2005 μετά και την αύξηση του Φ.Π.Α και την επιβάρυνση των τιμών κατά 15% έως 20%

  • με δεδομένη την άρνηση των εκπροσώπων των Τραπεζών για ένταξη όλων των τραπεζοϋπαλλήλων με ημερομηνία πρόσληψης μετά το 1992 στο Ε.Τ.Α.Τ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων),

 

καλούμε όλους εσάς να τιμήσετε την Εργατική Πρωτομαγιά και με τη δική σας συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Άρεως την Τετάρτη 11 Μαΐου και ώρα 10:30 π.μ. Οι συνάδελφοι της Τράπεζάς μας θα προσυγκεντρωθούν στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Λ. Πατησίων) στις 10:00 π.μ.

Το σίγουρο είναι ότι η προστασία της εργασίας μας, το οκτάωρο, η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, οι Συλλογικές Συμβάσεις, σε καμία περίπτωση δεν προσφέρθηκαν ως δώρο, αλλά κατακτήθηκαν μέσα από αγώνες. Είναι ελάχιστο χρέος μας απέναντι σε εκείνους που θυσίασαν ακόμη και τη ζωή τους, να περιφρουρήσουμε αυτές τις κατακτήσεις χωρίς να συναινούμε στις όποιες απόπειρες καταστρατήγησής τους και να τιμήσουμε αυτήν την τόσο ιδιαίτερη ημέρα.

Είμαστε στη διάθεση κάθε συναδέλφου για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνηση στα τηλ. 71092 και 71097.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΓΟΙΛΙΑΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΕΜΠΕΝΗΣ