Sun, 25 February 2024

Αυξάνονται οι διαδηλωτές που αποζητούν ενεργή συμμετοχή στις ομάδες αυτο-οργάνωσης. Αυξημένη η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων λόγω των προχθεσινών επεισοδίων

Μόνιμοι κάτοικοι πλατείας Συντάγματος

Οχτώ ημέρες χθες μετά την πρεμιέρα της διαδήλωσης των αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος και το κίνημά τους επιμένει. Η παρουσία χιλιάδων διαδηλωτών παραμένει σταθερή στο Σύνταγμα, ενώ καθημερινά αυξάνονται οι πολίτες που αποκτούν ενεργή συμμετοχή στις ομάδες αυτο-οργάνωσης και στις λαϊκές συνελεύσεις.

Από χθες, εκτός από την καθιερωμένη κεντρική συνέλευση, που ξεκινά κάθε βράδυ στις εννιά, άρχισαν να οργανώνονται χωριστές θεματικές συζητήσεις στις οποίες συμμετείχε πλήθος κόσμου.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των διαδηλωτών που συνέρρεαν στον πάγκο της ομάδας γραμματειακής υποστήριξης για να ρίξουν ένα σύνθημα δικής του έμπνευσης σε ένα ειδικό κουτί που βρισκόταν εκεί γι” αυτό τον λόγο.

Το σύνθημα σε πανό “είμαστε εδώ και δεν ήρθαμε για πλάκα” έδινε ανάμεσα σε άλλα τον τόνο της αποφασιστικότητας των διαμαρτυρόμενων να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα τους. “Είναι η πρώτη φορά που ο λαός γίνεται κοινωνία, είμαι σίγουρη πως κάτι θα βγει από αυτό, το οποίο πάνω απ’ όλα βοηθάει εμάς τους ίδιους να επικοινωνήσουμε, να πιστέψουμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει” λέει στο “Εθνος” η Ελένη Δημητρακοπούλου που ήταν στο Σύνταγμα με τη μόλις έξι μηνών κόρη της. Πολλές ήταν και χθες οι οικογένειες με μικρά παιδιά, ακόμη και βρέφη, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, καθώς οι προχθεσινοί προπηλακισμοί κατά των βουλευτών δεν κατάφεραν να σκιάσουν το ειρηνικό πνεύμα της διαδήλωσης.

Ωστόσο, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, αυξημένη υπήρξε χθες η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων γύρω από το κτίριο της Βουλής και κυρίως από την πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας, προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα επεισόδια.

Μόνιμοι κάτοικοι πλατείας Συντάγματος

Λίγο πριν από τις έντεκα, ορισμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να περάσουν το μπλόκο της αστυνομίας που είχε κλείσει με δύο κλούβες τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και, αφού δεν τους επετράπη, δημιούργησαν μπροστά από τους παρατεταγμένους αστυνομικούς έναν κύκλο και κάθισαν στον δρόμο αρχίζοντας συζήτηση γύρω από οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Μάλιστα, γύρω τους άρχισαν να συγκεντρώνονται ολοένα και περισσότεροι πολίτες που χειροκροτούσαν τους ομιλητές.

Για άλλη μία φορά πλημμυρισμένη από κόσμο ήταν η λεωφόρος Αμαλίας. Χτυπώντας κατσαρόλες και κουτάλες και δίνοντας παλμό με σφυρίχτρες και συνθήματα αποδοκιμασίας έδωσαν ισχυρό “παρών” μπροστά από τη Βουλή χιλιάδες πολίτες.

Μόνιμοι κάτοικοι πλατείας Συντάγματος

Πλούσια ήταν από νωρίς τα καλλιτεχνικά δρώμενα, αυθόρμητα ή προγραμματισμένα. Ενα νεανικό συγκρότημα με ντραμς και ηλεκτρονικούς ήχους ξεσήκωσε τους νέους σε ηλικία διαδηλωτές. Πιο πέρα, μια γκάιντα και άλλα παραδοσιακά μουσικά όργανα στάθηκαν αφορμή για αρχίσουν χορό ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους.

ΚΑΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ
“Είναι η πρώτη φορά που ο λαός γίνεται κοινωνία, είμαι σίγουρη πως κάτι θα βγει από αυτό, το οποίο πάνω απ’ όλα βοηθάει εμάς τους ίδιους να επικοινωνήσουμε, να πιστέψουμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει” λέει στο “Εθνος” η Ελένη Δημητρακοπούλου, που ήταν στο Σύνταγμα με τη μόλις έξι μηνών κόρη της.

