Tue, 16 April 2024
Εως αργά χθες το βράδυ  περισσότεροι από 8.000 πολίτες  είχαν δηλώσει την υποστήριξή  τους στο γκρουπ του facebook  «Αγανακτισµένοι στο Σύνταγµα»  (φωτό)
 
Ειρηνικές εκδηλώσεις αγανάκτησης και διαµαρτυρίας κατά της κρίσης προγραµµατίζουν πολίτες για απόψε στην Πλατεία Συντάγµατος στην Αθήνα, στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, στην Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, τα Χανιά, τα Γιάννινα, τη Λάρισα, στην παραλία στον Παπαστράτο στον Βόλο, στην Πλατεία Πάρκου στη Λαµία, την Κέρκυρα και άλλες πόλεις.

Ακολουθούν τα χνάρια των ισπανών πολιτών – των Indignados – που τις τελευταίες ηµέρες διαδηλώνουν στις πλατείες. Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν χθες µέσω του facebook και πολύ γρήγορα χιλιάδες πολίτες έστειλαν ηλεκτρονικά µηνύµατα υποστήριξης στα γκρουπάκια που δηµιουργήθηκαν ή δήλωναν ότι θα συµµετάσχουν στις εκδηλώσεις διαµαρτυρίας. Ενδεικτικό είναι ότι έως αργά χθες το βράδυ περισσότεροι από 8.000 πολίτες είχαν δηλώσει την υποστήριξή τους στο γκρουπ «Αγανακτισµένοι στο Σύνταγµα», ενώ ξεπερνούσαν τις 12.000 όσοι δήλωναν ότι θα συµµετάσχουν στην αντίστοιχη εκδήλωση της Θεσσαλονίκης µε τίτλο «Αγανακτισµένοι στον Λευκό Πύργο». Παρόµοια ανταπόκριση υπήρχε και στο γκρουπ που είχε οργανωθεί για την εκδήλωση της Πάτρας µε τον τίτλο «Patras Greek Revolution»: έως χθες περισσότεροι από 3.000 δήλωναν ότι θα παραστούν.

Η ηλεκτρονική κινητοποίηση πάντως είχε και απρόοπτα. Χθες το απόγευµα το γκρουπ «Αγανακτισµένοι στο Σύνταγµα» σβήστηκε προσωρινά από το facebook µε τους υποστηρικτές εκείνη την ώρα να φτάνουν τις 9.000. ∆ηµιουργήθηκε σύγχυση και κάποιοι έκαναν λόγο για λογοκρισία. Μάλιστα, κυκλοφόρησε η φήµη ότι η εκδήλωση αγανάκτησης στο Σύνταγµα θα ακυρωθεί. Γρήγορα όµως δηµιουργήθηκε νέο γκρουπ που συγκέντρωσε ξανά χιλιάδες υποστηρικτές. Μάλιστα, οι αναρτήσεις στο ∆ιαδίκτυο για ανάλογες εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις ήταν διαδοχικές.

Σηµειώνεται πως οι δηµιουργοί των γκρουπ διευκρίνιζαν πως µε τις εκδηλώσεις επιθυµούν να δηλώσουν ειρηνικά την αγανάκτησή τους κατά της κρίσης. «Κατά όλων αυτών που µας οδήγησαν σε αυτό το σηµείο.

Αυθόρµητα, χωρίς κόµµατα, οµάδες και ιδεολογίες» ανέφερε το γκρουπ «Αγανακτισµένοι στον Λευκό Πύργο». Από την πλευρά τους οι δηµιουργοί του γκρουπ στην Πάτρα έλεγαν: «Ας αρχίσουµε την ειρηνική επανάσταση στην πόλη µας. Εξω από κόµµατα, χωρίς φασαρίες, χωρίς κουκούλες, χωρίς βία, στα χνάρια των ισπανών αδελφών µας!».

Επιπλέον, αρκετοί ήταν αυτοί που έκαναν έκκληση όσοι συµµετάσχουν στις εκδηλώσεις να µην προχωρήσουν σε βιαιότητες.