Μόνιμοι κάτοικοι πλατείας Συντάγματος

ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΥΚΛΑ
Οι μοτοσικλετιστές στο πλευρό των διαδηλωτών

Με μια συμβολική μοτοπορεία έδωσαν το δικό τους στίγμα χθες και οι? αγανακτισμένοι μοτοσικλετιστές. Περισσότερα από 200 μέλη κλαμπ σχετικών με τη μηχανή διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας, καλύπτοντας μια διαδρομή από τον Λυκαβηττό μέχρι το Σύνταγμα. Κορνάροντας και μαρσάροντας έκαναν ακόμη πιο έντονο το κλίμα της διαδήλωσης, ενώ έδωσαν και νέο ραντεβού για ανάλογη πορεία με τις μηχανές τους μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μόνιμοι κάτοικοι πλατείας Συντάγματος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ
Το τανγκό της… αγανάκτησης

Το ψήφισμα της συνέλευσής τους μοίρασαν στις γειτονιές της πόλης τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών

Οι “αγανακτισμένοι” χόρεψαν τανγκό στον Λευκό Πύργο. Με ποδηλατοδρομία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εξορμήσεις για μοίρασμα υλικού στις ανατολικές και στις δυτικές συνοικίες της πόλης, αλλά και με… τανγκό έκλεισε χθες η πρώτη εβδομάδα κινητοποίησης των “αγανακτισμένων”.

Νωρίς το πρωί μέλη των συντονιστικών επιτροπών περιόδευσαν σε κεντρικά σημεία της ανατολικής (Χαριλάου, Καλαμαριά, Φάληρο) και δυτικής (Νεάπολη, Εύοσμος, Αμπελόκηποι, Πολίχνη) Θεσσαλονίκης καθώς και στην Καμάρα όπου μοίρασαν το ψήφισμα της συνέλευσής τους, ενώ παράλληλα καλούσαν τον κόσμο να κατέβει το βράδυ στις κινητοποιήσεις.

Το απόγευμα “αγανακτισμένοι” ποδηλάτες, που έφεραν αυτό τον τίτλο στα ποδήλατά τους, έκαναν βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και με σφυρίχτρες, κόρνες και κουδουνίσματα καλούσαν τους νεαρούς να σηκωθούν από τα καφέ και να ενωθούν μαζί τους στην πλατεία του Λευκού Πύργου.

Λίγο πριν πέσει το σκοτάδι από τα μεγάφωνα ακούστηκε μουσική αργεντίνικου τανγκό και περίπου 10 ζευγάρια, από σχολή της Θεσσαλονίκης, χόρεψαν στο πλακόστρωτο της παραλίας.

Μετά τις 20.00 ξεκίνησε η γενική συνέλευση και οι ομάδες εργασίας για τον καθαρισμό του χώρου, την προμήθεια των ειδών πρώτης ανάγκης και τον συντονισμό της ημερήσιας δράσης.

ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αυστηρή γλώσσα

“Είμαι εχθρός της κάθε ανάμειξης στα πολιτικά. Δεν καταλαβαίνω γιατί αγανακτούν. Τους κόβουν τα ποσοστά τους; Εγώ είμαι ήρεμος και ήσυχος. Ζω με τη σύνταξή μου (590 ευρώ το μήνα) και μια “ενίσχυση” που μου δίνει (“μου τα χρωστάει όχι από καλοσύνη”) ο εκδότης μου άλλα 100 ευρώ τον μήνα. Αυτά μου φτάνουν. Ζω καλά”, δήλωσε λίγα λεπτά πριν από την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της σχολής απ” όπου αποφοίτησε σχεδόν 50 χρόνια πριν -της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ- ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος.

ΠΑΤΡΑ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Κατασκηνώνουν στις πλατείες

Για όγδοη συνεχή ημέρα εκατοντάδες κάτοικοι της Πάτρας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά κατά των μέτρων λιτότητας. Oσο οι μέρες περνούν ο κόσμος συσπειρώνεται και ολόκληρες οικογένειες σπεύδουν στην πλατεία. Μέρα με την ημέρα επίσης αυξάνονται και οι σκηνές που στήνονται.

“Δεν θα φύγουμε από εδώ αν δεν δικαιωθούμε” φώναζαν χθες όλοι μαζί οι αγανακτισμένοι στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο. Από τις έξι το απόγευμα η πλατεία άρχισε να γεμίζει με πολίτες, που για άλλη μια μέρα βγήκαν για να διαμαρτυρηθούν. Μεγάλος είναι ο αριθμός των σκηνών που έχουν στηθεί και στο Ηράκλειο.

Εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής συναντήθηκαν και χθες το βράδυ στην πλατεία Ιατρίδου, για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά. Με πανό και συνθήματα, νέοι, συνταξιούχοι και άνεργοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, ενώ κατέθεσαν τις απόψεις τους σε ανοιχτή συνέλευση.

Στην Καλαμάτα οι αγανακτισμένοι συγκεντρώθηκαν για 8η ημέρα στην πλατεία της 23ης Μαρτίου, ενώ αρκετός ήταν ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στις πλατείες Τριών Ναυάρχων και Αγίου Πέτρου του Ναυπλίου και του Αργους.

Ρούλα Γιακοπούλου – Αργυρώ Λύτρα
Φωτό Γρηγόρης Χρυσοχοΐδης

Πηγή: http://www.ethnos.gr