«Είναι ανάγκη να τονιστεί πως αύριο στις 6 η ώρα στο Σύνταγµα θα λάβει χώρα µια ειρηνική διαµαρτυρία, όπου θα ακουστεί όλη η νεολαία και όχι µόνο. Θα παρακαλούσαµε λοιπόν, όποιος έχει σκοπό να προκαλέσει κάθε είδους πρόβληµα και να χρησιµοποιήσει οποιαδήποτε µορφή βίας, να κάτσει σπίτι του» έλεγαν οι δηµιουργοί του γκρουπ «Αγανακτισµένοι στο Σύνταγµα».

Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν χθες µέσω ηλεκτρονικών µηνυµάτων που έστειλαν στο facebook

Οι εργαζόµενοι ετοιµάζουν συλλαλητήρια και απεργιακές κινητοποιήσεις

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ από φορείς της αγοράς αλλά και συνδικαλιστικούς φορείς προκαλούν τα µέτρα που περιλαµβάνονται στο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα για την οικονοµία που παρουσίασε η κυβέρνηση. Ηδη η ΓΣΕΕ από κοινού µε την Α∆Ε∆Υ οργανώνουν συλλαλητήριο διαµαρτυρίας για το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 11 π.µ. στην Πλατεία Κλαυθµώνος και προετοιµάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις για τον Ιούνιο, ενώ η ΟΤΟΕ, οι εργαζόµενοι σε ∆ΕΚΟ και άλλες επιχειρήσεις του ∆ηµοσίου ετοιµάζουν 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις όπως οι εργαζόµενοι στον ΟΠΑΠ, την ∆ΕΗ, τον ΟΤΕ, οι εργαζόµενοι στα λιµάνια, την ΕΛΒΟ αλλά και το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο. Μάλιστα, οι εργαζόµενοι στο Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο προχώρησαν σε κατάληψη των κτιρίων της διοίκησης.

Χθες η ΓΣΕΕ µε µια σκληρή ανακοίνωση ανέφερε ότι «οι έχοντες και κατέχοντες, φοροφυγάδες και φοροκλέπτες εξακολουθούν να πίνουν στην υγεία των κορόιδων», επισηµαίνοντας ότι τα µέτρα είναι «άδικα, ανισοµερή και αναποτελεσµατικά, συνέχεια της συνταγής ενός αποτυχηµένου Μνηµονίου».

Στο ίδιο µήκος κύµατος και η Α∆Ε∆Υ, η οποία τα χαρακτήρισε «νέα καταιγίδα περικοπών, αύξησης φόρων, ιδιωτικοποιήσεων, απολύσεων και περιορισµού ασφαλιστικών δικαιωµάτων, που µειώνει το βιοτικό επίπεδο όλων κατά 20% και οδηγεί την οικονοµία και τη χώρα σε νέα αδιέξοδα».

 
ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ. Τις έντονες αντιδράσεις όµως προκάλεσαν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για νέα µέτρα και στους φορείς της αγοράς. «Η κυβέρνηση µε τα νέα µέτρα “κατοχικής” λιτότητας που ανακοίνωσε εξάντλησε όλα τα περιθώρια ανοχής της κοινωνίας και της υγιούς επιχειρηµατικότητας και έσβησε κάθε ίχνος ελπίδας για την έξοδο από την κρίση», τόνισε ο πρόεδρος του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου της Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Για φορολογικό αλαλούµ µίλησε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης. «Οι νέοι εξαντλητι κοί “κεφαλικοί φόροι” και η εφαρµογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, χωρίς τη διατήρηση ενός χαµηλού συντελεστή για τα τρόφιµα και τα είδη πρώτης ανάγκης, είναι αµφίβολο εάν θα έχουν το ζητούµενο αποτέλεσµα, αφού θα επιβαρύνουν ετησίως το καλάθι της νοικοκυράς κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ», δήλωσε.

«Η κοινωνική έκρηξη είναι προ των θυρών εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρµογή των νέων φορολογικών µέτρων που βλέπουν το φως της δηµοσιότητας», προειδοποίησε µε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ενωσης Επιµελητηρίων Ελλάδος, Γιώργος Κασιµάτης.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Οι δύο µεγαλύτεροι συνδικαλιστικοί φορείς οργανώνουν συλλαλητήριο διαµαρτυρίας το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 11 π.µ. στην Πλατεία Κλαυθµώνος

Πηγή: http://www.tanea.gr